27-04-2017, 22:22
(27-04-2017, 15:32)McZapkie napisał(a): Gram bez dźwięków i nawet nie wiedziałem, że są jakieś irytujące piły.
Oj, jak wszędzie na mapie są te obozy (poprzednie wersje dodatku) to z czasem to naprawdę potrafi wkurzać

(27-04-2017, 15:32)McZapkie napisał(a): Co do ograniczenia drzew, to są patche, ale w oficjalnej wersji nic nie ma.
No właśnie, ale nie każdy potrafi lub nie każdy chce się bawić w patchowanie gry, zwłaszcza jak chce, aby była to gra online dostępna dla każdego, a nie tylko dla tych co posiadają taką samą spaczowaną wersję gry - to się mija z celem.
(27-04-2017, 15:32)McZapkie napisał(a): Jeśli jest za mało obozów, to można w ustawieniach anulować ustawienie 1 przemysł na 1 miasto.
Ale to ustawienie właściwie niczego nie zmienia. Co z tego, że jest włączone to ograniczenie, skoro nawet gdy jest wyłączone, to z najnowszą wersją dodatku nie chcą się pojawić więcej niż 2, może 3 obozy? Co więcej, pomimo standardowo, dosyć mocno zalesionej mapy na początku gry, dodatek nie widzi miejsca dla przedsiębiorstwa. Wydaje mi się, że dałeś chyba zbyt wyśrubowane warunki dla pojawienia się obozu. W poprzednich wersjach nie było tego problemu. To znaczy był, ale w drugą stronę, bo tych obozów z czasem było po prostu stanowczo zbyt wiele - kilkaset na standardowej mapie 1024x1024. Nie wiem co dokładnie tworzy problem, ale może warto by było wrócić do poprzedniego rozwiązania i dodać do tego ograniczenie ilości tych obozów względem wielkości mapy (ustawialne w opcjach mało/średnio/dużo lub zależne od ogólnych ustawień tworzenia mapy) oraz to ograniczenie aby nie mogły powstawać zbyt blisko siebie (proponuje 15 pól - zasięg wyrębu to 20). Rozwiązaniem chyba mogłoby też być ustawienie częstotliwości stawiania kolejnych obozów.
Niżej screeny z początku gry z dwiema wersjami dodatku z tymi samymi ustawieniami gry (mapa 512x512, średnia gęstość przemysłu, wiele przedsiębiorstw na miasto, drzewa rosną wszędzie).
Wersja 7 (z 8 wygląda bardzo podobnie) - już na starcie jest 25 obozów.
Najnowsza wersja 9 - dodatek nie widzi (?) drzew, choć jest ich naprawdę sporo. Po 100 latach na mapie są 2 obozy.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)