02-11-2016, 01:25
(01-11-2016, 22:22)Sojita napisał(a): Mariot i inne budynki o tym kształcie gdy stoją obok siebie za dobrze nie wyglądają. Tak jakby było pomiędzynimi tylko jakieś 5-10 metrów przestrzeni. Raczej nikt tak ciasno w polsce nie buduje.
Wiesz, tak jak patrzę po moim mieście, to im bliżej obecnej daty, tym jednak te budynki faktycznie buduje się coraz ciaśniej. Kiedyś, za PRL-u jeszcze uwzględniano coś takiego jak przestrzeń między budynkami aby ludzie mieli czym oddychać, teraz wali się jeden budynek obok drugiego, okno w okno, a ludzie - o dziwo - i tak to biorą. Jeszcze nie tak dawno była np. głośna afera z "Żaglowcem" w Waszawie (Złota 44), który powstał tuż pod oknami chyba 7-mio piętrowego bloku. U mnie w mieście z resztą też postawili biurowiec 10-cio piętrowy tuż obok innego, tej samej wysokości bloku. No nie było to może 5-10 metrów, tylko 15-20, ale wcale nie wygląda to dużo inaczej niż w ottd
Nie mówię "nie" Mariotowi 2x2, tak tylko sobie piszę apropo.(01-11-2016, 22:22)Sojita napisał(a): Stąd mój pomysł by budynki od "ery" PRL odchudzić i dorobić nowe dające więcej przestrzeni jak pokazane wyżej place dla blokowisk.
Tylko mam taką prośbę, abyś nie przypisywał tym parkom i placom zerowej, albo symbolicznej populacji. Chodzi o to, że często gra stawia park obok parku przez co w niektórych miastach jest nieproporcjonalnie mało mieszkańców. Miasto niby się rozwija, a mieszkańców niekiedy wręcz ubywa. A co do realizmu... w parkach mieszkają bezdomni, oni też jeżdżą koleją i autobusami. Przecież ciężko tego nie zauważyć
Poza tym, co byś zrobił gdyby miasto zburzyło park przed którym mieszkasz? Nie wkurzyłbyś się i nie chciał wyprowadzić?Co do dróg, jakiś już czas temu bawiłem się trochę w przeróbki istniejących setów. Można by było stworzyć coś całkiem nowego, ale też przerobienie i zaadaptowanie do Polskich Budynków któregoś / którychś z setów nie było by złe. Moim zdaniem najlepiej by wyglądało połączenie przycienionej nieco faktury asfaltu z CS Roads z rzadziej rozstawionymi i cieńszymi słupkami w terenach niezabudowanych ze skrzyżowaniami i chodnikami jak w UK Roads. Oczywiście można by je było zrobić jako oddzielny set, ale dobrze by było zwrócić uwagę na wygląd chodników, aby ich faktura była podobna. Pomysł z latarniami całkiem ciekawy. Wydaje mi się, że musiałbyś zrobić po kilka wersji dla każdej z czterech możliwych stron, które losowałyby się. I chyba tylko tutaj jest pytanie jeśli chodzi o kodowanie - czy te elementy mogą się losować i uwzględniać datę. Ja natomiast myślałem nad czymś takim, aby drzewa zmieniały swój wygląd wraz z porami roku. Są dodatki z obiektami, które to uwzględniają, więc to też powinno być możliwe.
Niżej trzy próbki z przerobionym CS Roads (mam gdzieś jeszcze inne, ale za chiny nie mogę ich znaleźć)
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)