12-11-2020, 20:03
Dodatek jest super, a różne rodzaje torów zelektryfikowanych to już w ogóle cud. 
Mam jednak kilka uwag:

Mam jednak kilka uwag:
- Pierwsza uwaga dotyczy samych torów, a konkretnie limitów prędkości linii zelektryfikowanych 3kV DC (89, 139 i 250 km/h). Same prędkości wydają mi się takie trochę z czapy i imho zabija to sensowność sieci 3 kV. Sieć 15 kV ma sensowniejsze limity (99, 159 i 299 km/h).
Otóż dostępne wagony towarowe przez wiele długich lat oferują prędkości 101 km/h. Właściwie aż do końca gry 101 km/h w przewozach towarowych to podstawa, bowiem nigdy nie pojawia się wagon do przewozu drewna o prędkości 120 km/h (!), zaś w przypadku niektórych ładunków szybsze wagony są mniej pojemne lub nie mają autorefitu. Automatycznie limit 89 km/h jest ograniczeniem. Nie ma sensu upgrade linii 3 kV do wyższego standardu. Sama sieć 3 kV 89 km/h jest droższa w utrzymaniu od sieci 15 kV 99 km/h, a co tu dopiero mówić o porównaniu z 3 kV 139 km/h... Swoją drogą z torami 139 km/h jest podobny problem. Żeby EP09 rozwinęło 160 km/h należy wybudować mu tory o v max 250 km/h.Moja propozycja jest taka: sieć 25 kV ma dwa rodzaje torów, sieć 15 kV ma trzy rodzaje torów, więc dlaczego 3 kV nie może mieć czterech do wyboru? 80, 100, 140 i 250 km/h brzmi sensownie. Ewentualnie 80, 100, 160 i 250. Przyznam się, że ciężko znaleźć złoty środek, musiałoby być więcej rodzajów torów. Linia 3 kV DC 80 km/h powinna być tańsza w użytkowaniu od 15 kV 99 km/h. 3 kV 99 km/h oczywiście powinna być od niego droższa.Oczywiście pozostaje pytanie co w tej sytuacji zrobić z siecią niezelektryfikowaną. Otóż moim zdaniem też powinny być cztery rodzaje torów: 60, 80, 120 i 160 km/h. Obecnie są tylko te trzy ostatnie. Tańsze tory o prędkości 60 km/h poprawiłyby rozgrywkę w XIX wieku zwłaszcza przy hard economy.
- Pendolino jest dostępne tylko dla systemu 3 kV a w rzeczywistości jest wielosystemowe.
- Semafory świetlne na liniach szerokotorowych są słabo widoczne.
- Wygląda na to, że pociągi mają zmienione limity prędkości na zakrętach. Serio pociąg pokonuje najostrzejszy zakręt z prędkością 132 km/h? Normalnie byłoby to 88 km/h. Budując linie towarowe nawet nie trzeba się zastanawiać nad budową zakrętów tak aby pociągi nie zwalniały. Swoją drogą, udało mi się znaleźć ciekawy błąd: o ile Taurus czy 109E Skoda z wagonami na ostrym zakręcie jedzie 132 km/h, to spalinowa Maxima zasuwa 140 km/h. Porównanie SZT i EZT też wygląda ciekawie: ICE 3 jedzie 132, a Regio Swinger aż 160.

- Ładowność wagonu do przewozu samochodów czyni go bezużytecznym przy grze z FIRS-em. 8 skrzyń maszyn to za mało. 16 skrzyń byłoby OK, wtedy aby zasilić maszynami jedną kopalnię potrzeba będzie 5 takich wagonów.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)