14-05-2017, 11:33
(14-05-2017, 00:41)McZapkie napisał(a): W klimacie tropikalnym obozy się nie pojawiają specjalnie, aby nie robic konkurencji natywnemu 'lumber mill'.
Ale... nie robią konkurencji, bo je zastępują. Poza tym oryginalne Tartaki same się nie pojawiają, czyli nie spełniają funkcji, jaką w założeniu miały spełniać Obozy drwali. Oczywiście na typowych, randomowych mapach raczej nie będzie większego problemu, bo tam i tak większość terenu to pustynie, ale na bardziej nietypowych np. o większej wysokości lub w specjalnie przygotowanych scenariuszach, gdzie nawet cała mapa to dżungla, samoistnie powstające obozy by się jednak bardzo przydały. Mam akurat taką mapę, którą przygotowuję z myślą o grze online - bez drzew niemal całkiem traci urok, natomiast cała zalesiona trochę "waży" i też wygląda nieco monotonnie.
(14-05-2017, 00:41)McZapkie napisał(a): Jeśli brak drzew i nie rosną, to chyba najlepiej ten newgrf wyłączyć.
No właśnie nie zupełnie. Mapa może być początkowo łysa (tree_placer (algorytm drzew) = 0 (brak)), ale z czasem zacznie zarastać - tutaj na początku obozy są bezużyteczne i wyglądają dość dziwnie, ale w późniejszym etapie gry mogą się przydać. Zwłaszcza w grach i na serwerach z długim czasem rozgrywki. Według mnie jeśli jest wyłączone początkowe generowanie drzew to również początkowe generowanie obozów może powinno być wyłączone. Dopiero po co najmniej 20-30 latach jest sens, aby coś się zaczęło pojawiać.
(14-05-2017, 00:41)McZapkie napisał(a): Piły niestety nie da się zmienić, bo ten dźwiek nie jst z newgrf tylko ze znikania drzew (wewnętrzny mechanizm openttd).
Trudno. Chociaż jeśli nie ma na mapie setek Obozów, to też nie jest to jakiś wielki problem

Póki co, z tego co zauważyłem, z oryginalnym przemysłem obozów generuje się początkowo znacznie więcej niż np. z FIRS'em lub ECS, tj. 15-20 vs. 2-6.
W pierwszym przypadku przez całą grę utrzymuje się podobna ilość obozów; po 100 latach zalesione jest jakieś 50% mapy. Później jeszcze sprawdzę jak jest z innymi setami, ale jak na razie zapowiada się całkiem ciekawie
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)