09-02-2012, 00:01
Witam wszystkich świrów transportu dalekiego i nie tylko 
W OpenTTD bawię się już sporo czasu, wydaje mi się
, że znam podstawy, kilka poradników nawet przeczytałem/obejrzałem. Od 2 miesięcy zaczynam próbować sił w rozbudowie miast, niestety spędza mi sen z powiek kilka problemów, których nie mogę rozwiązać.
1. Chciałem zbudować jedną dużą stację (podejrzana na serwerze online), która obsługiwałaby miasto. Stacja wydaje mi się dość wydajna, niestety brakuje mi ludzi na stacji. Czy jedynym sposobem jest dowóz(transfer) ludzi autobusami? Przyznam szczerze, że perspektywa pieszczenia się z busikami mnie zniechęca, a przy dużych miastach robi się z nimi straszny bałagan :/ Czy jest na to inna metoda?
2. Chciałem utorować kierunek miasta, żeby oplótł mi stację kolejową (czyt. więcej pasażerów/paczek). Wymyśliłem coś takiego jak na rysunku. Wyszedłem z założenia, że fundując mieszkania buduje się określoną ilość domków, jeśli ograniczę rozbudowę w pewnych kierunkach, komputer zostanie zmuszony budować tam gdzie ja chcę...dobrze rozumuje czy nie?
3. Czy nie szybciej powiększy się miasto jeśli zbuduje np. dwie, trzy mniejsze stacje w narożnikach miasta i będę transportował ludzi/paczki do tak samo zbudowanych stacji w innym mieście? Niestety w pewnym momencie rozbudowy zapewne znów przyjdzie mi się zmierzyć z brakiem pasażerów/paczek i problem wróci :/

W OpenTTD bawię się już sporo czasu, wydaje mi się
, że znam podstawy, kilka poradników nawet przeczytałem/obejrzałem. Od 2 miesięcy zaczynam próbować sił w rozbudowie miast, niestety spędza mi sen z powiek kilka problemów, których nie mogę rozwiązać.1. Chciałem zbudować jedną dużą stację (podejrzana na serwerze online), która obsługiwałaby miasto. Stacja wydaje mi się dość wydajna, niestety brakuje mi ludzi na stacji. Czy jedynym sposobem jest dowóz(transfer) ludzi autobusami? Przyznam szczerze, że perspektywa pieszczenia się z busikami mnie zniechęca, a przy dużych miastach robi się z nimi straszny bałagan :/ Czy jest na to inna metoda?
2. Chciałem utorować kierunek miasta, żeby oplótł mi stację kolejową (czyt. więcej pasażerów/paczek). Wymyśliłem coś takiego jak na rysunku. Wyszedłem z założenia, że fundując mieszkania buduje się określoną ilość domków, jeśli ograniczę rozbudowę w pewnych kierunkach, komputer zostanie zmuszony budować tam gdzie ja chcę...dobrze rozumuje czy nie?

3. Czy nie szybciej powiększy się miasto jeśli zbuduje np. dwie, trzy mniejsze stacje w narożnikach miasta i będę transportował ludzi/paczki do tak samo zbudowanych stacji w innym mieście? Niestety w pewnym momencie rozbudowy zapewne znów przyjdzie mi się zmierzyć z brakiem pasażerów/paczek i problem wróci :/
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)