INNE Mapa Realistyczna - Sompolno i okolice
Witam! Mam zaszczyt przedstawić mój pierwszy projekt mapowy w OpenTTD, czyli mapa "Sompolno i okolice". Mapa jest wzorowana na prawdziwym krajobrazie na wschodzie woj. wielkopolskiego. Rozgrywka kładzie nacisk głównie na przemysł, który jest dość rozbudowany dzięki dodatkowi FIRS z ekonomią Ekstremalną. Na mapie starałem się umieszczać przynajmniej po jednym z każdego przedsiębiorstwa, jednak nie udało mi się zaimplementować przedsiębiorstw wodnych z uwagi na brak akwenów w okolicy. W miarę możliwości próbowałem umieszczać przedsiębiorstwa w rzeczywistych ich miejscach występowania, ale byłem zmuszony użyć pewnego triku pokazanego na screenie.

Cała sztuczka polega na tym, że oddzieliłem granicą strefy przemysłowe mające obrazować dwa większe miasta oddalone około o 40km od przedstawionego obszaru (Konin i Koło). Za pomocą dodatku Base costs mod podwyższyłem koszty niwelacji kamiennej granicy, co skutkuje dużymi kosztami przedostania się do tych stref (ok. 10 mln); oznaczając budowę długiej infrastruktury (np. drogi, linii kolejowej) do miast-widmo. Tym sposobem mogłem zobrazować przedsiębiorstwa występujące w tych miastach

Mapa zawiera jedno duże miasto - Sompolno, które ma służyć za "farmę pasażerów":

Pozostałe miasta to głównie małe wioski, a wszystkie połączone są drogami wzorowanymi na rzeczywistych.
Poniżej zostawiam jeszcze kilka screenów:

Proszę o ocenę mapki  Smiley2 Powiedzcie co o niej sądzicie!

DOWNLOAD:
http://www.mediafire.com/file/983n1hdcbh...MPOLNO.scn

Wiadomości w tym wątku
Mapa Realistyczna - Sompolno i okolice - przez kaplok03 - 16-12-2017, 12:53

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord