(12-12-2011, 22:56)niemiec napisał(a): Nadal pozostaje szkło bez żadnego wagonu i kilka brakujących danych:
Max. siłę pociągową OTTD wylicza sobie sam. Wymagany jest tylko współczynnik TEC, który można wyliczyć, znając liczbę i nacisk osi napędnych w stosunku do masy całkowitej. W przypadku zespołów trakcyjnych można w przybliżeniu założyć, że nacisk na każdy wózek jest taki sam. W takiej sytuacji TEC będzie proporcjonalny do ilorazu ilości wózków napędnych do całkowitej ilości wózków w zespole.
Trzy wymienione parowozy odpuściłbym sobie w tej wersji Setu. Nie wnoszą one nic ciekawego, za to wydłużą tworzenie setu.
Zastanawiam się także nad sensem tworzenia osobnego wagonu do przewozu zwierząt (LVST). Jak sobie poczytałem, przed wojną bydło transportowano w zwykłych wagonach krytych lub węglarkach, zaś nierogaciznę, kury i gęsi transportowano w specjalnych wagonach serii "S". Po wojnie bydło transportowano w wagonach krytych, czasem w tych samych, co zboże (sic!), zaś transport mniejszych żywych zwierząt w zasadzie całkowicie zanikł.
Do szkła (w postaci tafli) chyba najlepsze byłyby platformy, a w późniejszych czasach wagony z rozsuwanym dachem (seria "T").
Chwilowo mam problemy z wagonami osobowymi na wczesnym etapie gry. Zrobiłem trzyosiowe boczniaki i wagon pocztowy Gmy (ten z Chabówki), jednak nie nadają się one do pociągów pośpiesznych i ekspresowych (Vmax. = 80km/h). Musze więc stworzyć odrębny typ wagonu ekspresowego, który będzie można puścić z np. Pm36 (Vmax. = 140-160km/h). Mam problem, bo muszę wybrać coś, co będzie wyglądało choć trochę inaczej niż późniejsze wagony osobowe 111A i 112A. Jakieś propozycje?
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)