INNE Projekt: skrypt New World Disorder
(17-10-2016, 17:15)pAter napisał(a): Twoje "nie-mikolskie" podejście (cokolwiek to znaczy) nie bierze pod uwagę różnych scenariuszy zdarzeń. Czym nazywasz realia gry? Twoje preferencje? Nie każdy generuje sobie mapę na domyślnych ustawieniach. W jednym przypadku miasta będą blisko siebie, po kilka przedsiębiorstw na miasto, a w drugim będą 3 miasta na dużej mapie, a rzadko rozłożone przedsiębiorstwa poza zakładanym zasięgiem w skrypcie, który jest tu planowany. Jak widzisz, podałeś wspaniały, prosty i przede wszystkim efektywny sposób, nie powiem. Oprócz tego, nie każdy gra na losowych scenariuszach - w pewnych przypadkach zakładane są określone strategie, balans, jeśli chodzi o rozłożenie miast i przedsiębiorstw. Dlatego właśnie pytałem czym ma być zasięg i podałem przykład z mojej mapy.

W przypadku nierównomierności generowanych przez mapy OpenTTD właśnie chodzi o to, by nie wszystkie regiony miały równe szanse.
Natomiast np. w mapie Polski, chce się rozwijać (niektóre miasta są wstawione z tego powodu), bo są "wybitnie kolejowe", jak to ktoś w tamtym wątku ładnie określił. 
Nie da się zadowolić wszystkich. Jeśli tworzy się niestandardową mapę na niestandardowe zadania, to trzeba się liczyć z tym, że standardowe metody nie zadziałają. 
OpenTTD jest grą pełną uproszczeń i jeśli się chce trzymać realizmu lub, co gorsza, realizmu w pewnych aspektach, nic nie będzie ze sobą grało. Jak we wszystkich utworach kultury, w tym w grach, trzeba się trzymać pewnych konwencji w tych utworach ustalonych.
A jak nie pasuje, to utworzyć własny zestaw.

Jeśli się będzie podpasowywać dodatek pod mapę Polski, to będzie on upośledzony pod względem ogólnego zastosowania.
Wszystkie realistyczne mapy są pod pewnymi względami niestandardowe i nie da się tego dobrze odwzorować. Przecież właśnie do konkretnych krajów jest większość setów i dodatków.
A "mikolskim" podejściem nazywam to, że uznaje się te konwencje za normalne i słuszne. Fajnie, są, ale dla ciebie (mówię tu ogólnie, nie o tobie Wink ), graczu chcący odwzorować szczegóły kolejowe.
I podobne mikolskie podejścia są plagą prawie wszędzie, gdzie mikolska aktywność jest możliwa - na poważniejszych forach (o mikolskich nie mówię, chodzi mi o fora poświęconych komunikacji, miastom, pasjonatom historii, czy aktywistom, albo "ogólnych") czy nawet na Wikipedii, gdzie te tematy żyją własnym życiem, że mimo stwierdzenia niencyklopedyczności tematów np. przystanków kolejowych czy linii kolejowych, albo wciskania każdej stacji kolejowej, bo jest w teorii encyklopedyczna (a powinna mieć jeszcze inne cechy, ale nikt nad tym nie panuje), ale przecież NA PEWNO TO PRAWDA, bo z jakiejś mikolskiej bazy, albo z piątej ręki od konduktora czy zasłyszana z mikolskiego forum, i NAJWAŻNIEJSZA NA ŚWIECIE, bo mikolska.
Dobra, to nieistotne, ale przez lata kontaktów wirtualnych i realnych z mikolami, po prostu takich ludzi nienawidzę, mimo mojej wielkiej tolerancji co do naprawdę, naprawdę różnych ludzi,,,

Wiadomości w tym wątku
RE: Projekt: skrypt New World Disorder - przez pAter - 15-10-2016, 15:10
RE: Projekt: skrypt New World Disorder - przez pAter - 15-10-2016, 17:42
RE: Projekt: skrypt New World Disorder - przez pAter - 17-10-2016, 17:15
RE: Projekt: skrypt New World Disorder - przez kabexxx - 09-11-2016, 04:31
RE: Projekt: skrypt New World Disorder - przez pAter - 09-11-2016, 20:49

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord