Dzięki za podsumowanie naszych dyskusji na serwerze.
Co do limitów torów i wagonów, to moją koncepcją było uniknięcie sytuacji, gdy dana lokomotywa jest the best i jedyna, a wszystko inne nie używane.
Co nie znaczy, że to mi się udało osiągnąć.
O dodatkowym typie torów niezelektryfikowanych już kiedyś myślałem, a konkretnie coś w rodzaju linii lokalnej/bocznicy, taniej w budowie i o zerowych kosztach utrzymania, ale: limit prędkości i dodatkowo limit nacisku kół poniżej 20t, tak że współczesne ciężkie loki nie wjadą.
Ponadto mam w planie dołożyć konie i wczesne pociągi, więc taki tor jest potrzebny.
Proponuję takie parametry, tor normalny:
1800 40 km/h, max 20t
1855 70 km/h
1900 110 km/h
1995 160 km/h
tor normalny, uniwersalna trakcja elektryczna AC/DC
1905, 70 km/h
tor normalny, 3kV DC
1934 100 km/h
1974 160 km/h
2000 230 km/h
tor normalny, 15kV AC
1914 80 km/h
1940 140 km/h
1984 300 km/h
tor normalny, 25kV AC
1965 140 km/h
1995 300 km/h (w secie jest fikcyjny Suerot, stąd taki limit).
O torach szerokich wypowiem się potem.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest w secie tabor który pojechał by szybciej gdyby nie limity,
ale jest to potrzebne właśnie aby zbalansować set - zwłaszcza że te szybkie pojazdy są często jakieś egzotyczne typu latający hamburger itp. Zresztą to, że taki tabor został wyprodukowany wcale nie oznacza że tak szybko jeździł, patrz Pm36.
Zresztą brak odpowiednio szybkiego toru wcale nie skreśla danego taboru - są inne profity, np. zwiększona ocena stacji
(liczy się max prędkość składu, bez uwzględniania limitu toru, proszę mnie skorygować jeśli się mylę).
Co do limitów torów i wagonów, to moją koncepcją było uniknięcie sytuacji, gdy dana lokomotywa jest the best i jedyna, a wszystko inne nie używane.
Co nie znaczy, że to mi się udało osiągnąć.
O dodatkowym typie torów niezelektryfikowanych już kiedyś myślałem, a konkretnie coś w rodzaju linii lokalnej/bocznicy, taniej w budowie i o zerowych kosztach utrzymania, ale: limit prędkości i dodatkowo limit nacisku kół poniżej 20t, tak że współczesne ciężkie loki nie wjadą.
Ponadto mam w planie dołożyć konie i wczesne pociągi, więc taki tor jest potrzebny.
Proponuję takie parametry, tor normalny:
1800 40 km/h, max 20t
1855 70 km/h
1900 110 km/h
1995 160 km/h
tor normalny, uniwersalna trakcja elektryczna AC/DC
1905, 70 km/h
tor normalny, 3kV DC
1934 100 km/h
1974 160 km/h
2000 230 km/h
tor normalny, 15kV AC
1914 80 km/h
1940 140 km/h
1984 300 km/h
tor normalny, 25kV AC
1965 140 km/h
1995 300 km/h (w secie jest fikcyjny Suerot, stąd taki limit).
O torach szerokich wypowiem się potem.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest w secie tabor który pojechał by szybciej gdyby nie limity,
ale jest to potrzebne właśnie aby zbalansować set - zwłaszcza że te szybkie pojazdy są często jakieś egzotyczne typu latający hamburger itp. Zresztą to, że taki tabor został wyprodukowany wcale nie oznacza że tak szybko jeździł, patrz Pm36.
Zresztą brak odpowiednio szybkiego toru wcale nie skreśla danego taboru - są inne profity, np. zwiększona ocena stacji
(liczy się max prędkość składu, bez uwzględniania limitu toru, proszę mnie skorygować jeśli się mylę).
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)