(05-02-2021, 00:18)LaChupacabra napisał(a): Nazwa dodatkuHm... Nie pomyślałem o tym, na razie (dla polskiego i angielskiego) nazwy są w odpowiednich językach. Jestem zwolennikiem tłumaczenia tłumaczenia nazw, jednak faktycznie może o utrudniać wyszukanie, zastanowię się nad zmianą.
Ważne jest, aby dodatek używał tej samej nazwy zarówno w oknie pobierania jak i w oknie ustawień NewGRF. Używanie innych np. spolszczonych wersji nazw naprawdę jedynie utrudnia ich wyszukanie po pobraniu.
Btw. Nazwy nienarodowe są moim zdaniem przyjemniejsze w użyciu, bardziej uniwersalne.
Oznaczenie wersji w nazwie
To akurat uwzględniałem od początku
.Tylko latarnie czy coś więcej?
W tym secie będą tylko latarnie. Zastanawiam się nad przeniesieniem do gry też innych rozpoznawalnych obiektów, ale jeśli (kiedyś) się za to zabiorę, stworzę dla nich osobny NewGRF. Poza tym, wszystko w swoim czasie, na razie nie zrobiłem rysunków nawet połowy latarni
. (Może się też okazać, że moje grafiki będą tak brzydkie, że set nie będzie miał wzięcia, i moje dalsze tworzenie nie będzie miało sensu
.)Koszty
Tym jeszcze nie zacząłem się zajmować, dzięki za podpowiedź, będę się wzorował na tamtym dodatku.
(05-02-2021, 00:18)LaChupacabra napisał(a): Mówi się, że obiekty są najprostszymi dodatkami newGRF i że najłatwiej je stworzyć.Wszystkie uwagi przyjmuję bardzo chętnie
Aby nie było za prosto napiszę parę uwag.![]()
Może wiesz, może nie, istnieje już jeden dodatek z latarniami morskimi i innymi obiektami.
Łatwo go znaleźć po świetnie dobranej nazwie... SuperCars.Dwa pojazdy, które zawiera są akurat wyjątkowo marne, ale same obiekty i latarnie są już całkiem niezłe.
Set jako jeden z nielicznych ma też dodany opis do każdego obiektu - też mógłbyś coś takiego załączyć.
Wadą, typową dla wielu setów obiektów jest bezsensownie rozciągnięte okno podglądu - proszę, zwróć na to uwagę. Co prawda okno i tak dostosuje rozmiar do najmarniej zrobionego setu, ale sądzę, że warto zachować dobry poziom.
Nie wiedziałem o tamtym dodatku, po nazwie znalazłem za to The Lighthouse Set. Planuję umieszczać opisy do latarni (np. Latarnia w Świnoujściu: najwyższa latarnia na polskim wybrzeżu (67,7 metra), i jednocześnie pierwsza od zachodu. Jej zasięg światła to 24 Mm. Od 2000 roku jest udostępniona do zwiedzania.), a zwłaszcza do innych obiektów niż latarnie, ale jeszcze ich nie napisałem.
Nie wiem jak rozciąga się okno podglądu, mam nadzieję że przypadkiem tego nie zrobiłem... Mam nadzieję, że okaże się że nie, wrzucę screena jak będę miał możliwość
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)

Dwa pojazdy, które zawiera są akurat wyjątkowo marne, ale same obiekty i latarnie są już całkiem niezłe.