11-07-2023, 12:10
(11-07-2023, 00:48)McZapkie napisał(a): Postanowiłem zrewitalizować projekt, którego źródła na szczęście zapisałem zanim dev.coop zniknął z sieci.
To dobra wiadomość. A czy planujesz pracować nad nim na GitHubie?
(11-07-2023, 00:48)McZapkie napisał(a): Przeglądając kod zauważyłem, że niektóre budynki pojawiają się poniżej pewnej wysokości (domyślnie 7, jako parametr), zazwyczaj duże - co ma sens, drapacze chmur w górach głupio wyglądają.
Ale nie ma chyba budynków, które się pojawiają powyżej tej wysokości, a przydałyby się,
jakieś góralskie domki, hotele ze skośnymi dachami, drewniane kościoły itp. Więc jakby coś ktoś...
Kiedyś o tym myślałem - głównie o domach w stylu zakopiańskim, które właśnie mogłyby być budowane powyżej jakiegoś poziomu wysokości, ale nie wiedziałem czy jest taka możliwość. Mam zebranych kilka zdjęć dla przykładu, ale niczego nie narysowałem.
Ale i tak, wcześniej chciałem zająć się bardziej stroną zarządzania tym projektem, żeby uniknąć bałaganu i niepotrzebnej pracy (np. rysowania niepotrzebnych budynków, które nigdy nie znajdą się w secie). Kilka postów wyżej można też poczytać dyskusję na temat epok, ale nie wiem czy w końcu zostało to zaimplementowane.
Mam też zapisaną jakąś notatkę sprzed 2-3 lat, jak ja bym widział nowy projekt/fork polskiego zestawu budynków. Miałem sporo pomysłów, ale też głównie zmianę koncepcji - rezygnacja z rozpoznawalnych budynków, na rzecz bardziej uniwersalnych, charakterystycznych dla danej epoki (przykładem wyżej jest dom handlowy z PRL), z wieloma wariantami ścian, dachów i rozmieszczenia (ewentualnie, możliwość włączenia tych charakterystycznych budynków w parametrach). W sumie to styl zakopiański też się do tego zalicza, ale nie tylko, bo styl staropolski też mi chodził po głowie (dworki, chaty ze strzechą itp.).
Miałem też pomysł stworzenia polskich grafik podstawowych (base graphics set), które nie zmieniałyby niczego w mechanice, ale w nieinwazyjny sposób nadawałyby polski klimat - od budynków, przez stacje, przedsiębiorstwa, po pojazdy i drogi. Ale to temat na osobny wątek...
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)