@MichalSoldat: musisz myśleć przyszłościowo - dodatki się zmieniają, wychodzą aktualizacje, a zmienianie listy dodatków w danym scenariuszu w przyszłości może powodować różne błędy. Chcesz stworzyć ogromną mapę, nad którą będziesz pracować miesiącami, a może i latami. Coś, co dzisiaj jest aktualne, za rok będzie już nudne lub przestarzałe. Jeśli nie masz doświadczenia w tworzeniu map, to na pewno też nie ominiesz błędów, które ciężko będzie wyeliminować w późniejszej fazie tworzenia scenariusza.
Dlatego właśnie powstał patch o nazwie "Narzędzia do automatycznej generacji rzeczywistych map" lub inaczej "import_land" autorstwa McZapkie. Problem polega na tym, że jest stosunkowo trudny w obsłudze. Generalnie, chodzi o możliwość wczytywania do edytora map danych z plików tekstowych - ja do swoich map przygotowałem sobie takie pliki, które stawiają mi w określonych miejscach miasta, przedsiębiorstwa, rzeki, granice (kamienie i anteny) i napisy - czyli właściwie wszystko, co ma się pojawić na mapie. Aktualizacja mapy wygląda tak, że właściwie tworzę mapę od nowa - eliminuje to ryzyko występowania ww. błędów ze zmianą dodatków.
Oprócz samego patcha, masz do niego fajne narzędzie do importu miast: https://ade.se/ttd/scenario-import-tool/ - wystarczy znać współrzędne wierzchołków mapy wysokości.
Właśnie z tego korzystałem przy tworzeniu mapy Grupy Wyszehradzkiej (chociaż ja musiałem przeliczyć jeszcze współrzędne, bo moja mapa jest obrócona o 45 stopni
w twoim wypadku będzie łatwiej).
Może warto odezwać się bezpośrednio do @KOZACKI BOHUN (to ten sam, co na Wykopie) i połączyć siły. Mógłbym pomóc przy postawieniu miast, ale całego projektu nie chcę prowadzić, bo aktualnie wpakowałem się w tworzenie mapy Grupy Wyszehradzkiej i planuję aktualizację mapy Polski
Dlatego właśnie powstał patch o nazwie "Narzędzia do automatycznej generacji rzeczywistych map" lub inaczej "import_land" autorstwa McZapkie. Problem polega na tym, że jest stosunkowo trudny w obsłudze. Generalnie, chodzi o możliwość wczytywania do edytora map danych z plików tekstowych - ja do swoich map przygotowałem sobie takie pliki, które stawiają mi w określonych miejscach miasta, przedsiębiorstwa, rzeki, granice (kamienie i anteny) i napisy - czyli właściwie wszystko, co ma się pojawić na mapie. Aktualizacja mapy wygląda tak, że właściwie tworzę mapę od nowa - eliminuje to ryzyko występowania ww. błędów ze zmianą dodatków.
Oprócz samego patcha, masz do niego fajne narzędzie do importu miast: https://ade.se/ttd/scenario-import-tool/ - wystarczy znać współrzędne wierzchołków mapy wysokości.
Właśnie z tego korzystałem przy tworzeniu mapy Grupy Wyszehradzkiej (chociaż ja musiałem przeliczyć jeszcze współrzędne, bo moja mapa jest obrócona o 45 stopni
w twoim wypadku będzie łatwiej).Może warto odezwać się bezpośrednio do @KOZACKI BOHUN (to ten sam, co na Wykopie) i połączyć siły. Mógłbym pomóc przy postawieniu miast, ale całego projektu nie chcę prowadzić, bo aktualnie wpakowałem się w tworzenie mapy Grupy Wyszehradzkiej i planuję aktualizację mapy Polski
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)