30-05-2021, 15:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2021, 15:33 przez LaChupacabra.)
(27-05-2021, 13:09)McZapkie napisał(a): Autobusy dalekobieżne mają wolniejsze ładowanie, ale za to większy komfort (mniej spada dochód na dużych odległościach), więc zasadniczo powinno się opłacać ich używać gdy czas jazdy >> czas ładowania.Myślę, że czasy ładowania nie są złe. Ewentualnie mógłbyś dodać jakieś ustawienie, jak w setach 2CC, ale według mnie nie jest to palące. Natomiast problem powolnego załadunku na pewno dotyczy tramwajów z Poltram. Moim zdaniem powinny mieć nieco lepszy niż autobusy.
Aczkolwiek te piętrowe faktycznie mogą mieć zbyt długi czas ładowania.
W dobie biletów online możnaby to podkręcić.
(27-05-2021, 13:09)McZapkie napisał(a): Natomiast inne pytanie - czy ktokolwiek używa refitu ciężarówek na inne nadwozie niż defaultowa paka?Pytanie retoryczne.
Zastanawiam się, czy w przyszłej wersji nie powrócić do pierwotnej sytuacji, gdzie różne nadwozia to różne modele.
Póki co pracuję nad implementacją dróg NRT w tym secie.
Czasami po prostu trzeba, bo domyślny typ nadwozia ma zbyt małą ładowność. Z tego co widziałem na serwerze, nawet całkiem nowi gracze coś tam kombinują. Z jednej strony lubię tą różnorodność, ale z drugiej strony stary Polish Road Set jest tak przyjemnie prosty. Na pewno w obecnej wersji nadal jest mnóstwo "bugów" związanych z ładownością. Myślę, że ta cała złożoność nie pomaga w opanowaniu tego wszystkiego. Choćby monstrualne ładowności żywca, wełny i włókien roślinnych (jedna naczepa "TIRa" bierze tyle co 3-4 wagony kolejowe). A z drugiej strony mizerne i kompletnie bezużyteczne ładowności węgla i innych ładunków masowych w Starach oraz Jelczach. Cóż, pod tym względem stary Polish Road Set był niestety zdecydowanie lepszy. Zastanawiam się jednak czy taka wersja nie miałaby zbyt bogatego menu zakupu... i myślę, że i tak byłoby to mniej przeładowane niż obecne przebudowy. 
Dwa przykłady problemów z ładownościami.
Przykład 1 - transport Gliny rok 2000
Polroad
Volvo FH12 - 45 ton
DAF 95X - 36/28 ton
Star 2000 - 8 ton <<< (najbardziej pojemny pojazd jednoczłonowy)
UAZ 469 - 1 tona
Polish Road Set
Man TGA - 44 tony
Star 2000 - 22 tony
Przykład 2 - transport Żywca rok 2000
Polroad
Renault Magnum - 208 / 104 sztuki
Star 2000 - 72 / 56 sztuk
UAZ 469 - 1 sztuka
Polish Road Set
Man TGA - 44 sztuki
Star 2000 - 18 sztuk
Lista skarg i zażaleń:
1. Niedorzecznie niskie ładowności - Niby domyślna ładowność jest podwójna, ale Star nawet w prawdziwym świecie był w stanie i bardzo często przewoził większe ładunki. W przypadku Stara C-28 na forach są wzmianki o tym, że był w stanie uciągnąć nawet i 40 ton, a nie tak jak jest w secie podane... 4 tony. Przecież taka ładowność, zwłaszcza w przypadku ciągnika z naczepą to śmiech na sali. Nawet te 12 ton w przypadku niezalecanej potrójnej ładowności są po prostu żałosne i to przez wielkie "Ż". Mowa o węglu i innych ładunkach masowych. W przypadku opakowań może już przewieźć 48 ton! Bo przecież plastik i karton są lżejsze niż piasek i węgiel.
Ta uwaga dotyczy w zasadzie wszystkich ciężarówek z czasów komunizmu. Niestety, ale idąc drogą "realizmu", pod względem transportu przemysłowego uczyniłeś set kompletnie bezużytecznym we wczesnych latach. Generalnie ładowności w secie potrzebują solidnego rebalansu. Btw. Spytałem tego Stara C-28 jak się czuje z 40 tonami na pace i powiedział, że całkiem dobrze.
Na prostej nie rozpędzi się bardziej niż do 62 (/80), ale jakby co, to da radę nawet ruszyć pod górę z całym ładunkiem, więc naprawdę warto by było zrewidować te parametry, aby ten set był po prostu grywalny.2. Wełna, Włókna roślinne, Żywiec - te ładowności nie mają żadnego sensu. Są zdecydowanie zawyżone. Skąd wiesz, jak wielkie są bele, skąd wiesz jak gatunek stanowi żywiec? Te wielkości są umowne i ogólnie określone. Spójrz na ładowności innych setów - nigdzie nie spotkasz różnic rzędu 800% (Star 2000: węgiel vs. żywiec). Gospodarstwa rolne też wcale nie produkują 4-8 razy więcej niż kopalnie, aby te różnice ładowności miały uzasadnienie. Kolejnym elementem, który mówi, że te ładowności to nonsens są stawki za transport - dlaczego transport niektórych produktów rolnych ma według Ciebie kosztować 4-8 razy więcej niż innych ładunków? Te stawki są dobrane do odpowiednich ładowności, ale tutaj są one wypaczone.
3. Glina - Dlaczego Kamaz i Actros nie przewożą gliny? Chyba żaden inny set nie jest tak skrupulatny, aby upierać się, że ta glina jest w formie sproszkowanej.
4. Opakowania - Co jest cięższe: 40 ton stali czy 40 ton pierza?
Odpowiedź oczywista. Mam tu na myśli to, że Polroad uznaje, że tona opakowań waży mniej niż tona innych ładunków. Z jednej strony jest to kompletnie nielogiczne, a z drugiej nieużyteczne w grze, bo opakowania wcale nie potrzebują większych ładowności. Zwykle jest wręcz odwrotnie.5. OTTD nie widzi ładowności ciężarówek ze zmienną naczepą (m.in. Volvo) - nie są właściwie sortowane pod względem ładowności - pomimo największej, znajdują się na końcu listy.
6. Wszystko w jednym - Jakoś nadal nie jestem przekonany co do łączenia w jednym secie pojazdów i dróg. A jeśli ktoś będzie chciał użyć tylko drogi? A jeśli będziesz chciał dodać nowe funkcje dla dróg? Przeładowanie ustawieniami nie będzie dobre. Ok, jest Wasteland, ale to nieco inny, alternatywny świat, gdzie łączenie jego elementów i innymi setami trochę mija się z celem. W każdym razie wolałbym raczej oddzielne dodatki.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)