05-04-2021, 21:03
(05-04-2021, 16:33)McZapkie napisał(a): Dobrze byłoby natomiast mieć cysterny uniwersalne do przewozu jakiejkolwiek cieczy, jak w starym PKP secie, bez autorefitu ale też bez zmiany koloru (zawsze szare), wagony do chemikaliów (Rnh, 5R, Uahs, Zaes z czerwonym paskiem) z autorefitem, wagony do ropy i ropopochodnych (Zaes w malowaniu czerwonym, brakuje poprzednich generacji tego typu, miałem to kiedyś narysowane ale laptopa zgubiłem).Mam trochę inną wizję, najchętniej widziałbym w secie 4 podstawowe rodzaje cystern: do ropy i ropopochodnych, do kwasów, do gazów i do produktów spożywczych. Trochę głupio wozić ropę w jedną stronę, a potem mleko w drugą w tej samej cysternie. Kwasiarce dodam możliwość wożenia chloru, dobry pomysł.
(05-04-2021, 19:12)Lw25 napisał(a): W sumie wagonów to jakich surowców brakuje? Można przejrzeć ofertę przewoźników towarowych, żeby znaleźć inspirację.Pomysłów i inspiracji nie brakuje (no może nie licząc przedwojennych wagonów, czasem ciężko cokolwiek znaleźć). Brakuje za to rąk do rysowania.
Bardzo przydałby się chociażby wagon Ugpps (206Se) do przewozu zboża - bardzo liczny na PKP.Mam zaczętą chłodnię 4L. Jak będzie gotowa to obecnej w secie chłodni Ibhs podniosę prędkość do 120 km/h.
Zastanawiam się teź czy nie podnieść prędkości wagonu Gbs do 120 km/h. Obecnie jest prawie bezużyteczny - pojawia się kilkanaście lat po Gagsie który mieści dużo więcej ładunku.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)