INNE logging camp (lesny obóz drwali)
(24-04-2017, 16:54)McZapkie napisał(a): Jakie masz na mapie ustawienia ilości przemysłu na miasto - 1:1 czy dowolna ilość?
Było ustawione 1:1, ale to raczej nie w tym leży problem.

(24-04-2017, 16:54)McZapkie napisał(a): Obecnie obozy drwali generują się w miejscach, gdzie są jakieś drzewa.

No i chyba gdzieś w tym jest sęk. Dzisiaj rano puściłem sobie trzy gry na mapach 512x512 z tymi samymi ustawieniami poza setem dodatków i wersją Obozów, i efekty teraz wieczorem po 100 latach są następujące.
Pierwsza gra: bez dodatków poza Obozem drwali w najnowszej wersji 9
-są dwa obozy,
-mapa prawie cała zadrzewiona,
-jest kilka pustych przestrzeni, ale w większości najpewniej po zlikwidowanych gospodarstwach,
-na początku gry pomimo masy drzew pojawił się komunikat o braku odpowiedniego miejsca na Obóz,
Druga gra: jest FIRS 2.1.5, wiele innych dodatków i ta sama wersja Obozów
-również są dwa obozy,
-mapa jeszcze bardziej zalesiona (podstawowe przedsiębiorstwa nie są tutaj zamykane),
-widać dwa puste pola najpewniej po wycince,
-na początku gry pojawił się ten sam komunikat.
Trzecia gra: ustawienia z twojego serwera, tego jeszcze z mapą Polski, czyli ECS + Obozy drwali w wersji 7
-mapa jest zalesiona w jakiś 20-30%,
-są 102 (!) Obozy drwali, często kilka tuż obok siebie,
-wszędzie słychać dźwięk wycinki co z jeszcze przyśpieszonym tempem gry robi się nieznośne,
-po załadowaniu gry, odrazu pojawiło się kilka obozów

Nie wiem, fajny jest ten dodatek, ma parę wad, które jednak myślę, że można by było rozwiązać - opcjonalne wyłączenie dźwięku wycinki i np. dodanie funkcji ograniczającej ilość tego przemysłu na określonym terenie (niektóre skrypty mają tę funkcję) albo chociaż bliskość względem siebie, ale naprawdę tego nie rozumiem dlaczego wciąż nie zostało zaimplementowane do gry jakieś proste ograniczenie ilości pojawiających się drzew. Czy to aż tak trudne? (nie mam tutaj pretensji do Ciebie Zapkie) Czy gra nie może zwyczajnie sprawdzać co jaki czas ilość pól mapy, na których są drzewa względem pustej powierzchni i gdy przekroczy ona określoną ilość (ustawiony procent) wyłączać dalsze sadzenie nowych?

Wiadomości w tym wątku
logging camp (lesny obóz drwali) - przez McZapkie - 29-09-2014, 00:36
RE: logging camp (lesny obóz drwali) - przez Rysh - 08-10-2014, 17:26
RE: logging camp (lesny obóz drwali) - przez LaChupacabra - 26-04-2017, 22:47

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord