30-11-2017, 16:32
(30-11-2017, 15:16)TadeuszD napisał(a): "Chemikalia" (FIRS) vel "Produkty rafinacji" (ECS) wynika, że wzorem dla tych towarów są najprawdopodobniej różnego rodzaju lekkie produkty węglowodorowe, jak np. gazy płynne lub rozpuszczalniki organiczne. Sugeruje to miejsce ich produkcji - rafineria oraz bio-rafineria, a także niski c.w. (0,65 t/m3 w FIRS oraz 0,94 t/m3 w ECS).
Tym samym cała dyskusja o chemikaliach okazała się burzą w szklance wody.
A co powiesz o chemikaliach produkowanych w "Wapiennikach"? Albo... jakie chemikalia stosuje się głównie w hutach aluminium bądź miedzi?
Jakbyś nie zrobił, zawsze będzie coś nie tak. Po prostu trzeba znaleźć jakieś kompromisowe rozwiązanie.Te 45m3 myślę, że byłoby ok. Tak samo trzeba by było zmniejszyć ładowność na platformach. Ten starszy typ (Sgs) też by mógł chyba je przewozić? Choćby jako beczki zamknięte w kontenerze.
Wczoraj jeszcze tak naprędce zrobiłem mały test opłacalności poszczególnych wagonów, no i wyszło mi, że ten lepszy cargo ageing dla Uahsa nic nie daje. Względem Zaesa jeszcze coś tam minimalnie nadrabiał, ale platforma go wprost miażdżyła - jej wyższa prędkość dawała bardzo dużą przewagę. Co ciekawe, przy zrównaniu prędkości platforma nadal w przeliczeniu na jednostkę przewożonego ładunku zarabiała minimalnie więcej niż specjalistyczny Uahs. Dlatego też ten parametr powinien być znacząco zmieniony. Dodatkowo załadunek powinien być znacznie szybszy. Przynajmniej tak szybki jak w przypadku platformy (33%), aby opłacalne było używanie go również na mniejszych dystansach. Tak samo powinny być zmienione parametry "starzenia się" dla innych wagonów specjalistycznych jak Uacs do przewozu cementu czy chłodni Ibhs oraz Slr.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)