26-07-2018, 05:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2018, 14:00 przez Etua.
Powód edycji: Poprawa literówki
)
Chciałbym przedstawić mój pomysł na NewGRF do wykonania w celu gimnastyki umysłowej oraz lepszego poznania mechaniki gry:
Przetwarzanie śmieci - taki łańcuch spotkałem do tej pory jedynie w FIRS3, a opiera się on na tym, że placówki w pobliżu miast generują odpady jak przemysł, a po przewiezieniu ich do przemysłu odpowiedniego rodzaju można uzyskać opakowania i metal.
Moja idea opiera się na innych założeniach:
Moje pytania do forumowiczów:
Przetwarzanie śmieci - taki łańcuch spotkałem do tej pory jedynie w FIRS3, a opiera się on na tym, że placówki w pobliżu miast generują odpady jak przemysł, a po przewiezieniu ich do przemysłu odpowiedniego rodzaju można uzyskać opakowania i metal.
Moja idea opiera się na innych założeniach:
- śmieci generowane są w miastach i odbierane ze stacji załadunkowych podobnie jak poczta;
- rozszerzenie mechaniki gry tylko na tyle, na ile to konieczne (nowe typy przemysłu, pojazd kołowy oraz cargo - same śmieci, bez niestandardowych surowców potencjalnie dublujących inne NewGRFy);
- ciekawszy cykl życia towaru przez co rozumiem:
- możliwość dostarczenia ich na wysypiska - pojawiają się wcześniej i w największej ilości, oczywiście stawka za przewóz jest stosunkowo niska, a placówki będą mogły znikać w późniejszych etapach gry;
- spalarnie obecne w tym samym czasie co wysypiska lub niedługo potem, ale na pewno rzadziej - wyższa stawka;
- sortownie pojawiające się najpóźniej - najwyższa opłata za przewóz oraz możliwość odebrania pewnej ilości stali.
Moje pytania do forumowiczów:
- Co sądzicie o takim pomyśle? Czy mogłoby to wystarczająco urozmaicić rozgrywkę, by ktoś był skłonny taki GRF pobrać?

- Planuję stworzenie osobnego pojazdu drogowego do transportu odpadów. Czy warto decydować się na dodawanie specjalnego wagonu, czy może lepiej poszerzyć standardowy wagon towarowy o możliwość jego przekształcenia w "śmieciowy"? Czy druga opcja nie zepsuje kompatybilności z innymi dodatkami? Wiem, że przemysłowe zaleca się używać po jeden naraz, ale chyba taki niewchodzący w drogę GRF nie musiałby konkurować o miejsce z ciekawszymi rozszerzeniami?
- Czy istnieje już NewGRF o zbliżonej mechanice który pominąłem? Szukałem przede wszystkim w repozytorium Bananas i tt-forums, ale coś mogło umknąć mojej uwadze.
- I ostatecznie: czy ktoś z doświadczeniem w tworzeniu dodatków mógłby rozwiać moje wątpliwości co do możliwości generowania śmieci bezpośrednio w miastach bez dodawania nowego typu przemysłu? Do tej pory nie znalazłem takiej opcji w dokumentacji.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)