KOLEJ Polish PKP Set v2.0
(19-11-2012, 18:43)wib_wk napisał(a): ...widać że "dalsza" burta węglarki jest za wysoka o piksel lub dwa, podobnie w tym rzucie wygląda podłoga "krytych", przez co wagon wydaje się za szeroki.

Uwierz, wszystko jest przeliczone do ostatniego pixela.... Wink W rzeczywistości Eaos-y też są szersze od krytych. Kryte muszą być węższe w stosunku do skrajni o dwie grubości przesuwnych drzwi... Natomiast węglarki nie mają tego ograniczenia; wrażenie szerokości potęgują ponadto wywinięte na zewnątrz profile usztywniające ich górną krawędź.
(19-11-2012, 20:58)TadeuszD napisał(a):
(19-11-2012, 18:43)wib_wk napisał(a): ...widać że "dalsza" burta węglarki jest za wysoka o piksel lub dwa, podobnie w tym rzucie wygląda podłoga "krytych", przez co wagon wydaje się za szeroki.

Uwierz, wszystko jest przeliczone do ostatniego pixela.... Wink .....

W to nie wątpię, ale programy czasem dziwnie wyświetlają rzuty. Jak chociażby w tym przypadku, ta "dalsza" burta nie tylko wydaje się za wysoka, ale też jest za długa, wygląda jak w odwróconej perspektywie.
Węglarki wyglądają na zbyt wysokie. Węglarka ma około 3,3m a kryty 4,1m a tutaj wyglądają na równej wysokości.
(20-11-2012, 16:24)wib_wk napisał(a): ...nie tylko wydaje się za wysoka, ale też jest za długa, wygląda jak w odwróconej perspektywie.

To złudzenie. Oko ludzkie rejestruje świat w perspektywie zbieżnej (rzut środkowy), zaś OTTD przedstawia świat w rzucie izometrycznym. To, co dla oka powinno być "mniejsze" (bo leży dalej), w OTTD jest dokładnie tej samej wielkości, czyli przez oko jest odbierane jako większe... Wink
Można to próbować poprawić przez specyficzne cieniowanie obiektów (dalej położone elementy rysowane jako nieco ciemniejsze), ale nic poza tym.

Inna sprawa, że teraz oglądasz statyczny obrazek, więc wyłapujesz wszystkie niuanse, ale w grze, gdzie wszystko jest w ciągłym ruchu, nie będziesz tego tak widział.

Cytat:Węglarka ma około 3,3m a kryty 4,1m a tutaj wyglądają na równej wysokości.

Ale kryty ma mocno zaokrąglony dach. Jak patrzyłem na zdjęcia w necie, to ściany boczne kończą się niewiele wyżej niż burta Eaos-a.
Dawno już nie zaglądałem do tematu, projekt pięknie się rozwija Wink

Napominając jeszcze co do świetnych kontenerów - dałoby radę jeszcze dodać rozróżnienie na kontenery za komuny (tylko PLO, dla niewtajemniczonych http://s19.postimage.org/bpixi2i5f/plo20800.jpg), a po 89 już te normalne, globalne? Dodałoby to jeszcze realizmu.
(09-01-2013, 15:31)UAZownik napisał(a): ...dałoby radę jeszcze dodać rozróżnienie na kontenery za komuny (...), a po 89 już te normalne, globalne?

Dałoby radę. Pomyślę o tym.
(10-01-2013, 10:52)TadeuszD napisał(a):
(09-01-2013, 15:31)UAZownik napisał(a): ...dałoby radę jeszcze dodać rozróżnienie na kontenery za komuny (...), a po 89 już te normalne, globalne?

Dałoby radę. Pomyślę o tym.

Tak naprawdę to w latach 70-tych widywałem też na torach kontenery innych nacji, nie było ich tyle co teraz ale bez przesady, zachód do nas przyszedł wcześniej niż po stanie wojennym.
(10-01-2013, 16:15)wib_wk napisał(a): Tak naprawdę to w latach 70-tych widywałem też na torach kontenery innych nacji, nie było ich tyle co teraz ale bez przesady, zachód do nas przyszedł wcześniej niż po stanie wojennym.

Niemniej w latach 70-tych nie było chyba jeszcze kontenerów 40-stopowych. Standardem były zwykłe, 20-stopowe.
(10-01-2013, 17:25)TadeuszD napisał(a):
(10-01-2013, 16:15)wib_wk napisał(a): Tak naprawdę to w latach 70-tych widywałem też na torach kontenery innych nacji, nie było ich tyle co teraz ale bez przesady, zachód do nas przyszedł wcześniej niż po stanie wojennym.

Niemniej w latach 70-tych nie było chyba jeszcze kontenerów 40-stopowych. Standardem były zwykłe, 20-stopowe.

Chyba były, ale b. nieliczne, obowiązujące standardy ISO dla kontenerów powstały dopiero w 1968, a jeśli były potrzebne standardy to znaczy że "duże" pudła też już były używane. TEU czyli 20-ścia stóp używane są powszechnie od lat 60-tych, teraz najpopularniejsze są FEU czyli 40-ści stóp, spotyka też się 2TEU czyli 45-cio stopowe.
Od prawie miesiąca nic się nie ruszyło więc czas coś ruszyć Wink Z Husarzem mi nie wyszło ale i tak 'wyszło na moje' bo został dodany Big Grin Czas zrobić to samo z EP05 więc:
panie i panowie, oto brzydkie EP05 Wink

[Obrazek: eu05.png]
Ale Czesio był cały pomarańczowy, bez żadnego paska. To ma być listwa? Big Grin
ehem Big Grin dość dziwnie to wygląda całe pomarańczowe
Nie wiem czemu, ale bardziej przypomina mi EP08.

[Obrazek: ep05.jpg]
nie żeby coś ale ten obrazek to moje źródło Smile dla mnie nie ma znaczenia czy będzie to EP08 czy EP05 Big Grin co będzie to narysuje Big Grin
Na PKP Secie gram już od dawna, wcześniej na wersjach 1.x, ostatnio na 2.x. Set świetny, grafiki rewelacyjnie zrobione, ale mam drobne zastrzeżenia co do samych pojazdów. Przeglądając pobieżnie ten temat nie widziałem, żeby były zgłaszane, aczkolwiek bardzo możliwe, że to przegapiłem.
SM/P/U42 - Vmax powinna być 90 km/h, chyba, że to zabieg celowy na potrzeby gry.
Wagony 1kl. PKP IC - pas nad oknami powinien być koloru żółtego, a nie czerwonego, który jest zarezerwowany dla wagonów gastronomicznych.
W Secie brakuje lokomotyw SP/U45 lub SU46 - ciężkich, drogich w utrzymaniu, ale osiągających Vmax=120 km/h oraz posiadających wydajne ogrzewanie (dla krajobrazu zimowego, np. ok 350 kW parowe na SP45 i 450 kW elektryczne na SU45). Próbowałem je kiedyś narysować na potrzeby Seta, ale wyszła totalna porażka, może kiedyś spróbuję wrócić do tematu rysowania. Póki co, może ktoś inny podchwyci propozycję i spróbuje którąś z tych maszyn stworzyć.
(10-03-2013, 10:31)mocu napisał(a): Na PKP Secie gram już od dawna, wcześniej na wersjach 1.x, ostatnio na 2.x. Set świetny, grafiki rewelacyjnie zrobione, ale mam drobne zastrzeżenia co do samych pojazdów. Przeglądając pobieżnie ten temat nie widziałem, żeby były zgłaszane, aczkolwiek bardzo możliwe, że to przegapiłem.
SM/P/U42 - Vmax powinna być 90 km/h, chyba, że to zabieg celowy na potrzeby gry.
Wagony 1kl. PKP IC - pas nad oknami powinien być koloru żółtego, a nie czerwonego, który jest zarezerwowany dla wagonów gastronomicznych.
W Secie brakuje lokomotyw SP/U45 lub SU46 - ciężkich, drogich w utrzymaniu, ale osiągających Vmax=120 km/h oraz posiadających wydajne ogrzewanie (dla krajobrazu zimowego, np. ok 350 kW parowe na SP45 i 450 kW elektryczne na SU45). Próbowałem je kiedyś narysować na potrzeby Seta, ale wyszła totalna porażka, może kiedyś spróbuję wrócić do tematu rysowania. Póki co, może ktoś inny podchwyci propozycję i spróbuje którąś z tych maszyn stworzyć.

Z czego mi wiadomo set się powoli rozwija i w kolejnych wersjach będzie to poprawione. SU45 i SU46 będą na pewno bo sam stworzyłem Tadeuszowi ich grafiki.
Życzę cierpliwości bo prawdopodobnie zwyczajnie trzeba poświęcać czas na życiowe sprawy niż robienie tego setu.
Póki co można korzystać z mojego setu kolejowego przy czym on obsługuje tylko podstawowe towary klimatu umiarkowanego...
Doskonale to rozumiem, jak wspominałem, próbowałem się bawić z grafikami kiedyś i nie wystarczyło czasu i cierpliwości. Bynajmniej nie poganiam, zgłaszam jedynie obszar, w którym jest największa obecnie luka.
Co do wagonów 1kl. i Sx42 - nieścisłości są już od dawna, więc można by wziąć to pod uwagę przy najbliższej aktualizacji.

Taki pomysł mi zaświtał do głowy:
Czy jest technicznie to możliwe, żeby np. przy pociągach zestawionych z wagonów o Vmax>130km/h była konieczność włączenia do składu wagonu restauracyjnego? Grafikę już mamy, wystarczyłoby zmniejszyć pojemność do ok. 15 osób. Taki wagon musiałby się pojawić, powiedzmy, przy składach powyżej 5 wagonów. Proszę to traktować jako luźną propozycję - sam nic nie wnoszę do Seta, więc też nie mam zamiaru nic wymagać.
Widzę pewne zniecierpliwienie, ale musicie wybaczyć.
U mnie znowu, jak rok temu - marzec miesiącem zmian. Co drugi tydzień gdzieś wylatuję.
Grafiki Sojity czekają już chyba drugi miesiąc na rozbudowę setu. Sad Jak znajdę chwilę czasu, to dodam je. Natomiast pomysł z obowiązkowym wagonem restauracyjnym wydaje mi się zbyt naciągany, więc raczej go nie wprowadzę... Wink
Zdarzają się pociągi kwalifikowane bez knajpy - bo wyleci, bo nie ma, bo Wojewódzki z Figurskim zadzwonią itd. ;) Nawet gdyby miała być, to mieści znacznie więcej, niż zaproponowane 14 osób - np. nadal najpopularniejszy na sieci wagon barowy typu 113A mieści 54 osoby.

Ze względu na pojemność i tzw. zasługi historyczne proponowałem jakiś czas temu Tadeuszowi wprowadzenie do setu wagonów typu 120A, ale to do niego należy decyzja, co z tym zrobi ;)
A czy SM/P 30 jest przewidziany w secie?

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord