INNE [GS] Think globally, act locally
(04-12-2017, 14:30)McZapkie napisał(a): Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem parametru ważonej średniej - duży parametr dałby większe wygładzenie średniego wzrostu.
Co do procentów dostaw towarów, to liczone są względem rozmiaru miasta: 5000 * transport/(10+town_population).
(...)
Ponadto chwilowe informacje dają lepszą informację odnośnie konkretnych dostaw.

Nie jestem przekonany co do słuszności tej drogi. Te procenty to dla mnie zło wcielone - no, nie są one przyjazne. Raz pokaże 300%, zaraz potem 0%, następnie 20% - patrzysz i nie wiesz czy jest ok, czy nie. Musisz się przyglądać i de facto samemu wyliczać średnią. Znacznie lepiej jest pewnie z wydłużonym czasem rozgrywki lub wydłużonym samym tym okresem, wtedy wynik już bardziej zbliżony jest do średniej. Nadal jednak uważam, że średnia z wybranego okresu albo wersja z "ubytkiem" byłaby najlepsza, ale podawanie takiego wyniku bezwzględnych ilości dostaw w danym okresie też nie jest złe, z tym, że ten okres lepiej aby wynosił pełny miesiąc (obliczenia / podsumowanie 1-go każdego miesiąca), albo co kwartał, tak jak obliczane są wyniki firmy (obliczenia w konkretne 4 dni w roku).

Cytat:-Szybkość wzrostu miasta jest średnią kroczącą (...)
 -Myślałem, że zrobisz to względem samych dostaw
-To wymagałoby stworzenia struktury danych globalnych dla każdego miasta, nie wiem jak to zrobić i czy nie obciążałoby to skryptu.

Nie wiem jak to dokładnie działa, ale do tego wystarczyła by tylko jedna dodatkowa dana: zawierająca jeszcze bieżący (za chwilę poprzedni) wynik dostaw.

(r - C) x D + S = R

r - poprzedni wynik
C - stały ilościowy ubytek ładunku (np. 1/10 x populacja miasta)
D - ubytek procentowy ładunku (aby w małych miastach nie gromadziły się jego tysiące; np. 0,7)
S - aktualne dostawy
R- nowy wynik dla dalszych obliczeń

(04-12-2017, 14:30)McZapkie napisał(a): Nie bardzo wiem jak sprawdzać parametry typu szybkość wzrostu, jest coś takiego jak GSGameSettings.GetValue ale nie wiem jak to działa.
Może lepiej dać parametr skryptu który to kontroluje?

Tak też mogłoby być.

(04-12-2017, 14:30)McZapkie napisał(a): Swego czasu robiłem patch który umożliwia generację subsydiów również gdy jest włączone cargodist. Małe szanse aby ten patch znalazł się w oficjalnej wersji, ale subsydia można też generować poprzez skrypt.
Pomyślałem, że można by generować subsydia do transportu pasażerskiego z danego miasta (które ma HQ oraz dostawę towarów powyżej progu) do innego losowego miasta (ale w odróżnieniu od oryginalnego mechanizmu, bez limitu 70 kratek oraz niezależnie od istniejącej obsługi).
W przypadku dobrej ogólnej ekonomii subsydia mogłyby też być generowane między dwoma zupełnie losowymi miastami.
W ten sposób promowało by się duże rozwinięte sieci cargodist (bo nie trzeba by budować nowych linii, zawsze coś by "wpadło" do sieci).

Co do takiego wspierania rozbudowy sieci połączeń pasażerskich jestem sceptycznie nastawiony. Nadal najlepiej będzie budować rozdzielne połączenia - to w zasadzie niczego nie zmieni w tym temacie. Jakiś czas temu pisałem o modyfikacji oceny stacji (oceny transportu pasażerów i poczty), gdzie ta zależałaby w głównej mierze od ilości połączonych miast i ilości stacji - tego ominąć by się nie dało: tutaj spreading stacji i wożenie wszystkich pasażerów ze stacji A do B byłoby nieopłacalne względem rozbudowy sieci.

Natomiast w kwestii transportu ładunków przemysłowych, jeśli te subsydia mogłyby mieć znacznie dłuższy czas niż standardowo i mogły dotyczyć nie tylko tych blisko położonych względem siebie przedsiębiorstw... byłoby to genialne! Takie subsydia byłyby w takim wypadku już w zasadzie kontraktami. W połączeniu ze znacznie obniżonymi stawkami za transport mogłoby być naprawdę ciekawie.Smile

(04-12-2017, 14:30)McZapkie napisał(a): Materiały budowlane są liczone

Faktycznie, musiał mnie zmylić ten szybko zmieniający się wynik: 0,0,0,0,6289,0,0,0,0.... Wink

(04-12-2017, 14:30)McZapkie napisał(a): Nie widzę opcji dających możliwość rozróżnienia, czy owoce są do tego czy innego przemysłu dostarczane.

Z pewnością jest taka możliwość. W NWD o ile się nie mylę właśnie tak jest, że ich dostawa do sklepów wpływa na handel, ale już do browaru nie. Podobnie jest z materiałami budowlanymi, których dostawa do spółek ma większy wpływ na budownictwo niż dostawa do sklepów. Tak samo dostawa pasażerów do hoteli ma również niewielki wpływ na handel. Piszę to tak w ramach "ciekawostki zawodowej", bo to w sumie jest coś co fajnie gdyby było, ale konieczne nie jest.

(04-12-2017, 14:30)McZapkie napisał(a): Zastanawiam się nad zrobieniem 3 kategorii:
consumer goods (to co obecnie)
industrial supplies (ensp, fmsp, mnsp, fert, vehi, stel etc, copr, papr, glas, rfpr, wdpr)
industrial resources (coal, _oil, grain etc, frut, lvst, wood),
z tym że miasto między 5k i 10k brałoby pod uwagę obydwie kategorie łączone, a miasto powyżej 40k oddzielnie,
z większą wagą dla tej ostatniej.

Jak uważasz. Może być, choć ta ostatnia kategoria to raczej od 20k mogłaby się zaczynać.
Mi jednak bardziej podobałby się taki bardziej sprecyzowany i czytelny podział:
Pasażerowie i poczta
-Żywność (+owoce do sklepów)
-Dobra konsumenckie (towary, alkohol, paliwo)
-Materiały budowlane
-Surowce przemysłowe
-Produkty przemysłowe

Dlaczego tak, a nie jako połączone? Bo zarówno żywność jak i materiały budowlane są często pomijane. Zwłaszcza wsparcia produkcji tego pierwszego, rzadko kiedy ktoś się podejmuje. W zasadzie byłoby to jedynie rozdzielenie kategorii dóbr konsumenckich na trzy części, które byłyby sumowane, ewentualnie z jakimś niewielkim mnożnikiem między nimi.

Co do czytelności zrobiłem nowe tłumaczenie na polski i zmieniłem wersję angielską. Coś gdzieś jednak chyba musisz wkleić do skryptu, bo po wpisaniu polskich znaków, zawiesza się - zostawiłem litery łacińskie.

[Obrazek: 587TGAL_kolory_w_mie_cie.png]

.rar   TGAL - lang.rar (Rozmiar: 1.03 KB / Pobrań: 110)

Nie wiem gdzie jest jakaś lista dostępnych kolorów i od czego to zależy. Z tego co zauważyłem jest jeszcze {BROWN}, {BLUE} i {PURPLE}.

Miałbym tutaj jeszcze taką sugestioprośbę: Czy mógłbyś zrobić tak, aby nowe kategorie mogły pojawiać się na dole listy a nie u góry? Wszędzie tak jest i tak by było chyba lepiej też dla innych(?).

Heh... apropo tych subsydiów i innych epokowych rozwiązań... Zapytam jeszcze raz: jest możliwe, aby skrypt włączał i wyłączał na zmianę co określony czas wzrost drzew?Smile

Wiadomości w tym wątku
[GS] Think globally, act locally - przez McZapkie - 24-11-2017, 02:25
RE: [GS] Think globally, act locally - przez LaChupacabra - 05-12-2017, 02:58
RE: [GS] Think globally, act locally - przez kabexxx - 13-12-2017, 23:00
RE: [GS] Think globally, act locally - przez kabexxx - 24-02-2018, 15:15
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 31-07-2018, 15:46
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 03-08-2018, 16:46
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 13-08-2018, 22:00
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 19-08-2018, 21:56
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 26-09-2018, 16:58
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 30-09-2018, 18:15
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 01-10-2018, 16:13
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 05-10-2018, 18:39
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 05-10-2018, 20:26
RE: [GS] Think globally, act locally - przez Tocznet - 28-11-2018, 21:46

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord