12-01-2018, 15:00
(10-11-2017, 13:00)TadeuszD napisał(a): Wracając do ciągnika ASF, to ma on pewien potencjał. W ramach testów przerobiłem np. wszystkie parowozy, żeby podpięte pod ASF-a stawały się kompletnie "martwe" - zero mocy, zero kosztów i zero efektów dymu. Dzięki temu można sobie bezkosztowo chomikować nieużywane lokomotywy w depocie, a gdy zaczynają przeszkadzać to wysłać je do "rezerwy długoterminowej" na tory odstawczeSpokojnie możesz te switche wywalić.
Okazuje się, że każdy pojazd zatrzymany gdziekolwiek nie generuje żadnych kosztów.
Dla niektórych to stwierdzenie jest pewnie mało odkrywcze, ale ja "całe życie żyłem w błędzie" myśląc, że tylko zatrzymane w depocie nie generują kosztów.
A tymczasem zatrzymane poza depotem też nie generują kosztów.
Ale ciągnik zostaw. Bajer z przeźroczystością jest fajny do ustawienia "luźnych" wagonów. Tylko przedłuż żywotność do 40 lat aby nie spamowało komunikatami że stary.
Natomiast przydałby się opcjonalny switch do blokowania podpinania pod lokomotywy PKP (z wyjątkiem tego ASF) wagonów z innych setów.
Obecnie problematyczne jest łączenie tego setu z innymi. Np. czeski set ma droższe lokomotywy ale tańsze wagony i bezkosztowe.
Chciałbym widzieć oba sety na mapie, ale takie opcjonalne ograniczenie by się przydało. Wystarczy same lokomotywy tak ograniczyć.
Wagony można dołączać, bo jest to mało opłacalne.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)