|
KOLEJ Polski set kolejowy Sojity
|
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 6
28-08-2012, 01:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2012, 17:03 przez shoter.)
Nie wiem czy jest sens to publikować gdy PKP 2.0 ładnie się rozwija. Ale gdy odkryłem jak robić pojazdy połączone stworzyłem mały set na własny użytek. Miał za zadanie upiększyć i rozszerzyć PKP set 1.6 bo wagony osobowe mi się nie podobały oraz brakowało mi kilku wagonów i pojazdów.
Tu graficzne przedstawienie co jest w tym secie:
[Obrazek: wagolistafull.png]
Między innymi zespół wagonów piętrowych bhp, wagony bezprzedziałowe bn, ładniejsze wagony bdnu. Wagony w dawnym, oliwkowym malowaniu.
Wagon motorowy SN61, kilka szynobusów np SA101.
Publikuję ten dodatek bo może ktoś jeszcze korzysta z PKP 1.6 skoro 2.0 jest jeszcze niekompletny i jak mi brakuje mu tam paru rzeczy, oraz skoro zrobiłem coś takiego to dlaczego by nie dzielić się?
-----------------------------------------------------------
LINK: http://www.mediafire.com/?bb9jyexjtodwyg9
-----------------------------------------------------------
Stworzyłem nowy temat bo ten o PKP 1.6 został zamknięty.
Liczba postów: 192
Liczba wątków: 0
Fajny pomysł i inspiracja dla braków w 2.0.
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
Po co zrobiłeś EN57, skoro już jest w secie? SN61 i SA101 są samojezdne czy jako zwykłe wagony?
Liczba postów: 423
Liczba wątków: 32
(28-08-2012, 16:58)niemiec napisał(a): Po co zrobiłeś EN57, skoro już jest w secie? SN61 i SA101 są samojezdne czy jako zwykłe wagony?
samojezdne
(28-08-2012, 16:58)niemiec napisał(a): Po co zrobiłeś EN57, skoro już jest w secie? SN61 i SA101 są samojezdne czy jako zwykłe wagony?
Samojezdne jak trzeba, w dodatku mogą robić za lokomotywy (set na własny użytek to nie kombinowałem z nim bardzo)
A EN57 tak samo jak Adnu, Bdnu i pocztowe zrobiłem bo jak pisałem w pierwszym poście - są znacznie ładniejsze i szczegółowsze od domyślnych z 1.6.
15-11-2012, 18:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2012, 18:50 przez Sojita.)
Aby poćwiczyć umiejętności, głównie rysownicze postanowiłem zrobić z tego setu set w pełni samodzielny.
Więc z pomocą kumpla stworzyłem set z polskimi pojazdami kolejowymi w domyślnym duchu OTTD.
Co oferuje?
- Szeroki wybór różnych pojazdów z ładną, spójną grafiką
- Skalę pojazdów domyślną dla OTTD (można bez problemu wyliczyć max długość pociągu dla danej stacji)
- W odróżnieniu od PKP 2.0 możemy swobodnie łączyć wszystko z wszystkim (nierealistycznie ale jak kto lubi)
- Ograniczenia prędkości wagonów (mała nutka realizmu która wpływa na użyteczność i różnorodność wagonów)
Co zawiera?
Oto pełna lista pojazdów (wraz z historycznymi wariantami) zawarta w secie:
[Obrazek: sojpkplista.png]
Jeśli będzie zainteresowanie możliwe że dorobię nowe wagony towarowe oraz nowsze wariacje lokomotyw (np zmodernizowany ET22 w niebieskim malowaniu PKP Cargo)
===LINK DOWNLOADU===
http://www.mediafire.com/?qvwz6l6zqh6e599
Czekam na opinie 
Ps. Proszę o zmianę nazwy tematu na "Polski set kolejowy Sojity"
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
Ooo..! Czuję oddech na plecach... 
A tak na poważnie - skoro tak dobrze idzie Ci rysowanie, to może skusisz się na narysowanie jeszcze paru lokomotyw do PKP Setu 2.0?
Zrobiłem mały update - dodałem historyczne wagony osobowe i pocztowe oraz o czym zapomniałem ostatnio - lokomotywę OKl27.
Oto pełna lista co w nowej wersji:
[Obrazek: sojpkplista.png]
LINK DO TEJ WERSJI:
http://www.mediafire.com/?83hu6yndi03phso
W przyszłości planuję dodać historyczne oraz nowoczesne wagony towarowe.
Liczba postów: 54
Liczba wątków: 3
Witam. Tu mój pierwszy post
Ściągnąłem sobie ten set i graficznie jestem z niego bardzo zadowolony.
Mam tylko pytanie czy da się jakoś wyłączyć te prędkości wagonów (pamiętam, że kiedyś się dało, tylko teraz nie pamiętam gdzie tego szukać) bo jest chodzi o towarowe to prędkości są zaniżone.
W rzeczywistości wagony towarowe mają prędkość konstrukcyjną 100 - 120 km/h. A w grze przewija się 80.
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
(04-09-2013, 07:56)pablo7602 napisał(a): ...czy da się jakoś wyłączyć te prędkości wagonów (pamiętam, że kiedyś się dało, tylko teraz nie pamiętam gdzie tego szukać)
W "Ustawieniach zaawansowanych" gry. Nie pamiętam teraz, w której dokładnie gałęzi.
(04-09-2013, 07:56)pablo7602 napisał(a): W rzeczywistości wagony towarowe mają prędkość konstrukcyjną 100 - 120 km/h. A w grze przewija się 80.
Współczesne wagony mają Vmax. 100-120km/h. Ale starsze wagony, szczególnie te jeszcze na łożyskach ślizgowych, miały ograniczenie do 80km/h.
Liczba postów: 859
Liczba wątków: 22
Nie wiem, ale ogolnie te ograniczenia na tych wagonach to jest wrzód na dupie:/
Da się to wyłączyć w opcjach OTTD gdzieś w zaawansowanych jest ograniczenie prędkości wagonów.
Gdyby się nie dało, ten set nie miałby tych ograniczeń.
Poza tym mam plany dodania dodatkowych wagonów towarowych z vmax 100 ale nie jestem pewien czy jest sens pracować na tym setem bo nie wiem jakie jest nim zainteresowanie z racji istnienia PKP 2.0
Liczba postów: 163
Liczba wątków: 8
Sojita já tvůj set kombinuju s PKP1.6 a CSD setem, ale hodně hraju grf Firs Nemůžeš udělat i vagony do grf firs?? Momentálně tam mám grf old wagons new cargo. Takže firs dělá na 100%. U mě je problem, že PKP 2.0 má hodně lokomotiv v délce 0.7, ale tvůj set a pkp 1.6 i CSD mají lokomotivy v 0.5
Miałem ostatnio trochę czasu więc postanowiłem dla własnych potrzeb rozszerzyć ten set o dodatkowe wagony towarowe (eaos itp w latach 30 kuły w oczy), i tak oto do setu doszło 5 historycznych wagonów oraz 2 nowoczesne. Dodatkowo EU43 ma barwy gracza (jako że w rzeczywistości nie ma "głównego" malowania) tak samo jak częściowo EN76. Lista tego co obecnie zawiera set:
[Obrazek: 3rpf.png]
=====LINK DOWNLOADU=====
http://www.mediafire.com/download/7xa8aj...Set16w.GRF
Set tradycyjnie (niestety) tylko do podstawowych towarów klimatu umiarkowanego.
Wersja ta jest niekompatybilna z poprzednią z powodu zmian niektórych ID pojazdów.
Testowałem dość ogólnie więc wszelkie błędy w secie proszę mi zgłaszać.
Tego najnowszego Set TTD mi w ogóle "nie widzi", nie mam go w spisie NEWGRF. Podobnie z PKP Set 2.0
Ściągnąłem już sobie nową wersje OTTD i jest OK.
Na razie mam taki problem, rozpocząłem grę w 1921 r. I jeden wagon wozi dwa rodzaje towarów - zboże i żywiec. I cały skład albo tego albo tego lub 2 pociągi lub 1 pociąg + inny rodzaj transportu. ( Na razie pociąg jest żywcem a ciężarówki wożą zboże do pobliskiego browaru  ) .
Przydałby się jakiś wagon do zboża w wczesnych latach (ktoś na forum proponował wagony kolei piaskowych, można by coś pokombinować).
A wracając do browaru. W wczesnych latach nie ma też czym wozić złotego trunku ;(.
(21-09-2013, 08:21)pablo7602 napisał(a): Ściągnąłem już sobie nową wersje OTTD i jest OK.
Na razie mam taki problem, rozpocząłem grę w 1921 r. I jeden wagon wozi dwa rodzaje towarów - zboże i żywiec. I cały skład albo tego albo tego lub 2 pociągi lub 1 pociąg + inny rodzaj transportu. ( Na razie pociąg jest żywcem a ciężarówki wożą zboże do pobliskiego browaru ) .
Przydałby się jakiś wagon do zboża w wczesnych latach (ktoś na forum proponował wagony kolei piaskowych, można by coś pokombinować).
A wracając do browaru. W wczesnych latach nie ma też czym wozić złotego trunku ;(.
Z tym nie ma problemu! Robisz tak:
Chcesz pociąg 4 wagony zboża, 4 żywca. Kupujesz 4 wagony, przebudowujesz pociąg na zboże a potem dokupujesz kolejne 4 które domyślnie są na żywiec. Jeśli chcesz zmieniać długośc pociągu to przebudowujesz cały na żywiec, potem odpinasz wagony które mają zostać na żywiec a te co zostają w pociągu przebudowujesz na zboże i dopinasz te co zostały na żywiec
Liczba postów: 602
Liczba wątków: 19
Ale kombinujecie. Jak przebudowujecie pociągi to u góry wystarczy zaznaczyć (można przeciągnąć np. od 3 do 5 wagonu) które wagony mają zostać przebudowane.
22-09-2013, 07:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2013, 07:53 przez pablo7602.)
Już jestem w etapie gdzie mam osobny na zboże Jak znowu zacznę grę od wczesnych to popróbuje. A z co z piwem umiarkowanym klimacie? Kombinować z setem z DBXL, bo tam do przewozu piwa są wagony.
Wagony na piwko zaczerpnięte z DBXL, tak samo jak na żywność.
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|