13-11-2017, 02:04
(12-11-2017, 21:48)McZapkie napisał(a): Co do wysypisk (...) osobiście nie zauważyłem nigdy żadnego z tym problemu, no ale ja używam skryptów, przy których rozwinięcie miasta do 100tys to niełatwe zadanie. Jak ktoś używa FIRS bez skryptów, to sam sobie winien.
No, ale nie każdy ich używa. Właśnie takie podejście jest dla mnie irytujące: autor założył sobie, że jego dodatek będzie używany z innym dodatkiem i nie wziął pod uwagę tego, że można grać inaczej. To samo później zrobił zmieniając "id" ładunków, przez co niektóre skrypty nie działają poprawnie. Dotyczy to zwłaszcza RCG, który najlepiej ograniczał rozwój miast. Reszta (poza NWD), albo ma istotne wady (Real Growth, City Buildier), albo ogranicza rozwój miast w sposób, który łatwo można obejść (CGL, T&IC) - 6 przystanków i miasto rośnie beztrosko do ponad 150 000 niemal bez względu na ustawienia.
(12-11-2017, 21:48)McZapkie napisał(a): w wersji 3 FIXES zmniejszyłem przychód ze śmieci, dodatkowo są one obniżane razem z pocztą i pasażerami - nazwałem teraz tę opcję "zmniejszenie płatności za towary generowane przez miasta".
Oczywiście nie zmieni to zarobków na produktach recyklingu, ale przynajmniej w jedną stronę nie będzie kokosów z samych tylko śmieci.
Wersja 3 na bananach, dorzuciłem też polskie tłumaczenie, bo coś było zepsute.
Lepsze to niż nic
Podobają mi się stawki w ustawieniu 2/5. Zmiana wielkości produkcji mimo wszystko byłaby jednak wskazana.Niestety zauważyłem inne błędy: Spłaszczenie płatności powoduje redukcję stawek o ok.1/2 a nie 1/4 jak miało być - Walter powinien być zachwycony
, ale to chyba nie tak miało być.Jeszcze uwaga co do nazwy. Mam prośbę abyś raz ustalonej nazwy zbytnio nie zmieniał i aby ta w oknie dodatków nie różniła się za bardzo od tej na liście dodatków online (wersja polskojęzyczna nie ułatwia wyszukania na liście). No i bardziej bym sugerował zmienić nazwę z FIXES na np. FIXES for FIRS, jeśli modyfikacje dotyczą tylko tego dodatku - łatwiej będą mogły go dostrzec zainteresowani gracze. Samo FIXES niczego nie mówi i łatwo go pominąć w tłumie innych dodatków.
"Brak przemysłu miejskiego" - ta opcja wprowadza w błąd. Nie wyłącza ona sklepów, hoteli ani spółek budowlanych, a jedynie nie dodaje nowych.
Te limity magazynów są jakoś uzależnione od czegoś? Z tego co pamiętam ECSext nie działały one poprawnie - nie sposób było osiągnąć tych limitów.
Bardzo sensowną opcją, której bardzo brakuje, byłoby wyłączenie tych sklepów FIRS i akceptowalność towaru i żywności przez budynki. Wtedy z przedsiębiorstwami o ograniczonej możliwości magazynowania dóbr, ich dystrybucja byłaby o wiele ciekawsza i nie sprowadzałaby się do zwalania całej produkcji do jednej, jedynej mieściny, tylko dlatego bo leży w dobrej odległości. Byłby to taki nowy cargodist dla towarów, tyle, że oparty na zasadach popytu a nie odgórnym, centralnym sterowaniu, które zawsze sprowadzało grę, prędzej czy później, ale jednak do katastrofy.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)