Wczoraj wieczorem, zaniedbując rodzinne obowiązki i narażając się na "ciche dni"
, intensywnie myślałem nad odwzorowaniem w OTTD rzeczywistej długości wagonów. Prosty przelicznik 1:x nie ma tu sensu, bo wagony wychodzą absurdalnie długie lub komicznie krótkie. Dlatego wymyśliłem pewną zależność nieliniową. Jeśli przyjmiemy, że D jest rzeczywistą długością wagonu w [m], a d jest długością sprite'a w OTTD wyrażoną w [1/8], to zależność ta wyglądałaby następująco:
Dopuszczenie wagonów dłuższych niż 8/8 to niestety spora komplikacja kodu GRF-a, ale coś za coś - dzięki temu zniknie problem wagonów Z1 przyciętych do 5 przedziałów...
, intensywnie myślałem nad odwzorowaniem w OTTD rzeczywistej długości wagonów. Prosty przelicznik 1:x nie ma tu sensu, bo wagony wychodzą absurdalnie długie lub komicznie krótkie. Dlatego wymyśliłem pewną zależność nieliniową. Jeśli przyjmiemy, że D jest rzeczywistą długością wagonu w [m], a d jest długością sprite'a w OTTD wyrażoną w [1/8], to zależność ta wyglądałaby następująco:- dla D<=12m: d=D/1.5
- dla 12m<D<24m: d=4+D/3
- dla D>=24m: d=12
Dopuszczenie wagonów dłuższych niż 8/8 to niestety spora komplikacja kodu GRF-a, ale coś za coś - dzięki temu zniknie problem wagonów Z1 przyciętych do 5 przedziałów...
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)