04-12-2017, 14:30
Cytat:Myślałem, że zrobisz to względem samych dostaw - lepiej by było widać, czego jest mało dostarczane, a czego dużo.
To wymagałoby stworzenia struktury danych globalnych dla każdego miasta, nie wiem jak to zrobić i czy nie obciążałoby to skryptu.
Ponadto chwilowe informacje dają lepszą informację odnośnie konkretnych dostaw.
Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem parametru ważonej średniej - duży parametr dałby większe wygładzenie średniego wzrostu.
Co do procentów dostaw towarów, to liczone są względem rozmiaru miasta: 5000 * transport/(10+town_population).
Co do pauzy to muszę zerknąć, być może trzeba będzie po wybudzeniu skryptu sprawdzać czy jest pauza i nic nie robić jak jest.
Dobry pomysł z małymi miastami, można pomyśleć o nowej kategorii pomiędzy bardzo małymi a tymi do 5k mieszkańców.
Nie bardzo wiem jak sprawdzać parametry typu szybkość wzrostu, jest coś takiego jak GSGameSettings.GetValue ale nie wiem jak to działa.
Może lepiej dać parametr skryptu który to kontroluje?
Mam jeszcze jeden pomysł, trochę taki z boku.
Swego czasu robiłem patch który umożliwia generację subsydiów również gdy jest włączone cargodist. Małe szanse aby ten patch znalazł się w oficjalnej wersji, ale subsydia można też generować poprzez skrypt.
Pomyślałem, że można by generować subsydia do transportu pasażerskiego z danego miasta (które ma HQ oraz dostawę towarów powyżej progu) do innego losowego miasta (ale w odróżnieniu od oryginalnego mechanizmu, bez limitu 70 kratek oraz niezależnie od istniejącej obsługi).
W przypadku dobrej ogólnej ekonomii subsydia mogłyby też być generowane między dwoma zupełnie losowymi miastami.
W ten sposób promowało by się duże rozwinięte sieci cargodist (bo nie trzeba by budować nowych linii, zawsze coś by "wpadło" do sieci).
Materiały budowlane są liczone (w wersji z załącznika, bo na serwerze jest ciut wcześniejsza gdzie o nich zapomniałem).
Owoce są liczone, ale jako surowce, w kategorii industrial resources, dla miast >10k.
Nie widzę opcji dających możliwość rozróżnienia, czy owoce są do tego czy innego przemysłu dostarczane.
Zastanawiam się nad zrobieniem 3 kategorii:
consumer goods (to co obecnie)
industrial supplies (ensp, fmsp, mnsp, fert, vehi, stel etc, copr, papr, glas, rfpr, wdpr)
industrial resources (coal, _oil, grain etc, frut, lvst, wood),
z tym że miasto między 5k i 10k brałoby pod uwagę obydwie kategorie łączone, a miasto powyżej 40k oddzielnie,
z większą wagą dla tej ostatniej.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)