16-11-2020, 18:38
McZapkie napisał(a):To może inaczej: masz linię towarową niezelektryfikowaną na 70 km/h, wieszasz drut i masz 80km/h i silne loki, brzmi lepiej?Może faktycznie lepiej byłoby wywalić tak niszową lokomotywę? Ewentualnie obniżyć jej żywotność, wg wikipedii wycofano ją z ruchu po 9 latach od wyprodukowania. Zresztą widzę, że ES6 nie przewyższa możliwościami parowozów dostępnych w 1914 roku. Na przykład Pn12 jest dużo mocniejsza, ma wysoką siłę pociągową i taką samą prędkość maksymalną. ES6 ma siłę pociągową 80kN i jest droższa w zakupie od każdego parowozu z tamtych lat. Tym bardziej nie ma sensu zaniżać aż tak bardzo prędkości na liniach zelektryfikowanych w tamtych latach.
Zresztą pruska ES6 w oryginale była w 1 egzemplarzu i szybko ją zezłomowali, zastanawiam się czy w ogóle tego nie wywalić z setu.
McZapkie napisał(a):Część błędów to zaokrąglenia openttd (program używa jednostek imperialnych w formacie int) a także błędy w samym 2cctrains, dzięki za wyłapanie.Mam jeszcze jedno niedociągnięcie: krokodyl w secie rozwija 100 km/h przy prawie 3300 kW mocy. Według niemieckiej wikipedii (i tłumacza Google
) 100 km/h rozwijały tylko 194.5 po modernizacji w Niemczech Zachodnich. Zatem prędkość jest do obniżenia do 90 km/h i moc do 3000 kW (3300 kW to moc godzinna).McZapkie napisał(a):Po prostu ideą setu jest tabor z szeroko rozumianej Europy Centralnej i Wschodniej, Włochy w to się nie wliczają, Te loki zostały przekazane Jugosłowianom w latach 60tych, stąd ta data, zresztą bardzo mi pasuje ta data to balansu setu, dostępność w latach 40tych to byłby overkill.Tak, faktycznie, flaga zależy od producenta. Co do JŽ 362/HŽ 1061, to dane byłyby do zmiany zgodnie z tym: http://www.railfaneurope.net/ric/1061.htm Jak na 1960 to bardzo dobra lokomotywa.
Uwaga, w tym secie flaga oznacza producenta, a nie użytkownika (może być wielu użytkowników tego samego typu, np. M62), dlatego flaga włoska.
Prędkość, z tego co czytałem była później podnoszona, przez zmianę przekładni.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)