07-07-2016, 21:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2016, 21:46 przez 101ksl.)
Long time no see.
Po pierwsze primo: prace nad cysterną 20R idą jak krew z d**y, więc na razie daję sobie z tym spokój. Wagony towarowe to chyba nie moja specjalność
Po drugie primo: Dokończyłem i poprawiłem niektóre grafiki. Lista poniżej:
Wagon 140A + 141A obydwa te wagony mogą stanowić repaint 111A i 112A, ale mogą też służyć jako oddzielna seria
Wagon 162A - poprawiony + 163A (z 15 miejscami 1 klasy i 54 2 klasy)
305Ad - sypialny z Kiepury (wkrótce R.I.P.) na 200 km/h
Traxx- Railpool + Railpoll Lotos + Railpool PR
ET22 - w dwóch wersjach, obydwie bez żółtego czoła, jedna dodatkowo w malowaniu w jaśniejszej zieleni
SU46 - też bez żółtego czoła (w drugim poście, można dodać max 5 załączników na post)
Po trzecie primo: co dalej? Jeśli chodzi o wagony towarowe, to niestety nie można na mnie liczyć, mogę zająć się ew. repaintami. Lokomotwy - jak najbardziej.
Po czwarte: dlaczego Bhp ma Vmax 100 km/h? Celowo, czy przypadkowo? Może gdzieś było już o tym mówione, ale w tym gąszczu postów nie mogę nic znaleźć
I piąte, na sam koniec: czy to, co zebraliśmy przez ten czas, nadaje się już na kolejny update PKP Setu? Wieje nudą trochę...
08-07-2016, 22:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2016, 22:55 przez Walter Novotny.)
(08-07-2016, 20:18)GELO1910 napisał(a): Witam Serdecznie
Panowie szukam szukam i nie mogę znaleźć czy ten mod został już wydany ? Ponieważ nigdzie nie mogę go znaleźć
Jeżeli to nie ten dział to przepraszam moderacje i admina
Tak został wydany, możliwy jest do pobrania z poziomu gry jako "Polish PKP Set 2.0"
Co do 20R to próbowałem coś robić ale to jednak na dłuższe posiedzenie. Jakby ktoś szukał parametry i rysunki nie tylko jego to polecam katalog wagonów towarowych 1973
Nie za bardzo idzie mi też z tymi dziwnymi kątami w ED250.
(08-07-2016, 23:56)Daniel94 napisał(a): Próbowałem Zrobić ED250,Filtry,SU160 itd i troche wagonów ale już po zrobieniu ED250 i SU160 komp zwariował i niestety musiałem format....
Nie wierzę, że nie zrobiłeś backupu. Cóż - ludzie dzielą się na tych co robią backupy i na tych, którzy będą robić backupy.
(08-07-2016, 22:47)Walter Novotny napisał(a): Nie za bardzo idzie mi też z tymi dziwnymi kątami w ED250.
Dlatego proponowałem, aby w ED250 tylko "nosy" miały długość 12 jednostek, a środki po 11, jak w zwykłych wagonach. Wtedy zarówno narysowania jak i okodowanie pierdolina byłoby zdecydowanie prostsze. Ale się uparłeś...
Co do kolejnych wersji, to jest już wersja testowa 2.0.12 zawierająca wagony bagażowe i restauracyjne - http://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/files
Ktoś to w ogóle testował? McZapkie narysował pośredni typ węglarek dwuosiowych, więc chciałbym jeszcze eksperymentalnie dodać go do setu, jednocześnie obniżając prędkość najstarszych węglarek do 65km/h. Nabiorą wtedy znaczenia starsze i wolniejsze parowozy towarowe.
Odnośnie Bipy, to faktycznie pierwotnie miały one 120km/h, ale szybko były ograniczane tylko do 100km/h. Dlatego obniżyłem w secie. Poza tym, to w końcu wagony na linie podmiejskie, a nie ekspresy...
Ja testowałem, moje testowanie polega na tym, że gram z tą "betą" jak że zwykłym dodatkiem. Żadnych problemów nie zauważyłem, jedna rzecz, o której już zresztą mówiłem, to te zamienione prędkości bagażowych - ale to już załatwione. Bautzen działa bez zarzutów, jeździ u mnie na każdym InterCity i Ekspresie
Szkoda, że Bipa jest na 100, bo na Bdhpumn trzeba trochę czekać... No i głupio puszczać wtedy Bipy z szybszymi lokami
Jakieś restauracyjne/barowe się jeszcze przydadzą? 305Ad i Marlboro znajdą miejsce w Secie?
Ja gram z wagonami restauracyjnymi w wielu dziennych składach dalekobieżnych. Próbowałem użyć bagażowe ale straszny bajzel mi się narobił więc aktualnie wyłączyłem je z moich składów. Krótsze wagony ED250 wyglądają po prostu źle. Mam już gotowe w 8 rzutach wagony 1,2,7 w 4 rzutach wagony 3,4,5,6.
Co do marlboro to dalej uważam, że należy dodać więcej wagonów i lokomotyw współczesnych. Czy zostanie dodany TRAXX w innych wersjach? Szczególnie nową jakością dla setu byłaby wersja spalinowa. Inne narysowane już dawno przeze mnie malowania czy np CD163 też miło byłoby zobaczyć.
10-07-2016, 19:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2016, 12:15 przez Walter Novotny.)
(10-07-2016, 15:05)101ksl napisał(a): Walter, to weź może wrzuć to, co już zrobiłeś. Im więcej tego będzie, tym łatwiej będzie przekonać Tadeusza do kolejnej wersji Setu
Tutaj jest kilka malowań i dwie lokomotywy czeskie, które są dość popularne u nas a w głównym temacie pojawiły się TRAXXy
spalinowe (a brakuje nowoczesnej lokomotywy spalinowej) jak i elektryczne oraz EP09 z pantografami połówkowymi.
Szkoda, że w tym dodatku nie można zrobić wyboru malowań jak secie z samochodami, gdzie jest ładne drzewko wybierania czy buda czy plandeka czy paka i jaki towar. Pozwoliłoby to na dodanie prywaciarzy i przewoźników samorządowych.
Zaawansowanie prac nad ED250 w podstawowych 8 rzutach
[url=http://openttd-polska.pl/Thread-Kolej-Polish-PKP-Set-v2-0?pid=20740#pid20740][/url]
(11-07-2016, 22:34)101ksl napisał(a): Genialny! Nie mogę się doczekać, aż go dokończysz i będziemy mogli zobaczyć go na swoich torach
Czy drzwi będąc otwartymi mają zasłaniać część pudła? Są w końcu odskokowo przesuwne. Tylko czy nie będą otwarte źle wyglądać?
Może ktoś chce pomóc i ruszyć te 4 rzuty dla długich wagonów?
12-07-2016, 08:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2016, 09:14 przez 101ksl.)
Tak, drzwi powinny zasłaniać pudło, tak jak u mnie w 162A i tak naprawdę taka sama sytuacja powinna być w wagonach InterCity z Setu (w zetkach). Które rzuty są do dokończenia? Daj znać, to wieczorem się nimi zajmę
A tymczasem próbuję swoich sił w zmodernizowanych kiblach, więc jeśli możesz, to podeślij proszę sprite'y z Twojego "tygryska"
(12-07-2016, 08:06)101ksl napisał(a): Tak, drzwi powinny zasłaniać pudło, tak jak u mnie w 162A i tak naprawdę taka sama sytuacja powinna być w wagonach InterCity z Setu (w zetkach). Które rzuty są do dokończenia? Daj znać, to wieczorem się nimi zajmę
A tymczasem próbuję swoich sił w zmodernizowanych kiblach, więc jeśli możesz, to podeślij proszę sprite'y z Twojego "tygryska"
Tygrysa to ja właściwie mocno nie zaczynałem
Do dokończenia zrobienia są te rzuty w każdym wagonie:
PS Na forum przydałoby się coś takiego jak spojler aby chować duże obrazki (chyba że nie widzę).
(12-07-2016, 10:01)101ksl napisał(a): Dobra, tygrysa to ja chyba zrobię od nowa, bo ten to trochę bardziej przypomina starego kibelka w nowym malowaniu, a nie EN57AL
A tak BTW, dlaczego kible w secie mają bufory...?
Jak? Tygrysy (te 3 człony od boku) są przerobione. Przecież dach jest zrobiony z klimatyzatorami pantografami połówkowymi i pozbawiony tych wywietrzników, ma nowe drzwi i nowy przód, który jest bardziej zaokrąglony.
Te EN57 KD to nie są AL tylko z nowym przodem jedynie a pytałeś o tygrysy.
Dlaczego EN57 ma bufory? O to trzeba Tadeusza zapytać.