INNE logging camp (lesny obóz drwali)
(14-05-2017, 13:03)McZapkie napisał(a): Brak obozów w klimacie tropikalnym był podyktowany chęcią uniknięcia łamania oryginalnych reguł gry, oczywiście mozna pomysśleć nad przełącznikiem który to anuluje.

Ale dodanie jakiegokolwiek innego dodatku przemysłowego o wiele bardziej łamie te reguły. Gdy jest FIRS czy ECS o starych zasadach nikt już dawno nie pamiętaWink No i też tak właściwie to ten Logging Camp dla klimatu tropikalnego obecnie jest jedynie eyecandem pozbawionym najistotniejszej funkcji dla której chyba przecież go stworzyłeś?
Moim zdaniem domyślnie lepiej, aby Obozy drwali wszędzie generowały się samoistnie. Można by było ewentualnie dać opcję "Nowe Obozy drwali tylko poprzez fundowanie" (Tak/Nie) - ograniczenie mogłoby działać dla wszystkich klimatów.

(14-05-2017, 13:03)McZapkie napisał(a): Ale te 15-20 vs 2-6 jest  w jakiej proporcji do innego przemysłu, i przy jakim rozmiarze gry, ile miast jaka gęstość przemysłu?
U mnie 1024x1024, ECS, 50 miast, 1:misto, mała gęstość, mam 15 obozów (potem rośnie do 20...25 gdy są drzewa), 1...7 innego przemysłu.

Cały czas robię porównania na tych samych ustawieniach: mapa 512x512 (całkiem płaska, 5% wody), 10 miast, "ulepszone" drzewa wszędzie, średni nielimitowanym przemysł.

Sprawdziłem jak działa z FIRS'em. Na początku było 5 Obozów, po 100 latach 11 + 9 pól wolnych od drzew.
Tak to wyglądało:

Puściłem też jeszcze dwie inne gry ze zwykłym przemysłem. W obu było na początku ok. 20 obozów i ponad 40 pod koniec (sporo, ale jeszcze ok - można to pewnie zmniejszyć limitem odległości).
Zauważyłem też, że o wiele lepszy efekt po 40-50 latach jest, gdy początkowo drzew nie ma. Co ciekawe raz z takim ustawieniem miałem 19 obozów pod koniec gry, a innym razem już po 30 latach pomimo wciąż prawie łysej mapy było ich już 40 (do końca gry 50 nie przekroczyło).

Brak drzew na początku i średnio 15-20 obozów przez całą grę (66 rok gry; po 100 latach było dość podobnie):

Jak coś jeszcze zauważę, dam znać.

Jeszcze dwa pytanka.
1. Jest taka możliwość, aby Obozy poza ewentualnie załogą nie produkowały drewna? Chodzi o to, aby ograniczyć ich rolę do redukowania ilości drzew, aby nie zaburzały balansu głównych setów przemysłowych.
2. Albo, czy da się ograniczyć, zmienić wielkość produkcji? Z tego samego powodu; aby były uzupełnieniem produkcji, a nie jej głównym źródłem.

Wiadomości w tym wątku
logging camp (lesny obóz drwali) - przez McZapkie - 29-09-2014, 00:36
RE: logging camp (lesny obóz drwali) - przez Rysh - 08-10-2014, 17:26
RE: logging camp (lesny obóz drwali) - przez LaChupacabra - 14-05-2017, 19:46

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord