23-11-2017, 19:13
Dzięki za pomoc ale szkoda, że późno. Włączyłem pauzę i wziąłem się w garść, prawie 10h roboty. Ale mimo to wasze odpowiedzi pomogą w dalszej pracy bo potrzebuję w końcu wyłączyć pauzę. Przeszkadza ona przy edycji miast, gdzie zależy mi o proporcjonalnej liczbie mieszkańców w miastach oraz przy tworzeniu ujścia Odry, gdzie zdecydowałem się na wysokość równą z morzem. Miasta mają tendencję do rozbudowy o kilka domków co zmienia ich zaludnienie a rzeka musi się sama rozlać.
Tak, narzędzia do szybkiej generacji map. Ale wykorzystałem je tylko jako wstępne przygotowanie mapy. Gdybym miał sam rozmieszczać miasta nie wyszło by to tak dokładnie i pochłonęło by znacznie więcej czasu. Rzeki rozmieszczam ręcznie wykorzystując miasta jako odnośniki i wzorując się mapami Google przekręconymi o kąt, jaki przekręcona jest mapa w grze. Ilość mieszkańców przypadająca na miasta borę z Wikipedii i zmniejszam 100-krotnie, przy czym staram się w miarę możliwości uzyskać podobny układ zabudowy jak w rzeczywistości.
Tak, narzędzia do szybkiej generacji map. Ale wykorzystałem je tylko jako wstępne przygotowanie mapy. Gdybym miał sam rozmieszczać miasta nie wyszło by to tak dokładnie i pochłonęło by znacznie więcej czasu. Rzeki rozmieszczam ręcznie wykorzystując miasta jako odnośniki i wzorując się mapami Google przekręconymi o kąt, jaki przekręcona jest mapa w grze. Ilość mieszkańców przypadająca na miasta borę z Wikipedii i zmniejszam 100-krotnie, przy czym staram się w miarę możliwości uzyskać podobny układ zabudowy jak w rzeczywistości.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)