25-12-2011, 16:15
(25-12-2011, 00:40)Czajnikowiec napisał(a): nie rozumiem jakie sprity w stosunku do czego przesunęły mi się o 3 px. Jak mam zrobić żeby pasowało?
Chodzi o to, że w Twoich pierwszych rysunkach, podstawowy zestaw sprite'ów miał lewy górny narożnik we współrzędnych (4, 20), a po dodaniu zestawu z otwartymi drzwiami przesunął się i miał współrzędne (4, 23). Wystarczy, że cofniesz rysunki z powrotem na stare miejsce.
Przy okazji znalazłem też dziś inny błąd, powodujący m.in. błędne wyświetlanie gum łączących człony w widokach skośnych. Otóż w szablonie oba rysunki dla widoków \ i \ oraz / i / nie są identyczne. Jak się przyjrzysz, to są przesunięte o 2px. Tymczasem Ty wykonałeś je jako wierne kopie. Musisz je więc teraz przesunąć, aby były dokładnie w tych samych miejscach co w szablonie.
Cytat:Nie sądze żeby był sens rysowania np cystern w barwach Dec, PKP Cargo, Lotos i jeszcze innych nie wiem jakich.
A właściwie czemu nie? Wg mnie byłoby to fajne. Przebudowujesz skład do przewozu ropy i cysterny przybierają malowanie właściwe dla CPN lub późniejszego Lotos-u. A jak przebudujesz je do przewozu chemikaliów, to zmieniają wygląd na typowy dla cystern do chemii...

![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)