06-11-2017, 12:49
(06-11-2017, 00:48)LaChupacabra napisał(a): Cena zależna od długości?
A co w tym złego? To koszt zużytego "żelaza". Wyprodukowanie całego wieloczłonowego zespołu jest na pewno kosztowniejsze niż pojedynczej lokomotywy o podobnych parametrach. Swoją drogą, jakie są koszty produkcji Elfa w stosunku do np. EU07?
EZT-y powinny wygrywać niższymi kosztami eksploatacji niż lokomotywa + x wagonów.
Cytat:Husarz droższy jeszcze o 50%? Czyli ponad 900 000zł, czyli jeszcze drożej od Pendolino? No nie wiem, chyba nie ten efekt.[...] Te koszty wyższej prędkości (powyżej 140km/h) powinny raczej leżeć po stronie wagonów niż lokomotyw.
Jak pisałem już wcześniej - przenoszenie zasadniczych kosztów na wagony skończy się tym, że ludzie będa wyłączali limity prędkości wagonów i używali tanie składy złożone z Husarza i zielonych boczniaków pomykających 230km/h.

Jesli chodzi o Vectrona, to Cargo ma wersję wielosystemową, wg mnie na 200km/h. Ma ktoś źródła wiarygodniejsze od Wikipedii? Wersję DC na 160km/h to ma DB Schenker/Rail Polska.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)