Najefektywniejsza rozbudowa miast - duża stacja
Stacje czołowe mają tendencję do zapychania się po zwiększeniu ruchu pociągów.
W rezultacie robią się ogromne korki przed stacją, pociągi stoją czekając na wolny przejazd, towary czekają, a my tracimy. Dlatego ja preferuję budowę stacji przelotowych, ale staram się planować jej rozkład, tak by zabierała jak najmniej miejsca. Tak naprawdę, wystarcza jeden tor dolotowy i jeden wylotowy.

Rozwojem miasta da się sterować w pewnym stopniu.

Przykładowo - buduję stację przelotową obok dużego miasta. Wyprowadzam tory i w samym mieście buduję zapętlone połączenie autobusowe (komunikacja miejska - 3-6 przystanków w jednym mieście. Potem, gdy stosunek miasta już mnie nie obchodzi - mam zbudowane stacje - zaczynam budowę ulic tam, gdzie chcę mieć miasto. Buduję kwartały z dwoma wolnymi polami między równoległymi ulicami. Dbam też o przyszłość własnych transportów i tam, gdzie droga krzyżowała by się z torami buduję mosty (szkoda tracić własne autobusy, pod własnymi pociągami).
Po jakimś czasie, gdy już poprawią mi się stosunki z miastem, po tych pustych ulicach puszczam nowe połączenia autobusowe, tak by zahaczały o budynki miasta. Jeżeli dodatkowo do miasta dostarczamy towary, pocztę i inne potrzebne dobra (np. żywność w niektórych scenariuszach), to miasto się bardzo szybko rozrasta. Świetnym budynkiem jest lotnisko (duży zasięg i ruch pasażerski) połączone ze stacją towarową typu przelotowego oraz przystankami towarowymi i pasażerskimi dla pojazdów.

Miasto dużo chętniej rozbudowuje się tam, gdzie ma blisko drogi i jest w zasięgu działającej stacji pasażerskiej. Ruch pasażerski w samym mieście działa o wiele bardziej stymulująco, niż połączenie między dwoma miastami.

Wiadomości w tym wątku
RE: Najefektywniejsza rozbudowa miast - duża stacja - przez Madrian - 14-02-2012, 13:54

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord