27-11-2017, 22:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2017, 22:35 przez LaChupacabra.)
(27-11-2017, 19:57)Walter Novotny napisał(a):
No i co chciałeś na tym screenie pokazać? Że nadal potrzebujesz, aby gra kontrolowała czy nie popełniasz podstawowych błędów?
O różnicy w masie ropy w "standardzie" i FIRS'ie wiedziałem. Sprawdziłem dzisiaj całą resztę no i rzeczywiście miejscami niezłe kwiatki są. Ropa i paliwo są jednak w większości setów właśnie dobrze przeliczone. Dlatego już mnie zaczęło wkurzać, że Ktoś, kto tak dużą uwagę przykłada do detali, koniecznie chce psuć coś co jest zrobione dobrze.
Nadal uważam, że ładowność chemii z Zaes'ie jednak można zmienić właśnie ze względu na Uahs'a. Choć jest w tym pewne kuriozum, bo we wszystkich setach jest ona znacznie lżejsza niż powinna być.
(27-11-2017, 19:57)Walter Novotny napisał(a): Jako, że grasz na kalkulatorze (...)
Twierdzisz, że gram na "kalkulatorze"? To powiedz na czym inni grają skoro na serwerach to zazwyczaj ja zostaję ostatni, gdy wszystkich innych wywala za "powolność"?
W grze offline jednak też nie jest wesoło, gdy tworzysz coś naprawdę dużego, a gra zwalnia do tego stopnia, że najszybsze składy poruszają się - z powodu znacznego obciążenia - jak powozy konne.
Hi hi hi, ha ha ha... zanim zaczniesz się śmiać z mojego "kalkulatora" otwórz sobie save poniżej, włącz przyśpieszenie gry i zobacz ile trwa w niej rok - u mnie ponad godzinę, a na mapie jest zaledwie 600 pociągów.
Test wydajności 600x15 (PKP), 23 lip 2022.sav (Rozmiar: 413.64 KB / Pobrań: 114)
-Set PKP
-600 składów o długości 14,8 kratek każdy
-Każdy pociąg składa się z 20 członów (2 loki + 18 wagonów)
Efekt: na moim komputerze rok w trybie przyśpieszonym trwał 1 godzinę i 5 minut.
Dla zobrazowania jak duży wpływ mają nie tyle same pociągi liczone jako całość lecz liczba jednostek (w tym niewidocznych części wagonów) przemieszczających się po mapie dam jeszcze ten save:
Test wydajności 1000x1 (2CC), 28 lis 2044.sav (Rozmiar: 398.13 KB / Pobrań: 85)
-Set 2cc (ten sam efekt co standardowy set - wagony składają się zawsze z jednej części)
-1000 składów o długości 1 kratki
-Każdy pociąg składa się z 2 członów (1 lok + 1 wagon)
-Dodatkowo, po złości wszędzie nastawiałem co kratkę pathsygnalizatory, które wg legend ludowych strasznie spowalniają grę...
Efekt: ponieważ jest więcej składów i wszędzie jakiś głupek nastawiał złe sygnalizatory, rok trwa aż 4 minuty 27 sekund!
(Przy 600 składach było 2 minuty i 28 sekund)
Tak z ciekawości: powiedz Walter ile u ciebie, na twoim "kalkulatorze" trwał rok. Nawet tak bez złośliwości jestem ciekaw.

Odnośnie wag ładunków w poszczególnych setach, tak to wygląda na przykładzie wagonu Zaes:
Ładowność: 61m3
FIRS / SPI /auzind
ropa.......53t
chemia...38t
paliwa....49t (51t au)
mleko.....68t (63t au)
Standard / OpenGFX / Manual / Manpower
ropa......61t
woda.....61t
ECS
ropa.........57t
p.rafinacji..57t
paliwo.......49t
barowniki..61t
woda........61t
UK Basic
ropa........61t
paliwo.....41t
plastik.....49t
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)

![[Obrazek: 862yntelygent.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/862yntelygent.png)