05-03-2017, 14:20
Skoro już mowa o ekonomii, ja uważam, że dopracowania i udoskonalenia wymaga system dotacji przewozów pasażerskich. Wiem, że gra obejmuje w znacznej merze transport towarowy, a osobowy stanowi niewielką część, swego rodzaju uzupełnienie, ale w rzeczywistości przedsiębiorstwa specjalizują się w danej branży. W grze, jak w rzeczywistym transporcie znaczna ilość pasażerskich linii komunikacyjnych nie jest rentowna. Stąd jestem za wprowadzeniem pewnego systemu, który do pewnego momentu (etapu w rozwoju przedsiębiorstwa i regionu), wpłaca przedsiębiorstwu, rekompensuje straty wynikające z działalności (budowa infrastruktury, itp.). Nie od razu gracz ma własne magistrale przez całą mapę i nie od razu stać go na obsługę linii mniej opłacalnych, czy przynoszących straty. Podsumowując, jestem za wprowadzeniem w przyszłości systemu w swych założeniach podobnego do tego istniejącego w rzeczywistości. Obecne już w grze połączenia dotowane są, ale ich efektywność i rozmieszczenie (głównie przypadkowe) pozostawiają wiele do życzenia. Sprawę rozwiązuje np. dotowanie przez dane miasto/miasta linii przebiegającej z tego A do B, ale przez C. Wtedy powstaje pole do dalszego rozwoju sieci w oparciu o ten powstały element.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)