09-11-2016, 14:50
(09-11-2016, 04:31)kabexxx napisał(a): A jak nie pasuje, to...
To może stwórz swój własny skrypt, taki aby odpowiadał on tobie i tym dostrzeganym przez ciebie konwencjom. Nie wiem czy ty to dostrzegasz kabexxx, ale masz wyjątkowo pretensjonalne podejście. Nie mówię, że w niczym nie masz racji, bo w wielu kwestiach się z tobą zgadzam, ale pisząc takie rzeczy właściwie zamykasz pole do jakiejkolwiek dyskusji. Sam nie wiem czy jest sens tobie pisać argumentami, jeżeli mam później czytać, że są żałosne, absurdalne, a tak w ogóle to piszę same bzdury. Spróbuję...
Co do tych uproszczeń w OTTD zgadzam się z tobą, że nie ma sensu w zaparte dążyć do jak największego realizmu zwłaszcza w jednym elemencie, bo to jest najprostsza droga do katastrofy. Przykładem tego jak zgubne może być takie dążenie są chociażby wczesne ciężarówki w Polroad'zie, które przez swoją realistyczną, niedorzecznie małą ładowność jak na warunki gry stały się kompletnie bezużyteczne. Przykładów można mnożyć bo jest ich trochę wśród dodatków.
Co do sposobu liczenia produkcji w skrypcie, aby przedsiębiorstwa były przypisywane do miast, nie jest to już usilne dążenie na ślepo do "realizmu" lecz chęć poprawienia pewnego elementu, który w przypadku mapy Polski mógłby doprowadzać do pewnych paradoksów. Dodanie warunku "metropolii" też jest jakimś rozwiązaniem, w sumie nie najgorszym i całkiem uniwersalnym, jednak wolałbym to z "przypisem" gdyż daje większą możliwość ustalania, które miasto może bardziej, a które mniej rosnąć - byłoby to przydatne nie tylko w przypadku tego scenariusza.
Jeszcze co do samej mapy Polski... Nie pAter, pomysł skryptu nie powstał w temacie twojej mapy, to co przedstawiłem wtedy to była już któraś z kolei koncepcja tego skryptu
Ale fakt faktem była i jest ona jednak jedną z głównych inspiracji dla jego powstania, więc... kabexxx, nawet nie marz o tym, że ją zignoruję. Nie znaczy to jednak, że dostosowanie do jednego scenariusza, przedkładam ponad uniwersalność skryptu. Masz uwagi, ciekawe koncepcje? Pisz, ale proszę cię argumentami, nie złością.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)