Najefektywniejsza rozbudowa miast - duża stacja
(09-02-2012, 11:20)działek napisał(a): 1. Wydaje mi się, że przyłączenie jedynek ma sens jeśli stacja jest mniejsza, a na tej z screena mam prostokąt 10x7 kratek, więc prawie maksymalnie (z tego co się orientuję to max jest 10x10).

Domyślnie jest to chyba 12x12, ale w przypadku multi zależy to oczywiście od ustawień serwera. Rolleyes
W przypadku miast ja zdecydowanie preferuję budowę stacji typu "terminus", czyli czołowych. Te pętle do nawracania pociągów są po prostu za duże i uniemożliwiają miastu rozbudowę blisko samej stacji. W przypadku twojego Sopotu zastąpienie stacji typu "ro-ro" stacją czołową pozwoliłoby przesunąć ją o całe 3 kratki w kierunku centrum miasta, a to skutecznie zwiększyłoby pokrycie miasta przez tę stację. Oczywiście konieczne byłoby też przesunięcie stacji-"jedynek".
BTW: Zamiast stacji-"jedynek" często stosuję przelotowe przystanki autobusowe lub towarowe, zintegrowane ze stacją. Nie trzeba wtedy burzyć w mieście budynków lub dróg, żeby postawić tam pojedynczy kawałek toru. No i wygląda to jakoś normalniej... Wink

Co do kierunku rozwoju miast, to zauważyłem, że w OTTD miasta dążą do równomiernego rozwijania się w każdą stronę, promieniście względem tabliczki z nazwą miasta. Zablokowanie możliwości rozwoju miasta w jedną stronę spowalnia także rozwój w pozostałych kierunkach. Ogrodzenie miasta przeszkodami, jak np. torami lub wykupionym gruntem wcale nie spowoduje, ze miasto to "przesunie się" na wolne miejsce obok...

Wiadomości w tym wątku
RE: Najefektywniejsza rozbudowa miast - duża stacja - przez TadeuszD - 09-02-2012, 21:24

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord