13-08-2018, 12:24
Swego czasu miałem koncepcję, aby pogrupować budynki w klasy, np. klasa blokowisk, klasa zabudowy jednorodzinnej, klasa zabudowy magazynowo-komercyjnej, itp, niektóre budynki danej klasy mogłyby być budowane gdziekolwiek, inne tylko w pobliżu budynków danej klasy.
Przykładowo, sklep, szkoła itp. należące do klasy blokowisk mogłyby być budowane gdziekolwiek, a długie bloki tylko w poblizu sklepu, szkoły i innych długich bloków.
To by złamało przeraźliwie kołową symetrię miast openttd.
Tadeusz narzekał, że mechanizmy losowania/budowy sobie z takim czymś nie radzą.
A co jeśli zamiast klas w obrębie jednego grf, zrobić oddzielne grfy? Bazowy grf ze standardowymi wszędzie budowanymi obiektami i dodatkowe grfy z budynkami opisywanymi i budowanymi tak jak opisałem?
Czyli grf z dużymi blokami, grf z wieżowcami, grf z szeregowcami itp?
Przykładowo, sklep, szkoła itp. należące do klasy blokowisk mogłyby być budowane gdziekolwiek, a długie bloki tylko w poblizu sklepu, szkoły i innych długich bloków.
To by złamało przeraźliwie kołową symetrię miast openttd.
Tadeusz narzekał, że mechanizmy losowania/budowy sobie z takim czymś nie radzą.
A co jeśli zamiast klas w obrębie jednego grf, zrobić oddzielne grfy? Bazowy grf ze standardowymi wszędzie budowanymi obiektami i dodatkowe grfy z budynkami opisywanymi i budowanymi tak jak opisałem?
Czyli grf z dużymi blokami, grf z wieżowcami, grf z szeregowcami itp?
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)