(19-07-2012, 08:50)wib_wk napisał(a): Jak zwykle słomiany zapał i wielkie plany a koniec standardowy.
Wiem, że zawsze we mnie wierzyłeś...
Są dwie sprawy:
techniczna - DokuWiki nie działa, Rysh nie odpowiada, nie wiem więc, czy repozytorium będzie nadal działało w dotychczasowej formie. Więc chwilowo nie dorabiam nowych rzeczy.
merytoryczna - jak pisałem wcześniej, ja na nowej kolei nie znam się zbyt dobrze, więc nie mam pomysłów na dalszą rozbudowę seta. Do moich potrzeb ten set jest już wystarczająco dobry, ale jeżeli ktoś chce mieć set sięgający poza 2050 rok, to musi coś włożyć od siebie - jakieś propozycje, dane taboru, itp.
Jest jeszcze trzecia sprawa, czyli testowanie. Podstawowe wagony dało się przetestować bardzo prosto - wystarczyło kupić w depocie i zobaczyć czy jeździ. Ale przetestowanie nowoczesnego wagonu, szczególnie do przewozu przetworzonych produktów lub gotowych wyrobów, wcale nie jest takie proste. Żeby przetestować taki tabor trzeba najpierw zbudować całą infrastrukturę, która spowoduje, że dany towar zacznie pojawiać się w fabrykach i będzie dokąd go wozić. I za każdym razem, gdy coś zmieni się zasadniczo w GRF-ie, cała zabawę trzeba zaczynać od początku, bo stary save się kiepści...
Poza tym testowanie to nie tylko sprawa sprawdzenia czy działa/nie działa. To także empiryczne dopasowanie wszelkiej maści współczynników, które w "długoletnich" statystykach sprawiają, że koszty przewozu są zrównoważone i nie ma przypadków absurdalnie dochodowych lub generujących wieczne straty. O badaniu interakcji z innymi GRF-ami juz nie bedę wspominał.
Ale to wymaga czasu, czasu i jeszcze raz czasu...
I przyznam się, że bez wsparcia społeczności, ponoć tak zainteresowanej tym setem, trochę mi zapał rzeczywiście opadł...
Co nie znaczy, że całkowicie minął.P.S.
Oczywiście muszę tu podziękować Czajnikowcowi i Sojicie, których wkład w seta przybrał bardzo realne kształty w postaci jeżdżącego taboru.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)