24-11-2016, 00:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2016, 00:38 przez LaChupacabra.)
(23-11-2016, 16:07)TadeuszD napisał(a): ...co do pięknych kompleksów parkowych, to zamiast wymyślać mega algorytmy stawiania parków przez generator, wystarczy wgrać sobie jakiś set z obiektami rekreacyjno-ozdobnymi i budować sobie parki w miastach wg własnego uznania.
No fakt, okodowanie tego pomysłu raczej nie byłoby zbyt proste
Niestety takiego setu z parkami za bardzo nie ma. City Objects coś tam niby ma, ale to nie są elementy parków. A nawet gdyby był taki set, to też nie do końca chodzi o to, aby były "piękne". Chodzi o to, aby miasta nie wyglądały tak jednolicie, jak to ktoś chyba na angielskim forum trafnie określił "jak porozrzucane krowie placki". Poza tym budowanie w ten sposób, obiektami, byłoby zbyt zajmujące. Mało komu by się chciało w to bawić. To może inaczej... Co myślisz Tadeusz o tym, aby grafiki były gotowe, a nie składane. Pojedynczych pól w różnych wersjach dla każdego z klimatów i pochylenia terenu byłoby pewnie kilkadziesiąt, może ponad sto. Pytanie czy dałoby się te wszystkie grafiki ująć na jednym szablonie / z jednym ID? No i czy da się jakoś łatwo przypisać co z czym może leżeć obok siebie, tak aby w efekcie ścieżki w parkach były odpowiednio połączone? Jeśli byłbyś w stanie i chęciach to zakodować, mógłbym zająć się tymi grafikami + opisem "co z czym"(23-11-2016, 16:07)TadeuszD napisał(a): Co najwyżej można ograniczyć częstotliwość występowania parków, skoro przeszkadzają.
Może nie tyle ograniczyć częstotliwość występowania, co możliwość budowy w miejscu już zabudowanym. Nieraz widziałem jak miasta wręcz wyludniały się przez to, że budynki masowo były zastępowane parkami. Dotyczyło to okresu po 1990-2000 roku.
(23-11-2016, 16:07)TadeuszD napisał(a): mechanizm akceptacji jest ogólnym mechanizmem OTTD. Po to go wymyślono, aby stacje musiały swym zasięgiem obejmować większą część miasta, a nie tylko 1 mały domek samym narożnikiem pola zasięgu. I każdy set powinien się do niego dostosować. Park nie może mieć takie samej akceptacji jak potężny biurowiec.
No i w ten sposób wracamy do punktu wyjścia, czyli problemu z akceptacją pasażerów w najmniejszych miejscowościach mających 1,2,3 domy, które przez jej brak nie mogą się rozwijać, a czasami - zwłaszcza, gdy jest używany jakiś skrypt - wręcz całkiem wymierają. Nie upieram się przy tym, bo to w 90% nie ma znaczenia, ale jeśli miałoby się coś w tym temacie zmienić na lepsze, to nie widzę lepszego i prostszego rozwiązania. Nie widzę też niczego złego w tym, aby na przystanku oddalonym o kilka kratek od zabudowy mogli wysiadać pasażerowie. Co za różnica czy 10 000 pasażerów miesięcznie będzie wysiadało w centrum wioski, czy trochę na uboczu wielkiego miasta? Realistyczne to? Faktem jest za to to, że bardzo często stacje czy przystanki zwłaszcza na wsiach znajdują się w znacznej odległości od zabudowań - to nie przeszkadza ludziom, gdy nie mają innej możliwości transportu. To rozwiązanie miało sens kiedyś, gdy jeszcze nikt nie wiedział co to cargodist, który znacznie lepiej i precyzyjniej określa tą "akceptację". Inne alternatywne rozwiązanie to ustalenie budynku (budynków o tym samym ID), który musi być w każdej małej miejscowości i "wymierałby" jako ostatni. Mógłby mieć przypisane różne grafiki, które zmieniałyby się względem populacji miasta.
(23-11-2016, 16:07)TadeuszD napisał(a): Budynki-przedsiębiorstwa oferuje ECS, np. sklepy. Zaś aby utrudnić upychanie całej produkcji z mega fabryki do jednej małej mieściny na mapie wystarczy włączyć CargDist dla towarów.
Tyle, że są one niekompatybilne z innymi setami przemysłowymi
Cargodist coś "utrudnia"? Brutalna prawda jest taka, że budujesz połączenie A-B i masz w dupie całe to niedorobione ustrojstwo. Trzeba mieć jakieś masochistyczne skłonności, aby świadomie tego używać dla transportu towarów. Sory, ale po prostu wkurza mnie ten dodatek, bo jego obejście jest wręcz idiotycznie proste. On niczego nie utrudnia i nie urozmaica, bywa za to wyjątkowo irytujący. Sprawia, że budowanie rozległych sieci połączeń jest nieopłacalne - to jest absurd i właśnie dlatego zależy mi na tym, aby taki set z przedsiębiorstwami miejskimi o ograniczonej możliwości odbioru towarów mógł powstać. Obecnie nie wiem, czy w ogóle jest sens tworzenia takiego setu, skoro te towary i żywność i tak będzie można bez limitu dostarczać do samego miasta. Nie wiem czy inny dodatek może wpływać na akceptowalność opisaną w innym secie. Jeśli nie może, kluczowym by było chociaż dodanie opcji wyłączającej tą akceptację. Ta opcja byłaby też przydatna dla niektórych skryptów, które liczą tylko te dostawy do sklepów (np. Real City Growth). Co do idei, aby to set budynków zawierał również przemysł (opcjonalnie), chodzi o to, by uniknąć sytuacji gdzie jedne sklepy (te z dodatkowego setu) akceptowałyby towary, a inne (z budynków), bardzo podobne nie.(22-11-2016, 20:15)Sojita napisał(a): Dla pomocy mogę zamieścić plik zbiorczy z moimi budynkami jako wzór i podstawa do przerabiania.
Pomysły mam, chęci niby też, talentu raczej brak i czasu jak na lekarstwo (zwłaszcza, że jeden piksel od podstaw na gotowo rysuję ok. godziny), ale kto wie. Z pewnością mogą być przydatne
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)