INNE Polskie latarnie morskie
(04-02-2021, 07:16)yazalo napisał(a):
(03-02-2021, 01:22)pAter napisał(a): Myślę, że latarnie morskie to na tyle mało skomplikowane obiekty (pod względem zaprogramowania ich), że to świetny pomysł na naukę tworzenia NewGRF. Przy okazji możesz umieścić pliki źródłowe na GitHubie i poćwiczyć działanie gita Wink

Właśnie tak zamierzam zrobić, całość udostępnię na licencji GPL, ale to w momencie, gdy już skończę te podstawy (tak jak pisałem Smile).

Skoro już jesteśmy przy licencjach i rozpoczynasz nowy projekt, to poczytaj o licencjach Creative Commons, które pozwalają na nieco bardziej precyzyjne określenie warunków wykorzystywania, niż GPL: https://creativecommons.pl/poznaj-licenc...e-commons/

Np. ja swoją mapę Polski udostępniam na CC BY-NC-SA - https://creativecommons.org/licenses/by-....0/deed.pl
Każdy może ją za darmo pobrać i udostępniać innym. Można ją zmodyfikować, następnie udostępnić, ale wykorzystywać do celów wyłącznie niekomercyjnych. Należy również określić, że autorem oryginalnej mapy jestem ja (w przypadku NewGRFa z latarniami autora można umieszczać bezpośrednio na grafikach, tak jak to jest w secie PKP, PolRoad, czy Polskich Budynków). Dodatkowo, modyfikacje mojej mapy należy udostępniać na tej samej licencji.
Brzmi podobnie do GPL, jednak tutaj kluczową różnicą jest właśnie możliwość wykorzystywania wyłącznie do celów niekomercyjnych - zarówno mojej mapy, jak i jej modyfikacji.

(04-02-2021, 07:16)yazalo napisał(a): Obiecane wyjaśnienie dat budowy:
Mam problem z datami budowy. Mam nadzieję, że kiedy projekt osiągnie pewien stopień zaawansowania, latarnie trafią na mapę Polski Big Grin, a jak wiadomo, tamten scenariusz zaczyna się w 1950 roku. Latarnia Kikut powstała w 1962 roku, a latarnia Gdańsk Port Północy w 1984 roku. Planuję rozwiązać to w ten sposób, żeby przed rokiem wybudowania w danym miejscu znajdował się inny budynek (zamiast latarni Kikut wieża widokowa, która była tam wcześniej, w Gdańsku byłby to zwykły budynek, potem przebudowywany na latarnię).

Automatycznie nasuwa się pytanie: Co w takim razie z innymi latarniami? Przecież one też dawniej wyglądały inaczej niż obecnie. W związku z tym, w późniejszych wersjach setu zamierzam stworzyć również stare sprite'y latarni morskich, które zostały potem przebudowane z wyglądu, który miały dawniej.

Jednak latarnie, które istniały historycznie, a obecnie są zniszczone, nie będą burzone w grze. Przez to rozważam też opcję, żeby każdą latarnię morską (np. Kołobrzeg z lat <1909, 1909-1945 i z czasów współczesnych) umieścić w grze jako osobny obiekt. To rozwiązanie ma kilka wad:
  1. powoduje, że w przypadku scenariuszy należałoby się zdecydować na jeden z tych obiektów, nawet jeśli przez lata trwania gry powinno się to zmieniać,
  2. nie będę w stanie utworzyć wszystkich latarń, tylko te których fotografie/szkice są w internecie
  3. latarnie będą musiały być albo pozbawione flagi IRREMOVABLE (czyli będą możliwe do usunięcia zwykłym narzędziem dynamitu), albo np. w Kołobrzegu, będą stały trzy latarnie na raz.
Jednakże, jeśli ktoś znajdzie więcej zalet niż wad, lub jeszcze inne rozwiązanie, proszę żeby to napisał. Nie wykluczam całkowicie żadnej możliwości Smile

w następnym poście: zrzuty ekranu z gry z latarniami

Wiesz już więc, że tworzenie dodatków do tej gry to sztuka kompromisów Big Grin Trzeba to podkreślić, że OpenTTD to nie jest symulator - wiele rzeczy jest tutaj umowna, jak np. wielkości, odległości, wygląd miast, ulic, logika pasażerów itd. Przykładowo, na mojej mapie Polski nie ma żadnej Biorafinerii, bo te domyślnie zaczynają powstawać dopiero od 2001 roku, a byłem zmuszony do wyłączenia powstawania nowych przedsiębiorstw w trakcie gry. Z miastami również jest problem, bo np. taki Stargard Szczeciński od 2015 roku jest po prostu Stargardem, a miasto Czerwionka-Leszczyny powstało w 1975 roku z dwóch miast, które otrzymały prawa miejskie w 1962 roku - tych zmian w trakcie gry nie ma i jakoś da się z tym żyć Wink Przykładów jest wiele, jednak trzeba się zastanowić i wybrać co jest lepsze dla gracza - sztywne trzymanie się dat, czy jednak swoboda decydowania o tym kiedy co mogło powstać/wydarzyć się.

W przypadku twoich latarni sugerowałbym tworzenie tych, które istniały w okresie np. od 1918 roku - daj swobodę nie tylko graczom, ale i twórcom scenariuszy, bo nie każdy rozpoczyna grę od 1950 r. Z renowacjami jest problem taki, że ciężko, aby scenariusz z automatu usuwał jakąś i zastępował ją inną. Trzeba szukać kompromisu i ja osobiście wolałbym widzieć współczesną wersję, niż historyczną (i jeśli jest taka możliwość, to tylko te istniejące do dziś mogłyby mieć flagę IRREMOVABLE). Jednak kto wie, czy w przyszłości któryś z GameScriptów nie będzie miał zaimplementowanego jakiegoś buildera obiektów podobnego do tego: Industry Builder. Ale jak by nie było, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby narysować kilka wersji historycznych jednej latarni. Myślę, że każdy gracz już sam mógłby sobie wybrać, czy chce starą latarnię usunąć, czy nową postawić obok Wink

Wiadomości w tym wątku
Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 01-02-2021, 13:08
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 03-02-2021, 00:58
RE: Polskie latarnie morskie - przez LaChupacabra - 05-02-2021, 00:18
RE: Polskie latarnie morskie - przez pAter - 03-02-2021, 01:22
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 04-02-2021, 07:16
RE: Polskie latarnie morskie - przez pAter - 04-02-2021, 14:01
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 05-02-2021, 15:43
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 05-02-2021, 15:45
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 11-02-2021, 01:01
RE: Polskie latarnie morskie - przez pAter - 11-02-2021, 02:13
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 11-02-2021, 09:14
RE: Polskie latarnie morskie - przez pAter - 11-02-2021, 11:21
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 11-02-2021, 12:11
RE: Polskie latarnie morskie - przez McZapkie - 12-02-2021, 14:59
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 12-02-2021, 16:33
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 19-02-2021, 20:34
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 12-03-2021, 16:15
RE: Polskie latarnie morskie - przez McZapkie - 04-07-2021, 12:11
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 07-07-2021, 21:07
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 12-11-2022, 17:23
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 13-11-2022, 16:45

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord