27-11-2017, 00:39
(26-11-2017, 22:27)Walter Novotny napisał(a): Tylko, że OpenTTD ma upośledzony przelicznik m3 na tony 1 do 1 i do takiej cysterny nie wsadzisz 61 ton paliwa bo się nie zmieści (...)
Czy ty naprawdę Walter jesteś ślepy czy tylko udajesz?
![[Obrazek: 861cysterna_zaes_te_si_ki.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/861cysterna_zaes_te_si_ki.png)
To teraz jeszcze trzy pytania w ramach diagnostyki problemu:
1. Ile to jest 76 - 23?
2. Ile może ważyć 61m3 ropy naftowej?
3. Co oznacza ta jednostka: m3 ?
a) tony
b) mile morskie
c) metry sześcienne
Co do przewożenia chemikaliów w Zaes'ie, rzeczywiście powinno się zmniejszyć tą ładowność. Podobnie z mlekiem i wodą. W przypadku tych ostatnich powinno to być 57m3 - to tyle samo co wynosi ładowność Zaes'a w tonach. Natomiast w przypadku chemikaliów. Nie wiem jakie by tu wziąć jako bazę. Przykładowo kwas solny waży 1,2t/m3, natomiast kwas siarkowy już 1,8t/m3. Przyjmując średnią 1,5t/m3 ładowność wynosiłaby 38m3 - w takim wypadku Uahs pozbawiony kosztów przebudowy i lepszymi stawkami na większych dystansach byłby już bardzo konkurencyjny.
(26-11-2017, 22:27)Walter Novotny napisał(a): (ilość paliwa dałbym na 45 a nie na 52 jak ropa).
W ramach zabijania dziecięcej fantazji Waltera pytanie nr 4:
Podaj wagi następujących pochodnych destylacji ropy naftowej:
-benzyny
-oleju napędowego
(26-11-2017, 22:27)Walter Novotny napisał(a): Wracając do Pendolino to zauważyłem, że w szczegółowym podglądzie informacji (tam gdzie są info o pojemności itd) jak się rozładowuje nie widać otwartych drzwi, gdzie w innych pociągach widać.
Czepiacie się takich pierdółek, a ładowności wagonów z fantazji chcecie brać...
(26-11-2017, 22:27)Walter Novotny napisał(a): Argumentem dla dużych pojemności wagonów ma być granie na kalkulatorze?
Podstawowy argument już przedstawiłem, nie jest nim żadne granie na kalkulatorze, tylko lagi w grze jakie powodują duże ilości przemieszczających się po mapie jednostek. Jeśli tego nie zauważyłeś, każdy jeden wagon obciąża grę w bardzo zbliżonym stopniu co pojedynczy pojazd. Nie pociąg, tylko wagon.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)