Kilka pytań odnośnie strategii grania
Mój sposób na sieć transportu miejskiego to trasy równoległe, krzyżujące się w kratkę.
[Obrazek: 641Tramwaje_Warszawskie_1_tn.jpg]

Tu akurat mamy 3 linie północ-południe oraz 4 wschód-zachód. Wszystko zarabia na siebie, i podczas tej gry nie miałem nic więcej oprócz tramwajów w Warszawie, a jednak zdobyłem sporo kasy. Na wcześniejszych ustawieniach Mapy Polski oczywiście. I nie było żadnego tramwaju na stratach.
Ogólnie budując taką sieć, stosowałem 3 zasady:
1. Na każdym końcu linii zajezdnia+pojedynczy przystanek; na trasie zaś po 2 lub nawet 3. Cel: Określony rozkład przy opuszczaniu zajezdni tzn skład wyjeżdżający miał określony czas postoju na pierwszym przystanku za zajezdnią - czas który nadawałem w miarę zapotrzebowania, przez co na całej sieci nie zdarzyło się żeby na przystanku było ponad 500 ludzi oraz żeby tramwaje jeździły puste.
2. Składy długości przynajmniej 2 wagonów albo 102Na. Tak żeby mogły pojedynczo i regularnie wjeżdżać na przystanki początkowe i nie jechać razem.
3. Linie odseparowane mostami, tzn tam gdzie krzyżują się linie zbudowałem mosty(bo jak nie było mostów to okazywało się że tramwaje nagle wjeżdżały na nieswoją trasę bo tam też jest ten sam przystanek) zaś przystanki między dwiema liniami są ustawione z Ctrl.

Główny mój sposób kolejowego transportu osobowego to linie obsługiwane przez EZT EN57 i/lub EN71(2) - w zależności od zapotrzebowania. oczywiście jakbym budował trasy A-B obsługiwane tylko przez ekspresy / nawet pociągi IC z EU07 to bym zarabiał więcej ale dużo przyjemniej mi się gra na EZT zatrzymujących się przy każdej najmniejszej miejscowości(stacje po 2 perony w każdym kierunku). I na takie trasy bez problemu mogą wjechać także pociągi towarowe z prędkością rozkładową 120 km/h co daje dodatkowe zastosowanie dla linii pasażerskiej podczas gdy nie obniża zysku z pasażerów podróżujących EN57.

Dziękuję za wypowiedź. Dobranoc.

Wiadomości w tym wątku
RE: Kilka pytań odnośnie strategii grania - przez MPK Lublin - 26-06-2017, 23:59

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord