INNE [GS] Think globally, act locally
(03-12-2017, 14:56)McZapkie napisał(a): Szybkość wzrostu miasta jest średnią kroczącą (...)

Myślałem, że zrobisz to względem samych dostaw - lepiej by było widać, czego jest mało dostarczane, a czego dużo. Tutaj raz może być bardzo dużo, za chwilę w ogóle nic: pisze 0/XX%, a miasto rośnie.  Ale ok, tak też działa dobrze.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale ten wskaźnik szybkości rozwoju (i inne) zmienia się w trakcie pauzy.

(03-12-2017, 14:56)McZapkie napisał(a): Ponadto czas odświeżania skryptu, standardowo 7 dni, można sobie wydłużyć,
ale nie polecam, lepiej zmienić strategię i np. zamiast dostarczać duże transporty żywności, wspierać lokalny przemysł dostarczając doń surowce i sukcesywnie produkować żywność na miejscu.

Tak czy inaczej, lepiej jest produkować na miejscu ze względu na rozwój przemysłu - dostawę surowców, co też ma wpływ na rozwój w tym skrypcie.

Co do samego czasu, wydłużając ten okres nie zwiększa się wymagana ilość ładunków, przez co ocena dostaw rośnie. Można to skorygować zwiększając wszystkie pozostałe ustawienia, ale lepiej gdyby skrypt automatycznie mnożył również te wartości.

(03-12-2017, 14:56)McZapkie napisał(a): (...) dobra konsumpcyjne takie jak food, good, beer, petr, watr, gold itp.

O materiałach budowlanych zapomniałeśWink Nigdzie nie są liczone. Owoce, ale tylko te dostarczane do sklepów, też mogłyby być brane pod uwagę.

(03-12-2017, 14:56)McZapkie napisał(a): poniżej 5k mieszkańców, jeśli próg transportu pass+poczty jest przekroczony,
to rośnie zgodnie z regułami openttd.
Powyżej 5k, przekroczenie minimalnego progu pass+mail nadal jest warunkiem sin equa non jakiegokolwiek wzrostu miasta, ale zaczynają się też liczyć ilości innych towarów.

Te małe miasta, poniżej 200-300 mieszkańców, produkujące po 1 pasażerze, w ogóle nie powinny mieć wymaganego progu transportu mieszkańców (chyba).

Myślę, że mogłoby być przydatne ustawienie dla tych progów, od których wymagane są kolejne rodzaje dostaw. Choć te obecne ustawienia (5000/10000) są dość uniwersalne.

To co mnie jeszcze gryzie, to  nadal czytelność informacji w panelu miasta. Przydałoby się dodać kolor albo kategoriom ładunków, albo podawanym wartościom. Jeśli chcesz zostać przy obecnym sposobie podawania dostaw (wartości bezwzględne w ostatnim okresie) lepszy będzie ten pierwszy sposób. Jeśli dałbyś np. średnią z dłuższego okresu, mogłyby być wartości w kolorze.
No i jeszcze kwestia tych procentów dostaw. Sory, ale ja nadal nie wiem ile to jest te 20%  Smiley44

No i... szybkości rozwoju. Dobrze by było gdyby choćby ogólne ustawienie szybkości rozwoju miast w samej grze wpływało na ten fakt. Obecnie dość ciężko jest uzyskać szybszy rozwój - to jest dobre dla gry z wydłużonym czasem, ale dla standardowej rozgrywki może okazać się za wolne.

Wiadomości w tym wątku
[GS] Think globally, act locally - przez McZapkie - 24-11-2017, 02:25
RE: [GS] Think globally, act locally - przez LaChupacabra - 04-12-2017, 03:53
RE: [GS] Think globally, act locally - przez kabexxx - 13-12-2017, 23:00
RE: [GS] Think globally, act locally - przez kabexxx - 24-02-2018, 15:15
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 31-07-2018, 15:46
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 03-08-2018, 16:46
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 13-08-2018, 22:00
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 19-08-2018, 21:56
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 26-09-2018, 16:58
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 30-09-2018, 18:15
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 01-10-2018, 16:13
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 05-10-2018, 18:39
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 05-10-2018, 20:26
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 28-11-2018, 21:46

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord