12-08-2018, 11:43
Tak. Co by nie robić układ stref przypomina tarczę przy czym tylko centralne kółko zmienia swą średnicę.
Dlatego w mojej eksperymentalnej wersji wymieszałem nieco te strefy. Nie było tak że centrum to tylko biurowce i wieżowce, dalej wysokie bloki w kolejnej strefie tylko niskie.
Jeśli dobrze pamiętam jest 5:
-W centrum dałem wieżowce, biurowce i wysokie bloki
-W strefie miejskiej wysokie bloki, niskie bloki i najmniejsze biurowce
-W strefie podmiejskiej niskie i najniższe bloki do tego sklepy
- W strefie przedmieść domy, duże domy i sklepy
- W strefie zewnętrznej tylko domy
I przeciętne mniejsze miasto miało głównie domy i sporadyczne bloki a wielkie metropolie nie wyglądały jak zbiór wieżowców i biurowców z 4-5 i ok 8 domami na obrzeżach
Ale tu też kwestia prawdopodobieństwa, trzeba metodą prób i błędów uzyskać coś co wyglądać będzie w miarę sensownie.
Jeśli dobrze pamiętam japoński set ma całkiem ładne i dość sensowne miasta mimo że nie ma jakieś ogromnej różnorodności budynków.
Dlatego w mojej eksperymentalnej wersji wymieszałem nieco te strefy. Nie było tak że centrum to tylko biurowce i wieżowce, dalej wysokie bloki w kolejnej strefie tylko niskie.
Jeśli dobrze pamiętam jest 5:
-W centrum dałem wieżowce, biurowce i wysokie bloki
-W strefie miejskiej wysokie bloki, niskie bloki i najmniejsze biurowce
-W strefie podmiejskiej niskie i najniższe bloki do tego sklepy
- W strefie przedmieść domy, duże domy i sklepy
- W strefie zewnętrznej tylko domy
I przeciętne mniejsze miasto miało głównie domy i sporadyczne bloki a wielkie metropolie nie wyglądały jak zbiór wieżowców i biurowców z 4-5 i ok 8 domami na obrzeżach
Ale tu też kwestia prawdopodobieństwa, trzeba metodą prób i błędów uzyskać coś co wyglądać będzie w miarę sensownie.
Jeśli dobrze pamiętam japoński set ma całkiem ładne i dość sensowne miasta mimo że nie ma jakieś ogromnej różnorodności budynków.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)