Liczba postów: 12
Liczba wątków: 3
Witam
Czy słyszał ktoś o dodatku, który pozwala tworzyć bardziej realistyczny rozkład jazdy? Żeby pociągi jeździły w ustalonych przeze mnie odstępach czasu, móc zrobić skomunikowania itp. Zwykły, prosty rozkład jazdy jak w prawdziwym świecie.
Liczba postów: 458
Liczba wątków: 35
Nie potrzebujesz modów

, można zrobić czasowy rozkład jazdy, był jakiś guzik w rozkładzie jazdy który aktywował czasową wersje aniżeli tą prostą. Niestety nie mam OTTD na kompie żeby ci dokładniej to przybliżyć.
Mówisz o zamianie rozkładu prostego na taki dniowy? Jest coś takiego, ale ciężko to wtedy zsynchronizować z innymi pociągami. Mam też zwykłe ttd, to jeśli możesz opisz na znanym ci przykładzie to będę wiedział czy mówimy o tym samym.
Dzienny a nie "dniowy". Wstyd
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Jest taka opcja - rozkazy danego pojazdu i tam na gorze po prawej "Rozkład", zmienia się menu gdzie możemy ustalać czas jak i prędkość zarówno dla postoju na stacji (ciekawa opcja np. dla obsługi pasażerów coby pojazd nie jeździł pusty, ani nie kisił się na stacji) jak i czas przejazdu (w dniach).
Jednak głębiej się tym nie bawiłem
Ta opcja jest dosyć uboga. Nie da się w niej zrobić skomunikowania z innymi pociągami i trzeba by każdemu składowi robić osobny rozkład, co zajmuje masę czasu. Myślałem, że ktoś może zna jakiś lepszy sposób.
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Da się - rozkazy współdzielone (bo je pierw tworzysz), a potem można się bawić rozkładem
lekturka do poczytania:
http://wiki.openttd.org/Timetable
27-01-2013, 15:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2013, 15:17 przez dehu.)
Ok, to wytłumacz mi proszę, czym się różni rozkład wymagany od zaplanowanego? Masz może gdzieś poradnik do tego jak to tworzyć? W każdym pociągu klikam, że rozkład ma być "zaplanowany", a po zamknięciu okna i otwarciu ponownie wybiera sie opcja rozkładu "wymagane". Różnica wtedy polega na tym z moich obserwacji, że skład sam sobie zmienia datę dotarcia do celu i zmienia tym samym swoje opóźnienie w podróż zgodnie z rozkładem co rozwala skomunikowania i pozwala na grupowanie się pociągów na jednej stacji czego chcę właśnie uniknąć.
P.S. Ogólnie problem chyba polega na tym, że brak torów postojowych, gdzie skład mógłby zjechać po swojej trasie i wyruszyć cyklicznie np po równym roku od wystartowania. Chyba nikt dotąd tak wnikliwie się tym nie zajmował bo nigdzie nie umiem znaleźć podobnych problemów.
Liczba postów: 525
Liczba wątków: 48
(19-01-2013, 19:58)dehu napisał(a): Witam
Czy słyszał ktoś o dodatku, który pozwala tworzyć bardziej realistyczny rozkład jazdy? Żeby pociągi jeździły w ustalonych przeze mnie odstępach czasu, móc zrobić skomunikowania itp. Zwykły, prosty rozkład jazdy jak w prawdziwym świecie.
Pamiętam, że Swego czasu tj+ na hardzie poustawiał tak loki, że ładowały konkretną ilość danego dobra w % na danej stacji, ale jak to się robi to sam nie wiem nie zagłębiałem się w to, ale widac jest to możliwe. Musiałbyś pokombinować w rozkładzie na singlu gdzieś ta opcja musi być, albo jest to jakiś osobny dodatek do gry.
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
(28-01-2013, 12:34)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): Pamiętam, że Swego czasu tj+ na hardzie poustawiał tak loki, że ładowały konkretną ilość danego dobra w % na danej stacji...
http://openttd-polska.pl/showthread.php?tid=511