INNE Projekt polskie budynki
Z tymi krowimi plackami to miałem kiedyś taki pomysł, aby pewne grupy budynków 'samo-organizowały' się w klastry (osiedla), zamiast losowo się generować w koncentrycznym 'cieście'.
Chodzi o to, aby budynki danego typu generowały się tylko wtedy, gdy obok już są budynki danego typu lub budynek będacy 'zarodziem krystalizacji' tego typu osiedla.

Przykładowo, bloki 4-piętrowe oraz skwery do nich pasujące powstają tylko wtedy, gdy kilka kratek od nich istnieją już takie same bloki/skwery, ewentualnie sklep osiedlowy (który tworzony jest bezwarunkowo ale w bardzo ograniczonej ilości).

Z kolei wieżowce 10-piętrowe generowane tylko obok istniejących takich samych wieżowców albo innego 'zarodzia'.

To oczywiście nie zmieniłoby samej koncentryczności rozrostu, ale złamało by symetrię jednorodnego 'ciasta'.

Inne propozycje to dzielnice bliźniaków, dzielnice szeregowców, dzielnice przemysłowo/handlowe (magazyny/hurtownie/biurowce - zwiększona akceptacja towarów i poczty, oraz duża produkcja poczty).
O takiej samo-organizacji pisaliśmy już wcześniej  ( http://openttd-polska.pl/Thread-Inne-Pro...ki?page=16 ) i nawet stworzyłem próbkę czegoś takiego. W otoczeniu 2 kratek od takiego szarego bloku prawdopodobieństwo postawienia takiego samego bloku wzrasta kilkukrotnie. Przy okazji przypominam o umiejętności łączenia się tych szarych bloków w długie "parawanowce" (bez przerw na łączeniach):

[Obrazek: 127Osiedle.png]
Zamek Królewski w Warszawie

O Matko Bosko, fantastyczny jest <3
Ciekawe. Smile
(24-11-2016, 19:41)Sojita napisał(a): Budynki-przedsiębiorstwa to ciekawy pomysł ale... Jakby to miało działać w tym secie? Przecież galerie i hipermarkery istnieją od stosunkowo nie dawna. Ikea w 1926 roku? Czy Galeria handlowa w 1944? Tak, dom towarowy... Który by przetwał do współczesności? Albo podczas PRL?
No w PRL to Pewex ale co z nim po 89? Budynki-przedsiębiorstwa znikałyby około któregoś roku? I co wtedy z inwestycją? Moim zdaniem za dużo zachodu. Budynki to budynki, przedsiębiorstwa to przedsiębiorstwa. Po co komuś utrudniać robotę. (ale może kiedyś :p)

No, "znikanie" byłoby złym rozwiązaniem. Takie sklepy-przedsiębiorstwa mogłyby po prostu zmieniać grafikę na taką pasującą do epoki. Nazwy mogłyby być bardziej uniwersalne. Albo w miejscu poprzedniego sklepu od razu powstawałby nowy.
Pewnym rozwiązaniem byłoby też samo dodanie opcji wyłączającej akceptację poszczególnych rodzai towarów przez budynki (jeśli nie mogą tego robić inne aktywne dodatki) - to by już przynajmniej dało pole do stworzenia takiego dodatku. Można by było wtedy pomyśleć o wyłączeniu akceptowalności nie tylko towarów i żywności, ale także poczty, a nawet pasażerówWink

(24-11-2016, 20:14)McZapkie napisał(a): Z tymi krowimi plackami to miałem kiedyś taki pomysł, aby pewne grupy budynków 'samo-organizowały' się w klastry (osiedla), zamiast losowo się generować w koncentrycznym 'cieście'.

O takim samym rozwiązaniu myślałem w przypadku parków.

(25-11-2016, 18:31)pAter napisał(a): Zamek Królewski w Warszawie

Wydrukowałem i zjadłem... Smiley29
Ten zamek jest tak idealny że moje budynki przy nim wydają mi się tekturowymi pudełkami *_*

A tutaj w końcu galeria wraz z fazami budowania. Efekt nie do końca ten co chciałem ale łatwo się takich rzeczy nie rysuje.
Przy okazji poprawiłem nieco samą galerię.

[Obrazek: i6v8j7nfk276do1zg.jpg?size_id=4]

Zamieszczam też link do pliku zbiorczego z większością moich budynków, może się komuś na coś przyda.
http://www.mediafire.com/convkey/8f50/8e...?size_id=d

Jeszcze na koniec uwaga do setu ogólnie. Zauważyłem że w moim, miasta są pełne bloków i biurowców mając tylko kilka domków na krzyż na obrzeżach, przez co każda większa wieś akceptuje już towary.
Nie dość że źle to wygląda bo w domyślnych budynkach i np. secie japońskim miasta mają centrum z wieżowców otoczone wysokimi budynkami a reszta to ładne przedmieścia z domków i najwięcej budynków to domy. To w dodatku jest za łatwo bo zamiast tylko do miast przez duże M, możemy wozić towary do każdej nieco większej wsi bo mają już bloki i biurowce.
Problem pewnie leży w niezbyt dobrze ustawionych parametrach związanych z town zones ale cóż, robiłem to na ślepo... Liczę że nowa wersja będzie to miała lepiej rozwiązane.
W załączniku wrzucam repaint'y (pierwsze w życiu, nie bijcie Tongue) szarych bloków @Sojita. Są to bloki po termomodernizacji, na dzień dzisiejszy bardzo aktualny temat. Kiczowato połączone pstrokate kolory, dodadzą życia w grze, mam taką nadzieję.Pytanie brzmi, czy 'malować' więcej szarych bloków na kolorowe, czy sobie odpuścić?
Da się te balkony zaprogramować, żeby miały różne kolory w pojedynczym takim budynku?
Chodzi ci o to, że np. ktoś rozwiesił sobie pranie, czy bardziej o 'widzimisię' lokatorów w sprawie kolorów balkonów? Niemniej jednak wydaje mi się że nie da się zaprogramować jakiekolwiek zmiany, ale może się mylę?
(27-11-2016, 23:52)Maszynista00 napisał(a): Chodzi ci o to, że np. ktoś rozwiesił sobie pranie, czy bardziej o 'widzimisię' lokatorów w sprawie kolorów balkonów? Niemniej jednak wydaje mi się że nie da się zaprogramować jakiekolwiek zmiany, ale może się mylę?

Chodziło mi o kolory balkonów czy to balustrady czy ściany.
To są balustrady, można by je zrobić na brązowo, żeby budynek był bardziej stonowany
(27-11-2016, 23:58)Maszynista00 napisał(a): To są balustrady, można by je zrobić na brązowo, żeby budynek był bardziej stonowany

A czy czytaleś uważnie? Tongue. Pisałem o losowych kolorach a nie jednym.
Późno już Tongue Wydaje mi się że jedyne rozwiązanie to narysowanie kilku budynków o jednym wzorze elewacji i innych balkonach, jutro spróbuję taki manewr
(27-11-2016, 19:54)Maszynista00 napisał(a): W załączniku wrzucam repaint'y (pierwsze w życiu, nie bijcie Tongue) szarych bloków @Sojita. Są to bloki po termomodernizacji, na dzień dzisiejszy bardzo aktualny temat. Kiczowato połączone pstrokate kolory, dodadzą życia w grze, mam taką nadzieję.

"Kiczowato" to słowo klucz w tym przypadku. Są one tyle paskudne, co niestety pasujące do realiów zwłaszcza lat 90-tych. Pomysł Tomasza to już chyba jednak małe przegięcie - jeszcze krok dalej i zaczniemy malować chodniki przyozdobione psimi kupami, tak popularnymi na ulicach polskich miast...

(27-11-2016, 19:54)Maszynista00 napisał(a): Pytanie brzmi, czy 'malować' więcej szarych bloków na kolorowe, czy sobie odpuścić?

Mimo wszystko myślę, że tak. Choć może nie aż tak żarówiasteWink
Odpowiadając na dyskusje wyżej:
Jak pokazał Tadeusz i jak widac w innych setach i w domyślnych budynkach - jeden budynek może miec losowane kolory danego elementu czy całości wiec wystarczy narysować jeden budynek i opisać które jego kolory maja sie zmieniać na jakie Wink
Maszynista00:
Twoje repainty aż "świecą"... Wink Nawet świeżo pomalowane domy nie są tak jaskrawe. Postaw je koło galerii Sojity lub zamku pAtera, to zobaczysz na czym polega problem. Jakieś błękity, seledyny - ok, ale patrząc na twoje rysunki, to aż... brrrrr... zęby bolą. Big Grin
Druga sprawa, to nie każdy budynek w PLB secie pozwala na repaint'y. Różne wersje kolorystyczne można robić dla takich pojedynczych, wolnostojących bloków. Ale dla takich, które łączą się w większe jednostki - nie.

Sojita:
Dzięki za wiarę we mnie, ale jeszcze nie robiłem budynków kolorowanych inaczej niż w kolory CC, a tam dowolność jest mocno ograniczona.

I jeszcze ogólnie o "plackach", "sektorach" i różnicowaniu wyglądu miasta - wszelkie metody regulowania rozmieszczenia budynków, inne niż zwiększenie/zmniejszenie prawdopodobieństwa ich pojawienia się, prowadzą do destabilizacji setu. Przykładowo, zrobione przeze mnie "enklawy" bloków, imitujące osiedla, powodują ogromną dysproporcję w strukturze miasta, gdy jest ono generowane podczas tworzenia mapy vs. gdy rozwija się ono samo w trakcie gry. Inne objawy zbytniego gmerania przy algorytmach stawiania domów, to np. zanik pewnych stref miasta (np. przedmieści) lub wykluczenie pewnych budynków (tzn. niby są, ale prawie nigdy nie pojawiają się w grze).
Dlatego proszę Was - nie marnujcie sił na wymyślanie jakichś skomplikowanych reguł, bo w większości i tak nie da się ich zrealizować. Wink
Blokom (na razie) dałem spokój Smiley29  Trochę podłubałem przy innych budynkach  i wyszło mi coś, co mogło by się sprawdzić jako Jednostka Ratowniczo-Gaśnicza, lub nawet Ochotnicza Straż Pożarna. Co o tym sądzicie? Nie za jasne? (Powiedzmy że jeszcze się uczę Big Grin)
@TadeuszD
Myślałem że typowy biurowiec PRL ten z kolorowym plastikiem pod oknami tak działa,

@Maszynista00
No całkiem ładne. Ja bym z tego zrobił remizę PSP pojawiającą się w większych miastach bo sądząc po wielkości musi być 2x1
A na OSP wystarczą małe remizy będące już w secie ale czy wtedy nie będzie zbyt dużo tych strażaków w mieście? xD

A tutaj taki niższy blok starszego typu coś pomiędzy monumentalnymi budynkami socrealizmu a szarymi molochami z wielkiej płyty z lat późniejszych:

[Obrazek: 606i8ov4o8x1stqzg.jpg?size_id=1]

Teraz planuję coś tej wielkości ale w wersji współczesnej. Nie ocieplonej czy przemalowanej ale nowoczesne kilkupiętrowe mieszkania.
Oraz fazy budowania tego co już do tej pory tu dodałem...
(29-11-2016, 12:16)Sojita napisał(a): Myślałem że typowy biurowiec PRL ten z kolorowym plastikiem pod oknami tak działa...
One kolorują się losowo zgodnie z jedną z trzech wybranych palet CC.

Cytat:Teraz planuję coś tej wielkości ale w wersji współczesnej. Nie ocieplonej czy przemalowanej ale nowoczesne kilkupiętrowe mieszkania.
Bloków w secie jest już chyba dostatek. Bardzo mało jest za to budynków średnich i małych, pasujących do przedmieści. Przydałby się np. zamiennik dla tego małego szarego bloczku z niebieskimi pasami.
A druga sprawa, to przydałyby się też budynki stojące w inne strony, a nie tylko frontem do światła. Ja rozumiem, że tak ładniej się prezentują, ale robi się monotonnie... Wink

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord