INNE Polskie latarnie morskie
Wow, dzięki wam za tyle porad! Smile Niestety mój komputer ma awarię chłodzenia, więc wszystkie zmiany, które planowałem dokonać w weekend, będę musiał wprowadzić później. Z tego samego powodu, zrzuty ekranu też pojawią się dopiero później Sad. Na razie jestem w stanie powiedzieć tyle:

Licencje

(04-02-2021, 14:01)pAter napisał(a): Skoro już jesteśmy przy licencjach i rozpoczynasz nowy projekt, to poczytaj o licencjach Creative Commons, które pozwalają na nieco bardziej precyzyjne określenie warunków wykorzystywania, niż GPL: https://creativecommons.pl/poznaj-licenc...e-commons/
Przeczytałem poradnik tutaj, zajrzałem też na kilka stron poświęconych licencjonowaniu. Nie chcę stosować tej licencji, ponieważ to uniemożliwi wykorzystanie fragmentów NewGRFa w innych dodatkach, udostępnianych w większości na warunkach GPL. Ponadto:

planetmaker napisał(a):This choice excludes the NewGRF also from being included in cover-DVDs of computer magazines and alike which ship e.g. OpenTTD bundled with base sets and a hand-selected set of NewGRF.
Zastanawiam się, czy dodatkowo nie udostępnić tego na licencji CC-BY-SA, jeśli ktoś będzie chciał wykorzystać to w projektach licencjonowanych w ten sposób.

Możliwość usuwania latarni

(05-02-2021, 00:18)LaChupacabra napisał(a): Jeśli nie będzie to problemem, myślę, że dobrze by było dać opcję włączającą / wyłączającą nieusuwalność latarni.
Na serwerze dobrze by było aby były nieusuwalne, ale w grze solo to ograniczenie może być wkurzające.
Tym pierwotnym latarniom nie dawałbym w ogóle tego ograniczenia.
(04-02-2021, 14:01)pAter napisał(a): jeśli jest taka możliwość, to tylko te istniejące do dziś mogłyby mieć flagę IRREMOVABLE). Myślę, że każdy gracz już sam mógłby sobie wybrać, czy chce starą latarnię usunąć, czy nową postawić obok Wink
Jeszcze wczoraj stworzyłem parametr, który odpowiada za nieusuwalność obiektów. Jest on na razie typu on/off, ale w skoro i tak już istnieje, równie dobrze mogę zmienić go na taki z dostępnymi trzema opcjami:

Nieusuwalne obiekty: (żadne)/(istniejące latarnie morskie)/(wszystkie)

Prawdopodobnie tak właśnie zrobię, dla wczesnych scenariuszy. Dodałem również parametr pozwalający włączyć/wyłączyć flagę ONLY_SE, dzięki czemu latarnie mogą być dostępne tylko z poziomu Edytora scenariuszy. To zapobiegnie ośmiu identycznym latarniom obok siebie w grze wieloosobowej Wink

Przebudowa latarni

(04-02-2021, 14:01)pAter napisał(a): Z renowacjami jest problem taki, że ciężko, aby scenariusz z automatu usuwał jakąś i zastępował ją inną.
Właśnie dlatego zastanawiam się, czy nie wprowadzić tego jako jeden obiekt, który do (np.) 1962 roku będzie miał określony wygląd, a potem inny. To jest możliwe i nietrudne do zrobienia, za pomocą funkcji current_year. (Obiekt sam się zmienia.) Jednak:

(05-02-2021, 00:18)LaChupacabra napisał(a): Nie dawałbym jednak automatycznej aktualizacji (chyba, że opcjonalnie) - czasami dawny wygląd może być ciekawszy - niech gracz zadecyduje czy będzie chciał odnowić latarnie np. nadbudowując ją.
Obiekty mogą pozwalać na nadbudowanie lub nie. Nadbudowa też może wiązać się z kosztami, a może być za darmo. GarryG zrobił w kilku miejscach ten błąd, że nadbudowując niektóre obiekty można coś zarobić. Smiley16
Nie wiem jak działa ta nadbudowa, kiedy odzyskam komputer, spróbuję to rozgryźć. Dobrze rozumiem że jeden obiekt może być nadbudowany innym, konkretnym?
Uwaga: nowy pomysł Big Grin

Wpadłem teraz na pomysł współpracujących ze sobą parametrów, które postaram się zrealizować:
Dostępność latarni: (zawsze)/(wg rzeczywistych dat)
i

Przebudowane latarnie: (stary wygląd latarni dostępny jako osobny obiekt)/(automatyczna przebudowa wg rzeczywistych dat)
Opis:
Połączenie opcji "Automatyczna przebudowa" i opcji "Dostępność latarni: zawsze" spowoduje, że latarnia pojawi się w danym miejscu dopiero w momencie faktycznego wybudowania, nawet, jeśli obiekt umieszczony został tam wcześniej.
opcjonalnie:
Automatyczna przebudowa uwzględnia także wyburzanie latarni, które w rzeczywistości już nie istnieją, jeśli na ich miejscu nie powstały nowe. Niezalecane w połączeniu z ustawieniem parametru "Nieusuwalne obiekty" na "wszystkie".

Przekroczono limit obrazków w poście, ciąg dalszy w następnym Wink

Wiadomości w tym wątku
Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 01-02-2021, 13:08
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 03-02-2021, 00:58
RE: Polskie latarnie morskie - przez LaChupacabra - 05-02-2021, 00:18
RE: Polskie latarnie morskie - przez pAter - 03-02-2021, 01:22
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 04-02-2021, 07:16
RE: Polskie latarnie morskie - przez pAter - 04-02-2021, 14:01
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 05-02-2021, 15:43
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 05-02-2021, 15:45
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 11-02-2021, 01:01
RE: Polskie latarnie morskie - przez pAter - 11-02-2021, 02:13
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 11-02-2021, 09:14
RE: Polskie latarnie morskie - przez pAter - 11-02-2021, 11:21
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 11-02-2021, 12:11
RE: Polskie latarnie morskie - przez McZapkie - 12-02-2021, 14:59
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 12-02-2021, 16:33
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 19-02-2021, 20:34
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 12-03-2021, 16:15
RE: Polskie latarnie morskie - przez McZapkie - 04-07-2021, 12:11
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 07-07-2021, 21:07
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 12-11-2022, 17:23
RE: Polskie latarnie morskie - przez yazalo - 13-11-2022, 16:45

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord