KOLEJ Polish PKP Set v2.0
(06-09-2012, 08:09)niemiec napisał(a): Sęk w tym, że u nas towarowe mają sprzęg do ogrzewania. Jedynie ST44 nie ma - taki wyjątek mi przychodzi do głowy.
Wyjątki nie są problemem. I tak w secie trzeba oprogramować osobno wszystkie możliwe kombinacje lokomotyw i wagonów... Sad

Wczoraj napisałem próbny kawałek kodu i wyszło na to, że temat ogrzewania najlepiej rowiązać programując coś na kształt "mocy grzewczej" taboru. Pociąg bedzie mógł wyjechac z depotu tylko wtedy, gdy suma mocy generowanej łącznie przez lokomotywę i wagony grzewcze będzie większa lub równa sumie zapotrzebowania na ciepło wszystkich podłączonych do składu wagonów. Aby było bardziej realistycznie, można nawet tą moc liczyć w realnych kW.
Temat ogrzewania wagonów osobowych w klimacie arktycznym zaczął już przybierać realne kształty. Smile W secie pojawił się m.in. nowy wagon dostępny w klimacie arktycznym - wagon ogrzewczy typu Ohxt. Jest on wzorowany na konstrukcjach z lat 40-50, ale w OTTD pojawia się już w latach 30-tych:

[Obrazek: 192Wagon_ogrzewczy.png]

W tej chwili jest już uruchomiony mechanizm ogrzewania parowego. Działa on w ten sposób, że każdy wagon osobowy ma określone zapotrzebowanie na ciepło, które wynosi:
- wagony 2-osiowe: 30kW
- wagony 4-osiowe: 50kW
- wagon piętrowy Bipa: 150kW (całość)
Natomiast każdy parowóz ma zadeklarowaną moc grzewczą wynoszącą, w zależności od typu, od 150kW do 210kW. Te o wyższej mocy to głównie parowozy osobowe. Jak łatwo policzyć, przyjęte wydajności wystarczają do ogrzania średniej długości składu. Tak więc gdy ktoś będzie chciał puścić dłuższy skład, to musi, podobnie jak w rzeczywistości, dołączyć do niego wagon ogrzewczy, który generuje kolejne 210kW ciepła.
Wagon ogrzewczy nic nie przewozi, tylko kopci i generuje koszty... Takie małe utrudnienie... Tongue
Kurde, to jest, delikatnie mówiąc, świetne. Coś takiego przydałoby się też w klimacie standardowym, na zasadzie podziału lokomotyw pasażerskich i osobowych, żeby wyeliminować EP09 jeżdżące z węglem - większe koszty utrzymania osobówek i wyższa moc towarowych to trochę za mało, a blokada podpinania wagonów w ten sposób też nie jest najlepszym pomysłem (ET22 ciągną też osobówki, mimo że to lokomotywa towarowa). Jednak wracając do ogrzewania składów - czy te wartości będą gdzieś pokazywane, przy zakupie pociągu czy też ciepło trzeba będzie wyliczać "na oko"?
(08-09-2012, 22:09)qamil napisał(a): ...czy te wartości będą gdzieś pokazywane, przy zakupie pociągu czy też ciepło trzeba będzie wyliczać "na oko"?

Planuję wyświetlanie podstawowych informacji o systemie ogrzewania w oknie zakupu nowego taboru. Natomiast szczegóły algorytmu pozostaną zaszyte jedynie w kodzie - trzeba będzie więc trochę poeksperymentować, zanim wypuści się pierwszy pociąg... Wink
Jednak zanim to nastąpi muszę się jeszcze uporać z ogrzewaniem elektrycznym i mieszanym parowo-elektrycznym, które jest nieco trudniejsze do oprogramowania... Rolleyes
Ale wiesz, że ogrzewanie elektryczne nie potrzebuje wagonów grzewczych Tongue Świetnie kombinujesz. Teraz mi się przypomniało, że nasze wagony sypialne mają swoje własne ogrzewanie.
(08-09-2012, 22:50)niemiec napisał(a): Ale wiesz, że ogrzewanie elektryczne nie potrzebuje wagonów grzewczych Tongue

I tak, i nie.... Tongue
Pociągi złożone z lokomotywy elektrycznej i wagonów starszego typu wręcz wymagały dołączenia wagonu ogrzewczego. Pół wieku temu elektrowóz ciągnący "parnika" był na PKP dość typowym widoczkiem... Big Grin
Wagony pocztowe, salonki i sypialne rzeczywiście miały swoje własne ogrzewanie, choć w trakcie jazdy korzystały chyba z ogrzewania "centralnego". Niemniej na potrzeby OTTD nie uwzględniam tych typów wagonów w swoim algorytmie. Traktuję je jako samowystarczalne.
Wczoraj wieczorem skończyłem tworzyć algorytmy dla ogrzewania elektrycznego. Działa ono na podobnej zasadzie, co opisane wcześniej ogrzewanie parowe, ale uwzględnia dodatkowe kombinacje i warunki, które w skrócie można opisać następująco:

- Wagony z ogrzewaniem elektrycznym muszą być zasilane z lokomotywy,
- Wagony z ogrzewaniem parowym muszą być zasilane z wagonu ogrzewczego,
- Wagony z ogrzewaniem parowo-elektrycznym mogą być zasilane albo z wagonu grzewczego albo z lokomotywy, przy czym wybór źródła zasilania dotyczy łącznie wszystkich wagonów tego typu,
- Kolejność wagonów w składzie nie ma znaczenia.

Dla wszystkich możliwych kombinacji ogrzewania elektrycznego lub parowo-elektrycznego PKP Set dokonuje takich samych obliczeń jak dla ogrzewania parowego, a następnie wybiera jedną z kombinacji, w której posiąg jest prawidłowo ogrzewany. Jeśli żadna kombinacja nie zapewnia poprawnego ogrzania pociągu wówczas wyświetlane jest ostrzeżenie a pociąg nie może wyjechać z depotu.

Pierwsze widoczki składów pośpiesznych, sunących przez śniegi, z elektrykami ciągnącymi kopcące "parniki" wyglądają bardzo miodnie. Wink Przynajmniej dla koneserów kolei...
Hm, ja jak głupi trzymam się umiarkowanego klimatu, w zasadzie mogły by w nim obowiązywać podobne zasady, zawsze to więcej myślenia. Wink
(10-09-2012, 14:57)wib_wk napisał(a): ...mogły by w nim obowiązywać podobne zasady, zawsze to więcej myślenia. Wink

Wprowadzenie ogrzewania do klimatu umiarkowanego to chwila moment... Wink Tylko kto się grzeje w lecie? Choć z drugiej strony, na PKP wszystko jest możliwe... Rolleyes Dociekliwym proponuję doczytanie do końca następującego artykułu: http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=1560 Nawet ja nie miałem pojęcia, że działy się takie rzeczy...

P.S. Jedyny problem jest taki, że żadne AI nie poradzi sobie z takimi faeture'ami jak ogrzewanie... Więc jeśli ktoś koniecznie chciałby pograć na singlu z komputerowymi przeciwnikami, to równolegle trzeba by wprowadzić opcję wyłączającą wszelkie takie nadprogramowe bajery w PKP Secie... Rolleyes
Gdzieś kiedyś usłyszałem, że mechanicy, którzy lubią "dawać po garach" na SU46 specjalnie włączają ogrzewanie, aby bezpieczniki nie wywaliły.
Jeśli ktoś ma informacje nt. tego, jakie ogrzewanie miał dany typ lokomotywy, to byłbym bardzo wdzięczny... Chodzi głównie o spalinowe, bo elektryki to chyba wszystkie mają, no chyba, że są wyjątki... Rolleyes
Na razie ustaliłem, że EP02 dostała ogrzewanie dopiero pod koniec lat 50-tych (ale jakie - parowe czy elektryczne?). SP45 mała kocioł, po przebudowie na SU45 dostała już agregat 440kW. Podobnie było z SP42(kocioł) i SU42 (agregat 180kW). ST43 i 44 wygląda na to, że nie miały ogrzewania w ogóle. SU46 od początku miała już tylko agregat 440kW. A jak pozostałe loki? Rolleyes
Witam, po bardzo długiej przerwie na forum, widzę że wątek bardzo fajnie sie rozwija Smile
Niesamowity pomysł z tym ogrzewaniem, gra sie zmienia w symulator normalnie Big Grin

A mam pytanie, bo przeglądając tę grafike całą, to czy będzie dodany EU07? a później unowocześniony EU07A? Nie pamiętam czy był w planach czy nie, więc tak pytam poprostu.
Przy okazji dalszych prac nad ogrzewaniem stworzyłem "rodzinkę" lokomotyw SM42/SP42/SU42. Naturalną dla mnie rzeczą było to, że poszczególne typy powinno uzyskiwać się poprzez przebudowę (refit) wersji podstawowej, czyli SM42.

No i tu mały zonk. Sad Chłopaki z OTTD chyba nie przemyślały do końca tego tematu. Refit lokomotywy jest możliwy tylko wtedy, gdy wozi ona ładunek - musi to być przynajmniej 1 pasażer... Sad Ponadto koszt przebudowy jest zawsze = 0, gdyż przebudowa następuje w ramach tego samego ładunku... Na domiar złego, refit lokomotywy miesza się z refitem wagonów. Przykładowo, jeśli w oknie refitu mamy zaznaczony cały pociąg (domyślnie) i klikniemy przebudowę wagonów z 2 na 1 klasę, to to nam automatycznie przebuduje też lokomotywę z SM42 na SU42. Aby tego uniknąć trzeba zaznaczać i refitować pojazdy pojedynczo, co jest raczej dość upierdliwe...

Alternatywą jest utworzenie 3 osobnych lokomotyw, każda jako nowa pozycja w menu zakupu. Tyle że w taki sam sposób powinienem postąpić także z innymi przebudowywalnymi typami lokomotyw, a na takie mnożenie bytów za bardzo nie pozwala mi ograniczona pula adresów dostępnych dla tych lokomotyw. Sad

Pytanie więc do was, czy te drobne uperdliwości, związane z przebudową lokomotyw, są dla was do przyjęcia?

(13-09-2012, 16:26)Czajnikowiec napisał(a): ...czy będzie dodany EU07? a później unowocześniony EU07A?

EU07 będzie. Co do EU07A, to wiąże się to z wyżej opisanym problemem.
(14-09-2012, 11:02)TadeuszD napisał(a): Przy okazji dalszych prac nad ogrzewaniem stworzyłem "rodzinkę" lokomotyw SM42/SP42/SU42. Naturalną dla mnie rzeczą było to, że poszczególne typy powinno uzyskiwać się poprzez przebudowę (refit) wersji podstawowej, czyli SM42.

No i tu mały zonk. Sad Chłopaki z OTTD chyba nie przemyślały do końca tego tematu. Refit lokomotywy jest możliwy tylko wtedy, gdy wozi ona ładunek - musi to być przynajmniej 1 pasażer... Sad Ponadto koszt przebudowy jest zawsze = 0, gdyż przebudowa następuje w ramach tego samego ładunku... Na domiar złego, refit lokomotywy miesza się z refitem wagonów. Przykładowo, jeśli w oknie refitu mamy zaznaczony cały pociąg (domyślnie) i klikniemy przebudowę wagonów z 2 na 1 klasę, to to nam automatycznie przebuduje też lokomotywę z SM42 na SU42. Aby tego uniknąć trzeba zaznaczać i refitować pojazdy pojedynczo, co jest raczej dość upierdliwe...

Alternatywą jest utworzenie 3 osobnych lokomotyw, każda jako nowa pozycja w menu zakupu. Tyle że w taki sam sposób powinienem postąpić także z innymi przebudowywalnymi typami lokomotyw, a na takie mnożenie bytów za bardzo nie pozwala mi ograniczona pula adresów dostępnych dla tych lokomotyw. Sad

Pytanie więc do was, czy te drobne uperdliwości, związane z przebudową lokomotyw, są dla was do przyjęcia?

(13-09-2012, 16:26)Czajnikowiec napisał(a): ...czy będzie dodany EU07? a później unowocześniony EU07A?

EU07 będzie. Co do EU07A, to wiąże się to z wyżej opisanym problemem.

co do upierdliwości związanej z przebudową lokomotyw, proponuję podpatrzeć rozwiązanie z NARS'a, tam jako ładunek zastosowali Gear Ratio, czyli zapewne osobna grupa "towarów" powiedzmy silnik w lokomotywie.

[Obrazek: 935noname.png]
(14-09-2012, 12:04)Fablok napisał(a): proponuję podpatrzeć rozwiązanie z NARS'a, tam jako ładunek zastosowali Gear Ratio, czyli zapewne osobna grupa "towarów" powiedzmy silnik w lokomotywie.

Dokumentacja do NewGRF wymienia specjalny “ladunek” o nazwie GEAR, ale jednocześnie zastrzega, że jego użycie może spowodować konflikty z setami przemysłowymi. Sad Dlatego inne sety, np. Dutch train set korzystają z pasażerów jako bezpieczniejszego typu ładunku.
(14-09-2012, 12:58)TadeuszD napisał(a): Dokumentacja do NewGRF wymienia specjalny “ladunek” o nazwie GEAR, ale jednocześnie zastrzega, że jego użycie może spowodować konflikty z setami przemysłowymi.

Czyli prawdopodobnie te wszystkie które zwiększają produkcję przy zwiększaniu dostaw mieszanych komponentów, jak np. w FIRS gdzie dostarcza się od dwóch do trzech i produkcja rośnie wykładniczo.
Właśnie przetestowałem kilka następnych wariantów kodu. Nie chcę was zamęczać szczegółami technicznymi, ale sprawa z tymi ładunkami jest nieco bardziej skomplikowana niż myślałem. Otóż jeśli chcemy użyć specjalnego ładunku GEAR jako sposobu na refit lokomotywy, to musimy go sobie najpierw sami zdefiniować w secie. Sad
A to pociąga za sobą groźbę konfliktów z innymi setami, w sytuacji gdy np. dwa sety będą definiowały ten sam ładunek GEAR lub ładunek GEAR będzie miał niechcący ten sam ID co któryś z towarów definiowanych przez któryś z setów przemysłowych - FIRS, ECS, itp.

Temat jest rozwojowy i może uda mi się coś sensownego wykombinować.
Witam wszystkich Cool
Znalazłem mały błąd. Wagon chłodnia (Slr) po załadowaniu (~50%) zmienia kolor na brązowy.

[Obrazek: 491WagonChlodnia.png]

No i jeszcze ten dziwny kolor kukurydzy Rolleyes
(14-09-2012, 22:32)TadeuszD napisał(a): Właśnie przetestowałem kilka następnych wariantów kodu. Nie chcę was zamęczać szczegółami technicznymi, ale sprawa z tymi ładunkami jest nieco bardziej skomplikowana niż myślałem. Otóż jeśli chcemy użyć specjalnego ładunku GEAR jako sposobu na refit lokomotywy, to musimy go sobie najpierw sami zdefiniować w secie. Sad
A to pociąga za sobą groźbę konfliktów z innymi setami, w sytuacji gdy np. dwa sety będą definiowały ten sam ładunek GEAR lub ładunek GEAR będzie miał niechcący ten sam ID co któryś z towarów definiowanych przez któryś z setów przemysłowych - FIRS, ECS, itp.

Temat jest rozwojowy i może uda mi się coś sensownego wykombinować.

GEAR stosują w NARSie który jest zgodny z FIRS oraz ECS, także raczej śmiało można założyć iż większość setów jeśli używa GEAR to właśnie do zmiany silników w pojazdach, a nie do jakiś innych celów, przynajmniej należy żywić taką nadzieję Wink

powodzenia
(14-09-2012, 23:21)Wodzu napisał(a): Wagon chłodnia (Slr) po załadowaniu (~50%) zmienia kolor na brązowy.

OK, chłodnię już poprawiłem.
Nie podoba ci się różowa kukurydza?? Big Grin Swoją drogą, nie wiem, czy powinna być wożona w wagonach odkrytych?

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord