wyładunek
Tu jest właściwe miejsce dla tego wątkuSmile. Otóż problem niby jest banalny ale proszę o wyrozumiałość Smile. Jest stacja A, która obsługuje kopalnię węgla, farmę i kopalnię rudy żelaza. Rudę transportuję do huty dwoma pociągami. Pociągi te mają zarówno wagony do przewozu rudy jak i stali. Czyli zawożą rudę do huty, ładują stal i wracają do stacji A. Tam chcę żeby stal rozładowały po to żeby tę stal załadowały sobie pociągi obsługujące farmę (pojechałby do fabryki pociąg z żywcem, ziarnem i stalą). Tym dwom pociągom daję polecenia - załadunek stali w hucie, wyładunek na stacji A. I przywożą stal na stację A i nie chcą ładować rudy, dlaczego? Wydaje mi się, że jak tak robiłem kiedyś to grało. Proszę o pomoc Smile
(10-09-2012, 10:58)Lozac napisał(a): Tu jest właściwe miejsce dla tego wątkuSmile. Otóż problem niby jest banalny ale proszę o wyrozumiałość Smile. Jest stacja A, która obsługuje kopalnię węgla, farmę i kopalnię rudy żelaza. Rudę transportuję do huty dwoma pociągami. Pociągi te mają zarówno wagony do przewozu rudy jak i stali. Czyli zawożą rudę do huty, ładują stal i wracają do stacji A. Tam chcę żeby stal rozładowały po to żeby tę stal załadowały sobie pociągi obsługujące farmę (pojechałby do fabryki pociąg z żywcem, ziarnem i stalą). Tym dwom pociągom daję polecenia - załadunek stali w hucie, wyładunek na stacji A. I przywożą stal na stację A i nie chcą ładować rudy, dlaczego? Wydaje mi się, że jak tak robiłem kiedyś to grało. Proszę o pomoc Smile

jeśli nie ładują nic na stacji A po powrocie z huty to być może dałeś "przeładuj" na stacji A dlatego nie ładują rudy,proponuję spróbować z opcją "rozładuj i załaduj".

czyli
stacja A "pełny załadunek któregoś z towarów" (ruda)
huta "rozładuj i załaduj" (zostawi rudę zabierze stal)
stacja A"rozładuj i załaduj" (zostawi stal zabierze rudę)

Tak powinno to wyglądać teoretycznie, ale czy zadziała prawidłowo to pewny nie jestem. Problem pojawi się następujący na stacji A zbiera Ci się ruda i stal, więc przy rozkazie "rozładuj załaduj" jest spora szansa że będzie ładować tak stal jak i rudę.

Osobiście zrobiłbym to trochę sztucznie ale jest to jakieś rozwiązanie, dowozisz stal do stacji A dajesz rozkaz "przeładuj" czyli pociąg po opuszczeniu stacji jest pusty, wysyłasz go do zajezdni tam przebudowujesz wagony ze stali na np. drewno i wracasz na stację A z opcją "pełny załadunek któregoś z towarów", następnie jedziesz do huty po drodze możesz zawadzić znów o zajezdnie i przebudować wagony z drewna na stal, zanim wjedziesz do huty, lub rozładować na hucie rudę wysłać do zajezdni na przebudowę i wrócić po stal.

Może ktoś znajdzie inny sposób.

pozdrawiam
Wydaje mi się właśnie, że miałem już takie sytuacje w poprzednich moich grach i jeśli dobrze pamiętam to tam dawałem wyładuj (rozładowywał stal) i rudę załadowywał automatycznie (bo są wagony rudy w składzie i jest ruda zalegająca na stacji.
(10-09-2012, 13:38)Lozac napisał(a): Wydaje mi się właśnie, że miałem już takie sytuacje w poprzednich moich grach i jeśli dobrze pamiętam to tam dawałem wyładuj (rozładowywał stal) i rudę załadowywał automatycznie (bo są wagony rudy w składzie i jest ruda zalegająca na stacji.

Problemem jest to iż po rozładowaniu stali na stacji A masz dostępną rudę i stal więc jeśli oba typy wagonów są w składzie to automatycznie ładuje oba towary. Powodem tego jest iż w ottd najpierw jest wykonywana operacja rozładunku, następnie sprawdzenie co jest dostępne, co możemy załadować do składu i ładowanie tego co można.

w rozkazach niestety nie możesz ustalić co będziesz ładować konkretnie poza "któryś z towarów", czyli aby Twój plan wypalił będziesz chyba musiał dorobić opcję z przebudową wagonów.

Spróbowałem na singlu odtworzyć sytuację, o której tu rozmawiamy i niestety tylko z przebudową wagonów zadziałało wszystko zgodnie z założeniami.
Jedyna opcja nie ładowania ponownie rozładowanej stali na stacji A to gdy czekał tam pociąg ze zbożem, żywcem i pustymi wagonami na stal z opcją pełny załadunek wszystkiego.
Dowoziłem 4 wagoniki stali i 4 wagoniki odbierałem, ale jeśli pociąg odbierający nie stał na stacji oczekując na transport wtedy dowożący niestety ponownie zabierał stal do huty.
Można to zrobić jeszcze trochę inaczej. Można postawić obok siebie 2 stacje - stację "A" na stal, zboże, żywiec, a stację "B" wyłącznie na rudę. Wtedy pociąg wozący rudę i stal najpierw wjeżdżałby na stację A, rozładowywał tam stal, a następnie wjeżdżał na stację B, gdzie ładował do fulla rudę.

Inna sprawa, że takie puszczanie pociągu z zawsze pustymi którymiś wagonami jest nieco nieekonomiczne. Już chyba lepiej by było puścić dwa niezależne pociągi, które woziłyby rudę i stal o wiele bardziej optymalnie.
Tak, rozważałem to rozwiązanie z 2 stacjami, ale wolałbym na jednej (ciężko wygospodarować miejsce Smile no i dłuższy czas transportu). Jak puszczę jeden pociąg ze stalą a drugi z rudą to... spadnie mi obsługa zarówno rudy żelaza jak i huty poniżej 51% (a w moich założeniach tak nie może być Smile Smile )
(10-09-2012, 14:33)Lozac napisał(a): ...ciężko wygospodarować miejsce Smile no i dłuższy czas transportu...

Co do miejsca, to nie będę dyskutował. Natomiast czas transportu towarów nie powinien się jakoś szczególnie zmienić. Czas przejazdu pustego pociągu z A do B można maksymalnie zoptymalizować. Na małych planszach dobrze sprawdzają się stacje końcowe. W przypadku takim jak Twój postawiłbym takie dwie stacje pod kątem prostym, niemal stykając je końcami (coś jak "L"). Wtedy przejazd z A do B trwa moment...

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord