[Poradnik] Rysowanie grafik
Witam, przygotowałem poradnik opisujący jak rysować nowe grafiki, mam nadzieję że kogoś uda mi się zachęcić do tworzenia nwgrf. Zajmę się rysowaniem Autosana H9
[Obrazek: 943pierwszy.jpg]
Zdjęcie #1 Mamy otwarty program " Sprite editor " ściągnięty stąd : http://www.tt-forums.net/viewtopic.php?t=11720
1. Pole do edycji rysunku, załadowałem sobie podstawowe *sprity czyli sprity pokazujące kształt pojazdu. Można je znaleźć na tej stronie: http://users.tt-forums.net/pikka/wiki/in..._templates.
Możemy je otworzyć w programie klikając File/ import true color bitmap. Niestety program nie obsługuje plików .jpg i innych, więc po ściągnięciu z tej strony spritów, należy otworzyć w Paincie i zapisać w rozszerzeniu 24 bitowym .BMP
2. Paleta kolorów. Możemy korzystać z każdego koloru, tylko nie z takich, które mają białą obwódkę wokół siebie ( one są stworzone do czego innego.
3. Na tych polach ukazuje się numer koloru, oraz rodzaj ( korzystamy z Normal Color ) gdyż są jeszcze kolory służące do rysowania ognia ( Fire cycle ) wody ( Water cycle ) kolorów firmy ( Company colors, i tych możemy używać w rysowaniu pojazdów, bo one będą w grze zmieniać kolor na taki jaki my wybierzemy w grze. To znaczy że jeżeli pokryję karoserię tym kolorem, to będzie np. czerwona czy zielona podczas rozgrywki. )
4. Pole aktywnego koloru. Lewe pole pokazuje jakim kolorem będziemy rysować klikając LPM a prawe odwrotnie.
5. Przydatne opcje. Najczęsciej będziemy korzystać z ołówka, pipety ( strzykawki obok ) i przybliżenia i oddalenia ( + - )
*sprite - inaczej rysunek jednego rzutu pojazdu.
[Obrazek: 900drugi.jpg]
Zdjęcie #2 No to zaczynamy rysowanie. Zacznijmy od najłątwiejszego sprita, czyli rzutu z boku. Najłatwiej zacząć od rysowania kół. patrząc na zdjęcie, będzie to około 6 pixeli. Zawsze można poprawić je gdy uznamy że popełniliśmy błąd.
1. [10x] pokazuje w jakim stopniu przybliżyliśmy obraz.
2. Paleta kolorów firmy o których napisałem powyżej. To z niej będziemy najczęściej korzystać tworząc grafiki. To jest wyjątek jeżeli chodzi o palety kolorów z białą obwódką
3. Inna paleta kolorów ( przykładowo brązowa ) której nie będziemy używać, gdyż ma białą obwódkę.
[Obrazek: 719trzeci.jpg]
Zdjęcie #3 Skończyłem rysować pierwszy sprite. Jak widać powiększyłem koła, były zbyt małe. Żeby grafika była możliwa do użycia w grze, musi mieć 5, lub 8 rzutów. Ja narysowałem narazie rzut poziomy ( pozioma strzałka w lewo. )
1. Okno to pokazuje jak grafika przedstawia się, w wielkości odpowiadającej wielkościom w grze.
2 i 3. 2. Kolor który pokazuje puste pole, na którym nic nie będzie, można go używać jeżeli chcemy usunąć niepotrzebne sprity. 3. Kolor przezroczysty. Będzie czytany w grze jako tylko tło do pojazdów, pokazujący wielkość sprita. Jest on konieczny do prawidłowego narysowania grafiki.
[Obrazek: 179czwarty.jpg]
Zdjęcie #4 Narysujemy teraz coś cięższego. Rzut pod kątem. ( Strzałka skierowana na Południowy Zachód. ) Narysowałem koła oraz czarnymi liniami mniej więcej wysokość dachu ( później może się okazać że dach trzeba zrobić wyżej lub niżej ) Żeby utrzymać proporcje pojazdu, należy co 2 poziome pixele podwyższać poziom o 1 ( _ _ - - [ gdzie " _ " to pixel ])
[Obrazek: 969piaty.jpg]
Zdjęcie #5 Pomoc przy cieniowaniu i oknach:
Cieniowanie: Najczęściej należy używać jasnych kolorów z przodu pojazdu a ciemniejszych po bokach i najciemnejszych z tyłu ( chyba że pojazd zmienia kierunek jazdy, to wtedy inne części pojazdu stają się jasniejsze.
Okna: Żeby okna były widoczne, najlepiej narysować je wieloma odcieniami szarości, od najciemniejszych do najjaśniejszych ( patrz okno kierowcy )
[Obrazek: 512sz_sty.jpg]
Zdjęcie #6 Po skończeniu rzutu pod kątem, zajmiemy się rzutem pionowym (strzałka w dół ) W tym wypadku, należy narysować to co się widzi na zdjęciu na które patrzymy podczas rysowania i wykorzystac wszystkie podpowiedzi napisane powyżej.
1. Okno, narysowane według instrukcji powyżej
2. Wyświetlacz, pokazujący numer linii i kierunek jazdy autobusu.
3. Wlot powietrza dachowy - wyjście ewakuacjyjne.
4. Koła - zostały o wiele zmniejszone. Gdyby miały wielkość takich jak w spricie poziomym, autobus wyglądałby jak monster truck
[Obrazek: 747siodmy.jpg]
Zdjęcie #7 Teraz należy skopiować przedni sprite, żeby na jego podstawie zrobić tylni sprite.
1. Opcja zaznaczania obszaru. Nią zaznaczamy jaki obszar zaznaczyć ( w tym wypadku sprite przodu samochodu. ) Czerwona obwódka zaznaczenia powinna zmienić kolor na żółty po puszczeniu LPM. ( Lewy przycisk myszy ). wtedy możemy skopiować zaznaczony obszar. Używając opcji 2. Edit/ copy/ paste i przeciągamy skopiowany obszar ( tym razem z zieloną obwódką zaznaczenia ) na dane miejsce.
3. Widzimy że wszystko się udało.
Teraz trzeba przerobić ten rzut. Bo przecież autobus nie wygląda tak samo z tyła jak z przodu. A więc usuwamy żółte światła, wstawiamy czerwone, oraz usuwamy wyświetlacz z numerem linii i kierunkiem.

Mam nadzieję że ten poradnik trochę rozjaśnił Wam umysły, i że ktoś pomoże mi z tymi grafikami Wink
Pozdrawiam i powodzenia.

Wiadomości w tym wątku
[Poradnik] Rysowanie grafik - przez Czajnikowiec - 28-01-2011, 16:52
RE: [Poradnik] Rysowanie grafik - przez Alkomat - 28-01-2011, 19:32
RE: [Poradnik] Rysowanie grafik - przez Czajnikowiec - 28-01-2011, 19:51
RE: [Poradnik] Rysowanie grafik - przez MrMisiek - 19-02-2011, 16:41
RE: [Poradnik] Rysowanie grafik - przez Rysh - 19-02-2011, 22:07
RE: [Poradnik] Rysowanie grafik - przez MrMisiek - 20-02-2011, 12:57
RE: [Poradnik] Rysowanie grafik - przez Czajnikowiec - 20-02-2011, 14:17
RE: [Poradnik] Rysowanie grafik - przez MrMisiek - 20-02-2011, 16:44
RE: [Poradnik] Rysowanie grafik - przez MrMisiek - 09-03-2011, 21:13

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord