12-12-2017, 01:19
(11-12-2017, 15:21)McZapkie napisał(a): Nowa wersja 9 na serwerze i bananach...
Relax - jak to zwykł mawiać pewien chorwacki dentysta przed wyrwaniem zęba - tragedii nie ma.
W grach nowa wersja zastępuje poprzednią. Przynajmniej tym razem. Może zaznacz w opisie przy kolejnej aktualizacji, że jest to jeszcze wersja testowa skryptu? Jak ktoś pobierze i wyjdą jakieś błędy, to przynajmniej się nie zrazi do niego.Tym razem wymóg ogranicza się do jednej dodatkowej kategorii poza pocztą i pasażerami - albo dobra konsumenckie albo surowce. I tym razem brak dostaw blokuje rozwój.
Dla mnie to jest krok wstecz - im więcej kategorii, tym jest ciekawiej.
Mnożnik poczta/pasażerowie - dobrze, że go dałeś, ale te 1:3 nie sprawdzi się, gdy ktoś będzie chciał podnieść ten domyślny, nadal dość symboliczny wymóg. To powinno być 1:6 lub 1:7 - taka jest różnica w ilościach obu "towarów" jakie produkują miasta, albo może to być wartość od procentu tej produkcji miasta.
(11-12-2017, 15:21)McZapkie napisał(a): Reguły wzrostu są następujące:
<25 samo rośnie
<250 rośnie standardowo
<2500 rośnie zależnie od ilości pass+mail
<5000 j.w. z minimalnym progiem oddzielnym dla pass i mail
<10000 j.w. z dużą wagą towarów
>10000 j.w. z dużą wagą środków produkcji
![[Obrazek: 590TGAL_x_paspaxpaspax_et.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/590TGAL_x_paspaxpaspax_et.png)
Ten wymóg dostaw pasażerów i poczty poniżej 5000 mieszkańców lepiej sobie darować - dziwnie to wygląda: dwa razy wymagane jest to samo.
Ja bym zrobił tak:
<250 j.w.
>250 warunek pass+mail
>1000 j.w. + wpływ dostaw towarów (rozdzielnie żywność, towary i m.bud. - opcjonalnie jako jedno)
>5000 j.w. + wpływ dostaw surowce i produkty przemysłowe
W klimacie tropikalnym i arktycznym wymóg dla dostaw żywności mógłby być wyższy. Można go zwiększyć, ale za tym idą też większe dostawy dóbr a z tym jest pewien problem...
Po pierwsze: nadal wydłużenie okresu "rozliczeniowego" nie wiąże się ze zwiększeniem wymaganej ilości dostaw - nadal uważam, że ta impulsowa metoda nie jest najlepsza, lepiej już wygląda ta, którą użyłeś dla pasażerów czy żywności. Tam przynajmniej okres nie ulega zmianie - miesiąc jest najbardziej uniwersalny.
Po drugie: ...no, nie podoba mi się ta metoda i już nie wiem po co to piszę, ale.. powiedzmy, że wymagana jest dostawa 19 jednostek, a dopiero przy dostawie grubo powyżej 1000 miasto rozwija się z maksymalną prędkością. Aby to sensownie wyglądało - jak już koniecznie chcesz zachować tą metodę - powinieneś dać chociaż jakiś mnożnik dla tej pokazywanej wartości wymaganej (x20? da to 380 zamiast 19), a w ustawieniach jakoś inaczej to nazwać (mnożnik?) - obecnie i tak ja nie widzę tutaj żadnego "procentowego" związku między ustawieniem (10) a wartością wymaganą (19 / 9063). Nagmatwane jest to okrutnie.
Małe wymagania (10) - wzrost co 15 dni
![[Obrazek: 285TGAL_x_ma_e_wymagania_.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/285TGAL_x_ma_e_wymagania_.png)
Duże wymagania (100) - wzrost co 29 dni
![[Obrazek: 932TGAL_x_du_e_wymagania_.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/932TGAL_x_du_e_wymagania_.png)
Dostawy ponad x100 większe niż wymagane - dopiero maksymalne tempo rozwoju
![[Obrazek: 787TGAL_x_maksymalny_rozw.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/787TGAL_x_maksymalny_rozw.png)
(11-12-2017, 15:21)McZapkie napisał(a): Argumenty o innym graczu dostarczającym pocztę są wydumane, piszę to co piszę, bo testuję to na serwerze.
To zagraj na serwerze mapy Polski.
Dla mnie on jest głównym punktem odniesienia. Podobnie na singlu - z AI sobie nie pogadasz
(11-12-2017, 15:21)McZapkie napisał(a): Próg pass/mail jest moim zdaniem bardzo dobrym pomysłem, raz że nie nie rozwinie się większego miasta wyłącznie pasażerami,
dwa że pozwala na zablokowanie rozwoju przy jednoczesnym ruchu pasażerskim, nie tylko na potrzeby przebudowy,
ale również gdy się ma ustalone przepływy pasażerów i nie chce się tego zmieniać.
Ten warunek transportu poczty prawie niczego nie utrudnia - dwa przystanki w mieście, dwie ciężarówki i temat zamknięty. Rzeczywiści może to być dobre rozwiązanie gdy chcesz wstrzymać dalszy rozwój miasta, ale jako samo warunkowanie rozwoju jest nudne. Co innego jest z żywnością, towarami, czy materiałami budowlanymi - tutaj tak prosto nie jest, a przez to jest też ciekawiej. Gdy jest więcej graczy, każdy może zająć się inną dziedziną i wspólnie rozwijać miasto(a). Tutaj też mogłaby działać blokada, chociaż... lepiej gdyby dostawy takich trudniejszych w pozyskaniu ładunków działały na zasadzie wpływu.
(11-12-2017, 15:21)McZapkie napisał(a): Tak samo odnośnie subsydiów - nie wiem czy one coś pomagają, zobaczy się gdy się porówna wyniki z i bez.
Na pewno nie zaszkodzą.
Ale dostrzegalnej różnicy nie będzie.(11-12-2017, 15:21)McZapkie napisał(a):Cytat:Inny istotny bug jest z liczeniem dostaw surowców i produktów przemysłowych.Nie wiem czy to bug, czy feature...
Dla mnie to jest bardziej bug. Jeśli jest taka możliwość, lepiej gdybyś przypisał wszystkie ładunki obecne w grze. Inaczej będzie to takie wróżenie z fusów i "zabawa" w interpretowanie co autor miał na myśli - zrobisz rozbudowaną sieć dostaw ładunków np. do huty szkła i nic z tego nie będzie liczone. Dlaczego np. taka produkcja szkła nie może rozwijać miasta, a przetwórstwo ryb tak?
Wszystkiego nie sprawdzałem, ale nadal nie działa Ropa i Metal.
(11-12-2017, 15:21)McZapkie napisał(a): W skrypcie jest takie nieużywane okienko z "gazetką", możę tam te informacje umieścić?
Z pewnością byłoby to przydatne. Tylko proszę cię, nie używaj takich skrótów, bo to niczego nie wyjaśni.

Ps. A co z polską wersją językową? Wiesz dlaczego nie mogłem użyć polskich znaków?
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)